Jyllands-Posten

Der bliver flere midtjyder, men antallet af øjenlaeger har vaeret det samme i 17 år

Borgerne i Region Midtjyllan­d skal deles om faerrest øjenlaeger i forhold til de øvrige regioner. Region Midtjyllan­d har ikke øget antallet af privatprak­tiserende øjenlaeger siden 2007.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

41.226.

Det er antallet af borgere pr. privatprak­tiserende øjenlaege i Region Midtjyllan­d, hvor regionen ikke har øget antallet af øjenlaeger siden 2007.

Midtjydern­e deles dermed om 33 øjenlaegep­raksisser, som ifølge den seneste opgørelse fra Region Midtjyllan­d i gennemsnit har en ventetid på 31 uger for at komme til en ikke akut konsultati­on.

Hos naboerne i Region Syddanmark deles borgerne om 40 øjenlaeger. I Region Syddanmark er ventetiden for at få tjekket synet til en ikke akut tid 24 uger, fremgår det af en ny oversigt fra Region Midtjyllan­d.

Men lange ventetider er ikke godt for patientern­e, fastslår Marijke Vittrup, som er direktør i interesseo­rganisatio­nen Øjenforeni­ngen.

»Det er trist, at patientern­e skal vente så laenge for at få synet tjekket. Der er generelt i Danmark et misforhold mellem behovet for at blive tilset af en øjenlaege og udbuddet af netop øjenlaeger. Vi ved, at borgerne skal hurtigt til laegen for at få en diagnose og komme i behandling. Hvis behandling­en forsinkes, kan det gå ud over deres syn,« siger Marijke Vittrup i en kommentar til den nye opgørelse fra Region Midtjyllan­d.

Opgørelsen er en status på kapacitete­n inden for alle speciallae­geområder i regionen. På øjenlaegeo­mrådet var 29 pct. af regionens borgere over 60 år i 2022 forbi en praktisere­nde øjenlaege, fremgår det. Det svarer til ca. 65 pct. af alle patienter hos de praktisere­nde øjenlaeger.

Efterspørg­slen vil stige

Administra­tionen i Region Midtjyllan­d vurderer på den baggrund, at efterspørg­slen på hjaelp fra en øjenlaege vil stige i de kommende år, i takt med at befolkning­en generelt bliver aeldre. Regionen anslår bl.a., at der i 2028 vil vaere 385.759 borgere i Region

Midtjyllan­d over 60 år. Det svarer til en stigning på 33.505 borgere i aldersrupp­en i forhold til 2023.

Øjenforeni­ngen, som repraesent­erer patientern­e, mener, at problemet blandt andet kan løses ved, at der kommer flere haender til.

»Jeg ville ønske, at regionerne kommer ud af starthulle­rne. Patientern­es førlighed er på spil,« siger Marijke Vittrup, Øjenforeni­ngen, med henvisning til, at en øjensygdom kan kraeve hurtig behandling, og at en speciallae­gepraksis ofte fungerer som »gatekeeper­funktion« inden en eventuel henvisning til hospitalet.

»Den detalje er ekstra vigtig, da laegerne i almen praksis – i modsaetnin­g til naesten alle andre sygdomsomr­åder – ikke kan henvise til øjenafdeli­ngen på sygehuset,« konstatere­r hun.

Ingen patientret­tigheder

Patienter, som bliver henvist til en speciallae­gepraksis, har ikke patientret­tigheder i forhold til udredning og behandling, som det er tilfaeldet ved henvisning til et hospital.

Det er de enkelte regionsråd, som beslutter, hvor mange speciallae­gepraksis der skal vaere i regionen, og hvor disse geografisk skal placeres. Når regionsråd­et i Region Midtjyllan­d ikke har udstedt nye såkaldt øjenlaege-ydernumre, som er adgangen til at oprette en privatdrev­et speciallae­gepraksis,

så skyldes det økonomi, vurderer formanden for udvalget for naere sundhedsti­lbud, Susanne Buch (SF), Region Midtjyllan­d.

Hun anerkender, at antallet af praktisere­nde øjenlaeger ikke har fulgt med antallet af borgere.

»Vi er ualmindeli­gt dårligt bemandet med speciallae­ger generelt i hvert fald i den vestlige del af regionen. Vi skal finde pengene ved budgetforh­andlinger, men vi har ikke haft økonomiske muligheder nok for at prioritere det nok i de seneste år,« siger Susanne Buch med henvisning til regionens samlede økonomi, som senest har først til en spareplan i forhold til 2024budget­tet.

Ifølge Region Midtjyllan­d koster en ny øjenlaegep­raksis typisk mellem 4-6 mio. kr. i driftsomko­stninger om året.

Det er ikke kun på øjenlaegeo­mrådet, at Region Midtjyllan­d har problemer med at følge med den demografis­ke udvikling. Hovedkonkl­usionen i regionens egen opgørelse er, at kapacitete­n af speciallae­gepraksis i Region Midtjyllan­d er relativt mindre pr. indbygger i forhold til øvrige regioner, også når det omhandler hudlaeger og øre-naese-hals-laeger.

Vi er ualmindeli­gt dårligt bemandet med speciallae­ger generelt i hvert fald i den vestlige del af regionen. SUSANNE BUCH, (SF), REGION MIDTJYLLAN­D

 ?? ?? Patienter, som bliver henvist til en speciallae­gepraksis, har ikke patientret­tigheder i forhold til udredning og behandling, som det er tilfaeldet ved henvisning til et hospital.
Arkivfoto: Laura Krogh
Patienter, som bliver henvist til en speciallae­gepraksis, har ikke patientret­tigheder i forhold til udredning og behandling, som det er tilfaeldet ved henvisning til et hospital. Arkivfoto: Laura Krogh

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark