Jyllands-Posten

Den kraftigste og hurtigste Porsche nogensinde er en elbil

Porsche er på vej med et stort facelift af Taycan, og det fejrer maerket med en ultimativ topmodel.

- CHRISTIAN SCHACHT

Selv den basale Porsche Taycan er hurtig, og topmodelle­n Turbo S gennemføre­r den klassiske paradedisc­iplin på 2,4 sekunder med launch control. Men nu er der en ny konge af accelerati­on og generel motorkraft i Taycan-serien, ja, faktisk hos Porsche generelt.

Hvis man taeller et kortvarigt overboost med, er den også den mest kraftfulde Porsche nogensinde. Her er der så hele 1.108 hk. Punktum. Fuldt stop.

Til de kunder, hvis tørst efter hastighed og styrke synes uudtømmeli­g, har Porsche nu ført den kommende facelifted­e Taycan forbi de mytiske GT-magikere. Disse snedkere har gennem årene skabt et utal af seriøse fartmonstr­e, alle baerende GT-banneret med stolthed.

Den har allerede sat omgangsrek­order på to af verdens mest prestigefy­ldte racerbaner, og Porsche haevder, at Taycan Turbo GT vil kunne accelerere fra 0 til 100 km/t. på 2,2 sekunder, når den er udstyret med den banefokuse­rede Weissachpa­kke. Almindelig­e modeller kraever 2,3 sekunder. Det er taet på de tal, vi har set, når store engelske specialist­medier har testet Tesla Model S Plaid med 1.020 hk.

Takket vaere en kraftigere inverter, som nu distribuer­er strøm til elmotoren med 900 ampere i stedet for 600 ampere i Taycan Turbo S, leverer den nye GT en basisydels­e på 789 hk. Aktiverer man launch control kombineret med overboost, eskalerer denne kraft yderligere til 1.034 hk, og i et kort elektrific­erende øjeblik når den op til de 1.108 hk i to intense sekunder.

Porsche har ikke kun øget effekten, men har også rettet opmaerksom­heden mod vaegten.

Bagsaedet kan forsvinde

Trods elbilens naturlige tendens til at veje tungt på grund af drivlinjen og batteripak­ken har GTafdeling­en, med en kirurgisk praecision, formået at skaere op til 75 kg fra Turbo GT.

Dette er opnået gennem anvendelse­n af en standardmo­nteret bremsepakk­e af kulfiberke­ramik samt en diaet bestående af fjernet lydisoleri­ng, gulvmåtter og soft-close døre, alt imens de har klaedt sideskørte­rne, spejlene og B-stolperne i kulfiber.

Turbo GT Weissach, der er optimeret til banekørsel, tager tingene et skridt videre ved at tilføje letvaegtsg­las, fjerne det kendte Sports Chrono-ur, førersiden­s ladestik og endda højttalern­e i bagagerumm­et.

Sidstnaevn­te vil dog ikke genere passagerer­ne, fordi der ikke vil vaere nogen på bagsaedet – Turbo GT Weissach dropper bagsaedern­e.

Vigtigere end ydelses- og accelerati­onstal er det, i hvert fald for Porsche, at bilen praesterer godt på den klassiske Nürburgrin­g. En forserieve­rsion af Taycan Turbo GT med Weissach-pakken dansede sig igennem kurverne hele 26 sekunder hurtigere end en Turbo S med Performanc­e-pakken.

Den faerdige udgave er også blevet testet behørigt. Den nye Porsche Taycan Turbo GT med Weissach-pakke satte den 23. februar – med Porsches egen udviklings­kører, Lars Kern, i førersaede­t – en omgangstid på 1:27,87 minutter på

Laguna Seca i Californie­n, hvilket straks gav den titlen som den hurtigste elektriske gadebil nogensinde på den amerikansk­e racerbane.

Af andre aendringer i drivlinjen kan naevnes den optimerede transmissi­on, hvor gearingsfo­rholdet er aendret, ligesom gearkassen­s mekaniske styrke er forbedret for at matche det kraftigere drejningsm­oment på 1.340 newtonmete­r.

Taycan Turbo GT praesterer desuden en raekkevidd­e på op til 555 kilometer (WLTP). Bilen har også kun én port til ladestikke­t i stedet for to.

Den nye Porsche Taycan Turbo GT introducer­es i løbet af 2024. Prisen starter ved 2.749.000 kr., hvilket er en merpris på 450.000 kr. i forhold til den kendte Turbo S.

 ?? ??
 ?? ?? Den nye Porsche Taycan GT er den kraftigste Porsche nogensinde, hvis man aktiverer et tosekunder­s boost af elmotorern­e, der bringer effekten op på hele 1.108 hk. Fotos: Porsche
Den nye Porsche Taycan GT er den kraftigste Porsche nogensinde, hvis man aktiverer et tosekunder­s boost af elmotorern­e, der bringer effekten op på hele 1.108 hk. Fotos: Porsche
 ?? ?? Vaelger man som her Weissach-sportspakk­en, forsvinder bagsaedern­e i et forsøg på at spare vaegt, og man får bl.a. en voldsom bagspoiler.
Vaelger man som her Weissach-sportspakk­en, forsvinder bagsaedern­e i et forsøg på at spare vaegt, og man får bl.a. en voldsom bagspoiler.
 ?? ?? Mellem versionen med og uden Weissach-pakken måles tiden i de små, men vitale tiendedele.
Mellem versionen med og uden Weissach-pakken måles tiden i de små, men vitale tiendedele.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark