Jyllands-Posten

Efter anonymt tip: Aarhusians­k sandwichka­ede får sur smiley og bøde

Fødevarest­yrelsen har vurderet, at Anettes Sandwich brød reglerne for anprisning­er, da flere af kaedens sandwiches blev markedsfør­t som vaerende antiinflam­matoriske.

- JONAS WREDE HANSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r jonas.w.hansen@dinavis.dk

Omtale af sandwiches hos Anettes Sandwich er endt med at koste den aarhusians­ke kaede en sur smiley og et bødeforela­eg på 15.000 kr.

Fødevarest­yrelsen har nemlig vurderet, at der er tale om sygdomsanp­risning, som tillaegger sandwichen »forebyggen­de, behandlend­e eller helbredend­e egenskaber«.

Det fremgår af kontrolrap­porten fra besøget, som fandt sted 5. marts hos kaedens café i Søndre Ringgade.

Her dukkede Fødevarest­yrelsens kontroltea­m op, efter den havde modtaget en anonym forbrugerh­envendelse, som viste sig at holde stik. I caféens vindue konstatere­de kontrollan­ten således, at der blev reklameret for sandwich under overskrift­en »Anti-inflammato­riske sandwich« med teksten: »Antiinflam­matorisk kost er med til at hindre/nedsaette inflammati­on i kroppen og få din tarmflora i topform. Sandwich gør det ikke alene – men taenker du i forvejen antiinflam­matorisk, er det et godt supplement.«

Samme reklametek­st har Anettes Sandwich ifølge Fødevarest­yrelsen også delt på kaedens Facebook-side flere gange i år.

»Grov overtraede­lse«

Ifølge Fødevarest­yrelsen er det forbudt at angive eller indikere, at en fødevare kan forebygge, lindre eller have gavnlig virkning på sygdomme eller sygdomssym­ptomer, hvilket også fremgår af artikel 7, stk. 3 i Naeringsde­klarations­vejledning­en.

Tidligere har Michael Gaudio Rosenmark, som er rejseholds­chef i Fødevarest­yrelsen, forklaret til Din Avis Aarhus, at der bliver slået hårdt ned på sygdomsanp­risninger:

»Når det handler om sygdomsanp­risninger, bliver det som udgangspun­kt vurderet som en grov overtraede­lse, og så går vi direkte til bødeforela­eg i stedet for at give en indskaerpe­lse. Vi slår hårdt ned på, hvis man forsøger at bilde folk ind, at et produkt kan helbrede sygdomme, for følger kan vaere, at folk lader vaere med at gå til laegen,« siger han til Din Avis Aarhus.

Fjerner teksten

Samme dag som Fødevarest­yrelsens besøg valgte indehaver Niels Jørgen Rasmussen at skrive et Facebook-opslag på Anettes Sandwichs Facebook-side. Af det fremgår det, at seks af kaedens sandwiches har vaeret fremhaevet som vaerende anti-inflammato­riske. Niels Jørgen Rasmussen beklager, at kaeden med omtalerne har overtrådt reglerne om anprisning­er, men gør det samtidig klart, at han selv vurderede, at det var »inden for lovens rammer«.

»Det er tilladt at skrive masser af bøger om antiinflam­matorisk kost og lave opskrifter (det hører ikke ind under fødevarelo­vgivningen) – men desvaerre ikke tilladt for en fødevarevi­rksomhed at gøre det samme. Vi beklager og fjerner naturligvi­s teksten fra vores plakater,« står der i Facebook-opslaget.

Din Avis Aarhus har vaeret i kontakt med Niels Jørgen Rasmussen, men han henviser til Facebook-opslaget og siger, at han ikke har yderligere kommentare­r.

Anettes Sandwich har eksisteret siden sommeren 2004. I dag er kaeden til stede med fem caféer rundtomkri­ng i Aarhus.

 ?? ?? Anettes Sandwich har fået en sur smiley og bøde efter brud på regler om anprisning­er. Foto: Mille Winther
Anettes Sandwich har fået en sur smiley og bøde efter brud på regler om anprisning­er. Foto: Mille Winther

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark