Jyllands-Posten

Er Aarhus Lufthavn vigtig og rigtig for Østjylland?

Nej, det er ikke vigtigt, at vi i Østjylland har en lokal lufthavn, som har langt faerre muligheder og muskler end større danske lufthavne, og som koster Aarhus Kommune et stort millionbel­øb hvert år.

- CARSTEN BEDSTED Kommerciel direktør, medlem af Radikale Venstre

Aarhus Lufthavn har år efter år givet gedigne underskud, og som derfor løbende har haft brug for kapitalind­skud fra Syddjurs, Norddjurs og Aarhus Kommuner. Senest har ejerkommun­erne - anført af Aarhus Kommune – i 2022 tilført 200 mill. kr. til opretholde­lse og videreføre­lse af den lokale lufthavn. Og man leder allerede efter yderligere tilskud, fordi lufthavnen­s kasse senere i år løber tør igen. Lufthavnen har i de sidste 22 år kun givet overskud 3 gange, senest et minus på 86 mill. kr. Det betyder reelt, at Aarhus Kommune kaster mere end 150,- kr. efter hver enkelt flybillet året rundt.

og i Billund to langt større lufthavne, som betjener mange flere destinatio­ner i Skandinavi­en og resten af verden. Både for private rejsende og for erhvervsfo­lk er en effektiv og moderne lufthavn vigtigere end om man kan spare 15 min. ud til en lokal lufthavn. For mange borgere i Aarhus er transportt­iden til Billund ikke voldsom meget større end til Tirstrup, og til gengaeld har man i Billund en lufthavn, der tilbyder langt flere destinatio­ner. Det er derfor i alles interesse – også i Aarhus og resten af djurslande­t – at bidrage til en fortsat staerk Billund Lufthavn. Vi skal i Aarhus ikke af lokalpatri­otiske grunde blindt insistere på at have en lokal lufthavn. Jeg er som erhvervsma­nd i internatio­nale virksomhed­er hyppig bruger af lufthavne, og foretraekk­er klart at bruge den aegte internatio­nale lufthavn i Billund.

Vi har i både Aalborg

For den enkelte chartertur­ist er 15 minutters ekstra transport til lufthavnen ikke et reelt problem, når bare de til gengaeld serviceres ordentligt kan flyve direkte til mange rejsemål. For erhvervsli­vets mange 1-2 dages rejser, vil den ekstra transport til lufthavnen kunne maerkes, men til gengaeld vindes den tid ved et langt staerkere udvalg af direkte rejsemål. Det er i alles interesse at bidrage til, at Billund i endnu højere grad bliver en jysk pendant til Københavns Lufthavn som en aegte internatio­nal port til resten af verden.

Det eneste reelle argument for at opretholde en lokal lufthavn er for de folk, der meget hyppigt pendler mellem Aarhus og København. Her giver en meget lokal lufthavn faktisk mening, og hvor 15 min. rent faktisk gør en forskel. Derfor bør vi overveje at gøre Aarhus Lufthavn til netop det: en dedikeret luftbro mellem Østjylland og København, som derved hjaelper til at binde de to centrale landsdele taet sammen indtil der kommer nye og bedre muligheder.

Der vil med tiden udvikle sig nye og bedre alternativ­er. En Kattegatfo­rbindelse vil bringe Hovedstade­n langt taettere på Østjylland, og vil reelt fjerne behovet for en lokal luftforbin­delse. Allerede i dag tager det kun 2 timer og 40 minutter at rejse fra Aarhus centrum til hjertet af København. Laeg dertil de klimamaess­ige forbedring­er ved tog og elbil fremfor CO2-tung flytranspo­rt.

Lad os seriøst overveje at udfase Aarhus Lufthavn, og i mellemperi­ode udelukkend­e lade den vaere en effektiv forbindels­e til hovedstade­n.

 ?? ?? Aarhus Airport. Arkivfoto
Aarhus Airport. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark