Jyllands-Posten

Det bliver rosa-lyserødt, og det er gevaldigt forsinket, men nu rejses faelleshus i miniput-by

Det skulle have stået klart i slutningen af 2022. Nu får Nye endelig sit faelleshus.

- STEN BRØGGER Jyllands-Postens Lokalavise­r sb@jyla.dk

»Som byudvikler har jeg en interesse i at skabe et interessan­t sted at bo, der adskiller sig fra andre områder i byen. I Nye arbejder vi med faellesska­b som den altoversky­ggende faktor for at gøre opmaerksom på, at her kan man også bo.«

Ejer af Taekker Group, Jørn Taekker, er manden bag Nye, Aarhus Kommunes mindste by og Danmarks største private byudviklin­gsprojekt. Nye ligger nord for Aarhus og skal, hvis det står til hovedrige Jørn Taekker, på sigt huse over 15.000 indbyggere.

For nu er der omkring 700 indbyggere i Nye, og de får om ganske kort tid et faelleshus, de egentlig skulle have haft i slutningen af 2022.

Indtil Nye vokser sig stor nok til at få sin egen permanente kirke, skal faelleshus­et også bruges til kirkelige handlinger. Ifølge Jørn Taekker er faelleshus­et blevet så forsinket, som det er, fordi

Taekker Group først bad om at få en byggetilla­delse til en kirke. Det viste sig at vaere noget komplicere­t, men da man aendrede ansøgninge­n til at vaere om et faelleshus med kirkelige handlinger i, gik det hurtigere.

Onsdag 20. marts er der rejsegilde for Faellesska­bets Hus, som den nye bygning i Nye hedder.

Det kommende faelleshus blev oprindelig­t, i 1995, bygget som en vandrekirk­e, og derfor er faelleshus­et/vandrekirk­en bygget af elementer, der kan nedtages og genopføres et nyt sted. I dette tilfaelde er bygningen blevet skilt ad og transporte­ret til Nye fra Hvinningda­l ved Silkeborg.

I Nye er man nu så vidt, at selve skelettet er rejst, og man kan derfor holde rejsegilde for håndvaerke­re, beboere og andre.

Samarbejde­r med sogn

Faellesska­bets Hus bliver i sin endelige form svaert ikke at laegge til.

»Jeg har ikke farvenumme­ret, men farven kommer til at vaere i spektret mellem rosa og lyserød. Nu har vi facaden oppe, og så kan vi forsøge os frem,« siger Jørn Taekker.

Ifølge menighedsr­ådsformand­en for Elev Sogn, Lehn Bang-Mortensen, kan folkekirke­n gratis benytte faelleshus­et til kirkelige handlinger. Alteret kan skjules med et taeppe, når faelleshus­et skal benyttes til ikke-kirkelige arrangemen­ter.

Jørn Taekker er, siger han, ikke selv medlem af folkekirke­n.

»Men jeg synes, kirken er interessan­t, når det kommer til faellesska­ber, og jeg er glad for samarbejde­t med Elev Sogn,« siger han.

Hvis et arrangemen­t er åbent og for alle, bliver det gratis at benytte det nye faelleshus i Nye.

Hvis man vil holde sin egen private fest, skal man betale for det, oplyser Jørn Taekker.

Et brugerråd bestående af beboere fra Nye, repraesent­anter fra Taekker Group og repraesent­anter fra menighedsr­ådet i Elev Sogn skal holde hånd i hanke med, hvordan Faellesska­bets Hus benyttes.

I 2023 indtog Jørn Taekker og hans familie, med en formue på 3,9 mia. kr., en 54.plads på en liste over landets 100 rigeste.

 ?? ?? Elev Kirke har tidligere lavet denne illustrati­on af, hvordan det nye faelleshus kan komme til at se ud. Ifølge Jørn Taekker bliver det nok knap så »skrig-pink«.
Elev Kirke har tidligere lavet denne illustrati­on af, hvordan det nye faelleshus kan komme til at se ud. Ifølge Jørn Taekker bliver det nok knap så »skrig-pink«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark