Jyllands-Posten

Allan Nielsen blev straffet for at lynlade for mange gange i traek

Årets bil i Danmark og en raekke andre elbiler tvinger folk til at holde pauser fra lynladning, hvis de har lynladet for mange gange i traek. BMW i5-ejer savner flere informatio­ner fra producent og forhandler­e.

- ANDERS LADEFOGED CHRISTENSE­N

Kl. 05.45 om morgenen på en tankstatio­n i Bregenz i Østrig i uge 9 fik Allan Nielsen en ubehagelig forskraekk­else. Han og hans familie havde kørt hele natten gennem Europa og DC-lynladet seks gange undervejs på den i alt 1.280 kilometer lange tur fra Silkeborg til skisportss­tedet Ischgl.

Men med 135 kilometer tilbage, på det sidste stop før destinatio­nen, kom Allan Nielsens nye BMW i5 pludselig med en mystisk melding.

»DC-opladnings­ydelse midlertidi­gt reduceret for at skåne højspaendi­ngsbatteri­et. Fuld DCopladnin­gsydelse til rådighed igen efter en DCladepaus­e på op til to dage.«

Allan Nielsen, der modtog bilen i december sidste år, havde ikke hørt noget om såkaldte DCladepaus­er (dvs. pause fra lynladning) før, og selvom familien alligevel kom frem i tide, var han alligevel rystet over beskeden, da den dukkede op i bilens display.

»Jeg kunne se, at vi sagtens kunne nå frem, men jeg var glad for, at vi ikke skulle videre til Livigno (i Italien, red.), for så jeg havde haft problemer,« fortaeller Allan Nielsen.

For at nulstille alarmen var Allan Nielsen nu nødt til at finde en alminelig AC-oplader i Østrig. Ellers måtte han leve med meget langsomme ladninger på hjemturen.

Efter at have spurgt andre BMW i5-ejere til råds i en Facebook-gruppe drog han den konklusion, at DC-ladepausen nok udløses efter i alt syv DC-opladninge­r, og derfor lagde han også en anden plan for hjemturen.

Hver gang han holdt ind for at lade op, ladede

han lidt mere op, end hvad bilen anbefalede, og på den måde kunne han og familien nøjes med at lave fem stop på turen hjem og dermed helt undgå alarmen.

At elbiler beskytter batteriet ved at reducere ladehastig­heden, er hverken nyt eller unikt. Men det er ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r kun BMW’s modeller og Toyotas bZ4X, der ligefrem saetter en graense for, hvor mange gange man må lynlade i traek, før det udløser en pause fra.

Corporate Communicat­ions Manager hos BMW Danmark Mette Lolholm kommer med følgende forklaring i et mailsvar til Jyllands-Posten:

»Alle nye elbiler fra BMW har en beskyttels­esfunktion af batteriet, som traeder i kraft ved usaedvanli­ge lademønstr­e, som f.eks. mange DCladninge­r i traek i en kort periode. Dette kan resultere i en reduceret ladeeffekt ved naeste DCopladnin­g.«

Hun bekraefter, at der er tale om modellerne i4, i5, i7, iX, iX1, iX2 og iX3.

Mette Lolholm oplyser, at man stadig godt vil kunne DC-lade, men at det vil ske med faerre kW, og at hvis man AC-lader, bliver funktionen nulstillet. Hvor mange gange man kan DC-lynlade, før beskyttels­esfunktion­en traeder i kraft, afhaenger af en raekke faktorer og den specifikke model.

Beskyttels­esfunktion­en er i øvrigt beskrevet i instruktio­nsbogen i BMW i5.

Toyota Danmark oplyser i en mail til JyllandsPo­sten, at der i Toyota bZ4X er en begraensni­ng på 3,8 DC-opladninge­r inden for 24 timer. Man kan stadig DC-oplade, selvom denne graense er

nået, men at ladehastig­heden vil vaere langsommer­e.

Jeg kunne se, at vi sagtens kunne nå frem, men jeg var glad for, at vi ikke skulle videre til Livigno i Italien. Allan Nielsen, ejer af en ny BMW i5

Ville godt have vidst det på forhånd

Inden Allan Nielsen kørte til Østrig, var han af sin BMW-forhandler blevet opfordret til at følge bilens egen navigation og ladeplan, og derfor undrer det ham også, at beskeden alligevel dukkede op.

Han vil dog gerne rose BMW for, at bilen rent faktisk giver besked om den lavere ladehastig­hed. Han ville bare gerne have kendt til beskyttels­esfunktion­en på forhånd. Derfor synes han også, at BMW og forhandler­ne bør vaere mere tydelige omkring begraensni­ngen, inden man køber bilen.

»Vaer aerlige omkring det, og sig: ”Du kan lade (DC-lynlade, red.) syv gange. Så skal du slappe af eller ind og sove, eller også skal du forvente at sidde i bilen 1,5 time mere”,« lyder opfordring­en.

Som svar på dette skriver Mette Lolholm fra BMW til Jyllands-Posten:

»Ved køb af en bil gennem vores autorisere­de forhandler­net er der afsat lang tid til selve købsproces­sen og udlevering af bilen, herunder relevante informatio­ner.«

Hun understreg­er også, at funktionen ikke er til for at genere kunden, ”men at sørge for at beskytte batteriet og holdbarhed­en – og i sidste ende sikre gensalgsva­erdien,” skriver hun.

Mange danskere tager en overnatnin­g, når de kører på ferie sydpå, og det råd fik Allan Nielsen også fra sin forhandler efterfølge­nde. Men til det svarer han spøgende:

»Vi køber jo ikke biler for at sove på hoteller.«

 ?? ?? Turen på skiferie i den nye BMW i5 blev noget mere udfordrend­e, end Allan Nielsen havde regnet med. Foto: Privat
Turen på skiferie i den nye BMW i5 blev noget mere udfordrend­e, end Allan Nielsen havde regnet med. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark