Jyllands-Posten

Ambitiøs kok har lukket kolleger ind i køkkenet for at lave ballade

Jesper Baek Løbner er køkkenchef på den baeredygti­ge Restaurant Nögen. Søndag deltager han i DM for kokke.

- MARIE DUEDAHL jpaarhus@jp.dk

Restaurant Nögen slog dørene op på Banegårdsp­ladsen for to år siden. Målet er at undgå madspild ved at bruge frasortere­de råvarer som skaeve grøntsager, utradition­elle kødudskaer­inger og sjaeldne fiskearter, der er svaere at saelge til danskerne. Køkkenchef Jesper Baek Løbner og hans team forvandler overskudsv­arerne til deleretter, og det koncept er gået rent ind hos aarhusiane­rne.

»Vi har ikke pladser nok i restaurant­en. Hver weekend har vi venteliste­r på cirka 100 personer. Vi håber at kunne udvide til efteråret, hvor vi vil rykke en vaeg ned, så restaurant­en kan blive dobbelt så stor,« fortaeller Jesper Baek Løbner.

Søndag den 17. marts deltager han i DM for kokke, også kaldet Årets Kok, efter at vaere gået videre fra semifinale­rne i november.

»Jeg har altid drømt om at blive konkurrenc­ekok. Som elev deltog jeg i DM for kokkeeleve­r og DM i skills, og nu er jeg med i Årets Kok for første gang. Jeg går efter at vinde, men er først og fremmest med for at udfordre mig selv,« fortaeller Jesper Baek Løbner.

Traenet siden januar

De otte deltagere i Årets Kok har seks timer til at lave en treretters menu samt en snack. Vel at maerke til 13 personer. I januar fik de udleveret en del af opgaverne.

»Vi har fået hele ingrediens­listen til forretten, der skal vaere vegetarisk med brug af porre og tre slags svampe. Hovedrette­n får vi først at vide på konkurrenc­edagen. Til desserten har vi fået to af ingrediens­erne at vide: chokolade og 48 procents fløde,« fortaeller Jesper Baek Løbner.

Siden januar har han traenet før arbejde og på søndage sammen med sin kokkeelev Cheryce Ama Højbøge, der er hans assistent til konkurrenc­en. Kollegaer har givet ham opgaver på hovedrette­r, som de også har købt ind til. På den måde traener han sig op til at vaere kreativ på kommando. Noget, han er vant til på Restaurant Nögen, fordi de ikke altid ved, hvilke råvarer de får leveret.

»På andre restaurant­er kører man med fast menu i totre måneder, hvor kokkene laver det samme hver dag. På Nögen skal vi genopfinde os selv fra uge til uge, og det stiller store krav til kreativite­ten,« påpeger Jesper Baek Løbner.

Inviteret til at forstyrre

Kollegaern­e er også inviteret til prøvemidda­ge, så Jesper Baek Løbner kan få feedback på de retter, som han har udviklet.

»De er også inviteret ind til at forstyrre os under arbejdet i køkkenet. Til konkurrenc­en kommer dommerne jo forbi og stiller spørgsmål undervejs, så det skal vi vaere parate til. Vi traener også til høj musik, for der vil vaere mange mennesker omkring os på dagen,« forklarer Jesper Baek Løbner.

Han laegger vaegt på at lave personlig mad til konkurrenc­en. Mad, der afspejler hans daglige arbejde på Nögen.

»Jeg vil ikke lave konkurrenc­emad, der kun bliver lavet denne ene gang. Jeg vil vise restaurant­ens baeredygti­ge tilgang ved at udnytte så meget af den enkelte grøntsag som muligt. Heldigvis har Årets Kok også fået fokus på baeredygti­ghed de senere år,« siger Jesper Baek Løbner.

Han ser baeredygti­ghed som et bredt begreb. Det handler ikke kun om at undgå at belaste klimaet. Det handler også om at behandle sine medarbejde­re ordentligt – noget, som restaurant­branchen ikke altid har vaeret kendt for.

»Vores branche har haft en skyggeside, når det gaelder personalef­orhold, men nu har restaurant­erne fået fokus

på at vaere gode arbejdspla­dser. Det er jeg selv stor fortaler for. Det skal vaere en baeredygti­g livsstil at vaere kok, så man ikke bliver udbraendt i en ung alder,« understreg­er Jesper Baek Løbner.

Bedømt på flere parametre

Retterne bliver bedømt ud fra flere kriterier, blandt andet hvor ny og kreativ praesentat­ionen på tallerkene­n er.

»Der bliver taenkt meget over, hvordan elementern­e passer sammen. Det kan vaere en sauce, der skummer, eller en gennemsigt­ig bouillon. Måske sprøde chips med et anderledes udseende,« siger Jesper Baek Løbner.

I år er der kommet en ny kategori i konkurrenc­en: Årets Snack. Her skal deltagerne anrette 50 små snacks, som i år skal laves af baelgfrugt­er.

»Snacks har altid vaeret en del af det franske køkken. Herhjemme er der også kommet mere fokus på, at køkkenet skal laegge flot fra start med interessan­te snacks,« siger Jesper Baek Løbner.

Årets Kok finder sted under Food Expo i Messecente­r Herning, der er en lukket fagmesse og derfor ikke åben for private, men Jesper Baek Løbners kollegaer tager med og hepper til konkurrenc­en. Selv overnatter han og assistente­n i Herning for at kunne møde klokken otte til konkurrenc­estart. Her får deltagerne udleveret råvarerne og de bundne opgaver til hovedret og dessert. Jesper Baek Løbner skal blandt andre konkurrere mod en kok fra den trestjerne­de Michelin-restaurant Geranium.

»Det er store, kendte restaurant­er, som jeg skal op imod. Mange af de andre kokke har deltaget i konkurrenc­en mange gange, og det er da lidt nervepirre­nde, men jeg kan vinde ved at lave den personlige mad, som jeg laver på Nögen,« siger Jesper Baek Løbner.

De otte dommere er kendte profiler fra branchen, blandt andre aarhusians­ke Mikkel Laursen fra Restaurant Mellemrum, der vandt Årets Kok i 2016. Der er ikke andre Aarhus-kokke med i finalen ud over Jesper Baek Løbner.

»Men Aarhus klarer sig godt gastronomi­sk set. Byen har masser af kvalitet at byde på – lige fra takeaway til Michelin-restaurant­er, og som kok behøver man ikke laengere tage til København for at komme det sidste trin op ad karrierest­igen,« konstatere­r han.

 ?? ?? Selvom Jesper Baek Løbner kun kender lidt til den menu, han skal lave søndag ved DM for kokke, har han alligevel forberedt sig grundigt. Foto: Martin Thomas Ford
Selvom Jesper Baek Løbner kun kender lidt til den menu, han skal lave søndag ved DM for kokke, har han alligevel forberedt sig grundigt. Foto: Martin Thomas Ford
 ?? ?? Jesper Baek Løbner mener, at baeredygti­ghed er et bredere begreb end blot et spørgsmål om klima. Foto: Martin Thomas Ford
Jesper Baek Løbner mener, at baeredygti­ghed er et bredere begreb end blot et spørgsmål om klima. Foto: Martin Thomas Ford

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark