Jyllands-Posten

E-handel på steroider: Svin som en milliardae­r

Temu og Shein truer danske virksomhed­er, men de er først og fremmest en trussel mod miljø og klima. Spørgsmåle­t er, om lovgivning kan spaende ben for de kinesiske platforme, eller om dansk e-handel står overfor en massiv kapitalist­isk lussing?

-

Temu går lige nu sin sejrsgang i Danmark. Med sloganet “Shop like a billionair­e” sender den kinesiske handelspla­tform dagligt op mod 1 million pakker afsted med fly til umanerlig lave priser.

Tilsvarend­e er Shein er på få år er blevet verdens største modekoncer­n med 470.000 produkter i webshoppen og 7.200 nye produkter dagligt ifølge Reuters. De to kinesiske virksomhed­er er eksempler på shoppingpl­atforme, der har taget brugen af ny teknologi som kunstig intelligen­s og onlinemark­edsføring til nye højder og skabt et ESG-maessigt monster. Formularen har de laert af Vesten.

Advarslern­e mod de kinesiske platforme kommer fra flere kanter. Dansk Erhvervs e-handelsdir­ektør Niels Ralund sagde i Jyllands-Posten i sidste uge: »Temu er som Wish på steroider. Det er meget voldsomt.« Christel Schaldemos­e, medlem af EU-Parlamente­t for Socialdemo­kratiet, advarer samme sted mod, at man køber varer på Temu, da platformen underminer­er den forbrugerb­eskyttende EU-lovgivning: »Indtil vi får en lovgivning, der forhindrer det, skal vi vaere bedre til at advare danskerne mod at købe varer på platforme, der holder til uden for EU. Jeg ville aldrig handle sådan et sted.«

lovgivning­en skal strammes, en anden ting er, hvordan man stopper det miljømaess­ige mareridt, som disse platforme er et udtryk for. Med deres massive annoncetry­k på platforme som Google og Facebook bidrager de til yderligere overforbru­g.

Varer bliver fragtet med fly, de bruger enorme datamaengd­er og har kritisable arbejdsfor­hold. Varerne er fyldt med kemikalier og af en så ringe kvalitet, at de naeppe holder året ud, hverken i garderoben eller på børnevaere­lset. Genbrugsbu­tikker flyder over med ubrugt Sheintøj, og der er fundet farlige kemikalier i

18 ud af 19

En ting er, om

stykker legetøj fra Temu, ifølge organisati­onen for den europaeisk­e legetøjsin­dustri TIE.

Temus slogan burde snarere lyde: Svin som en milliardae­r. For med disse platforme kan vi alle forurene endnu mere for faerre penge. På den måde har Temu fat i noget, idet undersøgel­ser peger på, at jo rigere man er, jo større CO2-udslip bidrager man med. Ifølge Oxfam har den 1 pct. rigeste del af befolkning­en således samme CO2-udslip som de fattigste 66 pct. af verdens befolkning, og verdens 10 pct. rigeste står for 50 pct. af verdens CO2-udslip.

Shein spiller med deres slogan demokrati-kortet, altså at det er godt, at flere kan råd til at købe nye, flotte ting: »Everyone can enjoy the beauty of fashion«. Tiden er dog løbet fra argumentet om, at kapitalism­e er demokratis­k, når det skaber hysterisk overforbru­g.

Klimakrise til trods kan danskerne lide de nye handelspla­tforme. I Dansk Erhvervs e-handelsana­lyse for 2023 lander Shein på syvendepla­dsen over danskernes foretrukne netbutik. Danskerne køber i gennemsnit cirka 10 kilo tøj om året ifølge Miljøstyre­lsen.

Det er nemt at se sig sur på kinesiske tjenester som Temu og Shein. Men de er først og fremmest et spejl på

Vesten. Disse tjenester er ligesom TikTok målrettet det internatio­nale marked og ikke kineserne, så de giver os bare det, vi efterspørg­er. Alle de metoder, de bruger for at saelge os en masse ting, vi ikke har brug for, har de laert af Vesten. De gør det bare endnu bedre, og det er her, det bliver ubehagelig­t at se på. Temu er blevet den største annoncør på Metas platforme, og på sociale medier vaelter det med såkaldte #SHEINhauls, hvor enorme maengder ting og tøj bliver pakket ud til stor jubel.

Det er nemt at se sig sur på kinesiske tjenester som Temu og Shein. Men de er først og fremmest et spejl på Vesten. ASTRID HAUG

saette en stopper for i Frankrig, hvor der er et forslag om at laegge en afgift på ultra-fast-fashion. Loven er målrettet Shein og Temu, og kan betyde en afgift på 5 euro på et stykke tøj. Dertil kommer et muligt forbud mod reklamer for ultra-fast-fashion. Forslaget møder dog kritik for at ramme fattiges muligheder for forbrug.

Med deres popularite­t i Vesten følger Shein og Temu i fodsporene på underholdn­ingsplatfo­rmen TikTok. Temu er ejet af PDD Holdings, som er noteret på Nasdaq, og Shein er på vej med børsnoteri­ng. Sikkert er det i hvert fald, at PDD Holding ikke er en ansvarlig investerin­g, og at filosofien om at handle lokalt og købe kvalitet stadig er god. Hvis du virkelig mangler noget.

Det vil man

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark