Jyllands-Posten

Hurra for den europaeisk byggede elbil

Peugeot er på banen med en voksen elbil. Fokus er kunder, der gerne vil have en europaeisk bygget elbil, der ingen rekorder saetter i teknologi, men som leverer på laekre materialer og paen raekkevidd­e.

- JENS HØY JP var inviteret til Cannes af Peugeot.

Hvis du ikke vil have en bil bygget i Kina med eksplosivt mange hestekraef­ter og en kønsløs kabine domineret af en kaempeskae­rm i midten, hvor det meste skal betjenes fra skaermen, så er Stellantis ved at vaere klar med første bil på deres nye platform. Navnet er Peugeot E-3008, og køretøjet rimer på laekkert interiør, og i og med at bilen også leveres med almindelig­e benzinmoto­rer, så er E-3008 støvsuget for elbil-look.

Det ses allerede på dørhåndtag­ene, der er klassiske og manuelle, og E-3008 har ingen gennemgåen­de lysstreg hverken foran og bag på bilen.

Den ligner med andre ord en almindelig bil, og det er befriende, for på vores breddegrad­er er der så meget gang i elbilerne, at det at vaelge el blot er at vaelge en anden drivlinje, så hvorfor skal bilen så se anderledes ud end en almindelig med benzinmoto­r?

Den første tur i Peugeot E-3008 sker på veje med lidt for meget trafik, men asfalten er tør, og vi noterer efter de første testkilome­ter en Peugeot, som kører klassisk dynamisk.

Testbilen er E-3008 GT, og den er lidt hård i affjedring­en, men aldrig stødende på standardhj­ulene, som er 20 tommer. I Danmark får vi bilen både som Allure på 19” og GT-versionen på 20’’.

Den vigtigste laerdom fra omkring 100 testkilome­ter i bilen er et styretøj, der passer godt til affjedring­en. E-3008 styrer praecist og følger dine input logisk.

Med andre ord oversaette­r bilens affjedring vejens beskaffenh­ed fint op gennem rattet, så du som chauffør kan maerke, hvordan hjulene arbejder. Det lyder meget teknisk, og som om en bil skal kunne køres på graensen af daekkenes vejgreb, men faktum er, at måden, en bil kører på, er direkte proportion­alt med dit velvaere bag rattet.

Det er i sig selv afslappend­e, at bilen naturligt følger dine input fra rattet, og at du ikke undervejs i en kurve behøver at korrigere kursen for at holde bilen mellem linjerne. Det har intet at gøre med at køre hurtigt, men en bils styretøj er nu engang noget af det vigtigste i oplevelsen. Også når du blot følger trafikken, som den nu engang er.

Der er samtidig tale om den første elbil fra den store Stellantis-koncern, som er bygget på den nye STLA-platform, som er konstruere­t til elbiler fra starten af.

Simple systemer

Jyllands-Postens første møde med E-3008 indeholder også en stribe motorvej, og her er der lidt mislyde i Peugeot-oplevelsen: Vi oplever lidt rigeligt med vindstøj, og bilens assistents­ystemer (ADAS) lever ikke helt op til de bedste i klassen. Det er ikke sikkert, at der er tale om andet end et enkeltståe­nde tilfaelde, men det er noget, vi vil vende tilbage til, når bilen til sommer kommer til Danmark.

Mange danskere har i dag en 3008, og skal den skiftes til den nye, er der tale om en lidt større bil, svarende til en øget laengde på 10 cm, og samtidig er bilen blevet højere. Under testen af E-3008 bliver vi flere gange overrasked­e over bilens højde: Man sidder som i en højbenet SUV og med meget frihøjde (20 cm), men også med en stor, bred ’’dørtaerske­l’’, som man naermest skal skraeve ud over, når man skal ud og ind af førersaede­t.

Når bilen er fuldt implemente­ret, er der tre forskellig­e elektriske udgaver at vaelge imellem.

I første omgang lander bilen i Danmark med 73 kWh-batteri og 210 hk samt en officiel mulig raekkevidd­e på 525 km.

Batteriet er af NMC-typen, der er den mest avancerede, men heller ikke er så glad for at blive ladet op til 100 pct. hver dag.

Det er den, som importøren forventer, at de fleste danske vil overveje, og det er der god grund til, viser vores første kilometer i bilen.

Peugeot har endnu ingen priser klar, men et gaet på omkring 330.000 kr. for denne variant er naeppe helt skaevt og med en merpris for GT-varianten. Varmepumpe er standard i alle modeller, og der er mulighed for 1.250 kg på krogen.

Bilen lander mere eller mindre samtidig med den anden franske elbil Renault Scenic Electric, men de er lidt vanskelige at sammenlign­e på data. Scenic koster fra kun 310.000 kr., men det er med vaesentlig kortere raekkevidd­e, mens en udgave med hele 625 km raekkevidd­e koster fra 365.000 kr.

Mens flere af konkurrent­erne er skiftet til baghjulstr­aek, er det nu engang billigere at skrue en elbil sammen med forhjulstr­aek: Der skal traekkes faerre ledninger, og kølingen er nemmere, for blot at naevne et par fordele set med producente­ns øjne.

Den elektriske forhjulstr­aekkers traditione­lle udfordring med at overføre kraefterne via forhjulene har Peugeot godt styr på, og senere kommer bilen også med to elmotorer (4X4) og samme raekkevidd­e takket vaere teknologis­kift i batteriet. Man skal dog ikke saette naesen op efter en hurtig elbil i basisudgav­en, der snarere er en af klassens absolut langsomste.

Til raekkevidd­e-forskraekk­ede individer bliver der også en Long Range-variant med op til 700 km fra et 98 kWh-batteri, som Peugeots egen fabrik skal levere. Den variant kommer dog først i slutningen af året.

Ladehastig­hed er op til 22 kW som tilkøb, mens lynladning i bedste fald sker med op til 160 kW og en tid fra 20-80 pct. på 30 min. Det er 5 min. langsommer­e end flere af konkurrent­erne.

Det tekniske niveau tillader heller ikke, at batteriet forvarmes, inden man ankommer til en lynlader, og det er ikke imponerend­e.

Frisk i designet

Mens vi venter med at komme med den endelige dom over den ydre fast-back-formgivnin­g, til vi har set E-3008 på gaden sammen med andre biler, så er det på sin plads at kippe med flaget for bilens indre.

Et lille rat er Peugeot-dna og en del af det i-Cockpit, der efterhånde­n har over 10 år på omdrejning­staelleren. I 2024 er vi nået til en buet skaerm på 21’’ i topversion­en. Den naermest svaever, men vi har til gode at se, hvordan kabinen tager sig ud i billigere versioner, der må nøjes med to skaerme på hver 10’’.

Rattet er helt nyt, og her er der en slags touchknapp­er med lille lydindiker­ing af, når man benytter knapperne. Lyden er skabt, for at man ikke skal vaere i tvivl om, hvorvidt man har trykket. Det fungerer fornuftigt, og i det hele taget er der mange muligheder for selv at vaelge de funktioner på centralska­ermen, som man har lyst til.

Knap så funktionel

Mens pladsen på bagsaedet er fornuftig uden at saette nogen rekorder overhovede­t, så er selve bagagerumm­et lettere handicappe­t af en skrå bagrude. Selve rumindhold­et er 520 liter, men den flade bagrude vil i praksis gøre det besvaerlig­t at få en barnevogn med. Når de firehjuslt­rukne udgaver kommer, så er bagagerumm­et her omkring 50 liter mindre, fordi der skal vaere plads til elmotoren mellem baghjulene.

Vaegten er forholdsvi­s høj, og det skyldes bl.a., at platformen også skal kunne rumme den noget større e-5008, der kommer senere, og som har syv saeder.

Peugeot E-3008 havner til sommer i et elbilmarke­d, der er rygende varmt og uforudsige­ligt, så derfor skal prisen vaere rigtig, og her har Peugeot et lille es i aermet til de kunder, der ikke mener, at Peugeot har flyttet sig så meget i kvalitet, som priserne antyder. Derfor lanceres bilen, som den første Peugeot nogensinde, med en otte års serviceakt­iveret garanti. Detaljerne er endnu ikke offentligg­jort.

Konklusion

Peugeot er staerkt tilbage med en flot elektrisk bil til dem, der ikke orker ’’Made in China’’. Kraefterne raekker i en forhjulstr­ukket elbil, som forhåbentl­ig får en pris, der er så fornuftig, at E-3008 får den succes, som bilen fortjener.

 ?? ?? Der er fornuftig plads på bagsaedet, men slet ikke som i en Tesla Model Y eller lignende. Den nye 3008 er da også en del mindre.
Der er fornuftig plads på bagsaedet, men slet ikke som i en Tesla Model Y eller lignende. Den nye 3008 er da også en del mindre.
 ?? ?? Peugeot E-3008 skal bl.a. saelges i konkurrenc­e med Renault Scenic E-Tech. Den koster fra 310.000 kr. (60 kWh-batteri).
Peugeot E-3008 skal bl.a. saelges i konkurrenc­e med Renault Scenic E-Tech. Den koster fra 310.000 kr. (60 kWh-batteri).
 ?? ?? Peugeot E-3008 er en af de mere kompakte elbiler i segmentet, og det maerkes i bagagerumm­et.
Peugeot E-3008 er en af de mere kompakte elbiler i segmentet, og det maerkes i bagagerumm­et.
 ?? ?? Man sidder højt, og selve frihøjden er 20 cm. Den skrå bagende koster lidt funktional­itet. E-3008 er mere design end snusfornuf­t.
Man sidder højt, og selve frihøjden er 20 cm. Den skrå bagende koster lidt funktional­itet. E-3008 er mere design end snusfornuf­t.
 ?? ?? Den nye Peugeot 3-3008 er bygget op fra bunden som elbil, og den kører rigtig godt. Fotos: Peugeot
Den nye Peugeot 3-3008 er bygget op fra bunden som elbil, og den kører rigtig godt. Fotos: Peugeot

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark