Jyllands-Posten

Rist skulle forhindre køer i at invadere kirkegård i det centrale Aarhus

Det er i dag stadig muligt at se spor fra fortiden i byens centrale kvarter.

- AARHUS STADSARKIV

I midtbyen af Aarhus har vi Klostergad­ekvarteret, der er en uofficiel betegnelse for området, der daekker over Klostergad­e, Klostertor­vet, Gammel Munkegade, Guldsmedga­de og Frue Kirkeplads. Man kunne også tage Borggade med.

Den første bebyggelse her kom sandsynlig­vis i 900-tallet, og dengang lå kvarteret uden for byvolden. Her boede formodentl­igt de borgere, som ikke havde samme privilegie­r som inden for volden. Det må have vaeret et område for byens lavere middelklas­se samt fattige og var praeget af små byhuse og boder.

Siden har området vaeret i konstant udvikling, og i dag finder vi her bygninger fra det 15. århundrede og frem til det 21. århundrede. Kvarteret er dog praeget af 1800-tallets og 1900-tallets etagebygge­ri.

Apud fratres

Hvis du bevaeger dig rundt i Klostergad­ekvarteret, kan man få fornemmels­en af, hvordan det har vaeret at bevaege sig rundt i byen for flere hundrede år siden. Meget af vejstruktu­ren fra middelalde­ren og 1700-tallet er nemlig bevaret. Både i arkitektur­en og vejstruktu­ren kan man stadig fornemme, hvordan Klostergad­ekvarteret tidligere lå bag Vor Frue Kloster som den bagerste del af den gamle købstad. På den nordlige side af kvarteret lå haver og bymarken.

Når man bevaeger sig fra Klostergad­e ud mod Nørre Allé, bliver det tydeligt, at arkitektur­en og bebyggelse­n aendrer sig. De mindre byhuse og købmandsgå­rde langs Klostergad­e, Guldsmedga­de op mod Lille Torv og Gammel Munkegade er ikke laengere at finde, når man bevaeger sig mod nord eller nordøst. Klostergad­ens forløb vidner desuden om, at gaden tidligere gik langs den gamle bygraense. Gaden ”knaekker” ved Gammel Munkegade og får en sydlig haeldning og markerer dermed byens gamle graense bag klosteret.

Selve navnet Klostergad­ekvarteret og naturligvi­s Klostergad­e er opkaldt efter det kloster, der blev opført der, hvor Vor Frue Kirke ligger i dag. Dominikane­rmunkene overtog stedet omkring 1240 og erstattede den tidligere domkirke Skt. Nicolai med et kloster og tilhørende kirke. I 1313 benaevnes gaden Apud Fratres, dvs. ”ved klosterbrø­drene”, og senere i 1562 kaldes den Bag Klosteret. Den del af Klostergad­e, der lå ved Vor Frue Kirke, husede byens allerfatti­gste og skiftede i 1700-tallet navn til Skiden Gyde eller Skidenstra­ede. Først i 1858 blev hele gaden omdøbt til Klostergad­e.

Tangen og Frue Kirkerist

Den nuvaerende Klostergad­e delte sig oprindelig­t i to foran Vor Frue Kloster. Den sydlige gade fortsatte ned langs klosteret mod det nuvaerende Klostertor­vet, mens den anden fortsatte mod nord og nogenlunde fulgte den straekning, som i dag er Klostergad­e. Fra middelalde­ren gik begge gader under navnet Bag Klosteret.

Når man i dag står på Klostertor­vet, kan man fornemme strukturen efter den gamle vej, der tidligere gik langs torvets nordlige side. Fra slutningen af 1600-tallet blev dette gadestykke kaldt Tangen. Det stykke, vi i dag kalder Klostergad­e, fik først sit nuvaerende navn i 1858.

Guldsmedga­de har eksisteret siden middelalde­ren, men gik kun fra Lille Torv til Klostergad­e, hvis husraekke mod nord var ubrudt. Først i 1891 blev den nye del af Guldsmedga­de mod Nørre Allé anlagt, hvorefter den hurtigt blev en vigtig handelsgad­e. Frue Kirkerist var navnet på en gyde, der gik fra det nuvaerende Frue Kirkeplads til Guldsmedga­de langs den sydligste del af den nuvaerende Klostertor­v. Det ejendommel­ige navn kom af en rist i gaden, som skulle forhindre at løsgående kreaturer gik ind på kirkegårde­n, der ellers var omgivet af en mur.

Klostertor­vet bliver til

Gammel Munkegade er tidligere blevet kaldet Munke Gaden, Munkegade og Munkeport efter den byport, der lå uden for gaden fra 1600-tallet. Her opkraevede man forbrugsaf­gifter på indenlands­ke varer, der kom ind til byen – blandt andet korn, drikkevare­r og kød. Den nuvaerende Frue Kirkeplads kom fra 1800-tallet til at hedde Hospitalsg­ade efter hospitalet i Vor Frue Kloster. Der var ikke tale om et hospital i nutidig forstand, da behandling­smulighede­rne var yderst begraensed­e. Der var mest tale om et sted, hvor fattige, aeldre og syge kunne få ophold, og det var også her, byens dårekister var. Dårekister var tremmebure, hvor sindssyge kunne lukkes ind i.

Klosterpor­t blev anlagt i 1912, men gaden var dog i starten lukket mod Nørre Allé, ligesom der ikke var noget direkte gadegennem­brud mellem Hospitalsg­ade og Klosterpor­t. Man havde dog et ønske om at lave et sådant, så gaden ville komme til at gå fra Nørre Allé til Hospitalsg­ade.

Dette blev sat i gang i midten af 1930’erne, hvor kommunen opkøbte ejendomme til nedrivning ved Tangen og Klostergad­e. I samme omgang begyndte man at rive bygninger ned mellem Tangen og Frue Kirkerist, og da de sidste bygninger var revet ned i 1937, blev Klostertor­vet dannet. Tangen og Frue Kirkerist blev dermed sløjfet, og Hospitalsg­ade blev til Frue Kirkeplads.

 ?? ??
 ?? ?? Udsnit af kort over købstaden Aarhus i 1858 fra den første udgave af Trap Danmark. E. Baerentzen & C. Lith. Inst, digitalise­ret af Det Kgl. Bibliotek.
Ejendomme rives ned ved Klostergad­e for at lave gadegennem­brud mellem Frue Kirkeplads og Klosterpor­t. Foto: Aarhus Kommune, ca. 1935, Aarhus Stadsarkiv
Udsnit af kort over købstaden Aarhus i 1858 fra den første udgave af Trap Danmark. E. Baerentzen & C. Lith. Inst, digitalise­ret af Det Kgl. Bibliotek. Ejendomme rives ned ved Klostergad­e for at lave gadegennem­brud mellem Frue Kirkeplads og Klosterpor­t. Foto: Aarhus Kommune, ca. 1935, Aarhus Stadsarkiv

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark