Jyllands-Posten

Danmark haler ind på Norge, det gaelder salg af elbiler

Elbilsalge­t i Skandinavi­en ledes fortsat af nordmaende­ne, men salget stiger markant herhjemme.

- CHRISTIAN SCHACHT

Skandinavi­en ser nu en spaendende udvikling i elbilsalge­t. Ifølge de seneste tal fra februar 2024 ligger Danmark, Norge og Sverige taet i kapløbet om at blive førende inden for elektrific­ering af transports­ektoren.

Februar måneds bilsalg viser små, men sigende forskelle mellem de tre nordiske lande.

Mens Danmark og Norge begge oplevede en lille tilbagegan­g i salget af nyregistre­rede personbile­r – med henholdsvi­s 3,2 pct. og 0,8 pct. – har Sverige oplevet en vaekst på 2,1 pct.

Mads Rørvig, administre­rende direktør for De Danske Bilimportø­rer, påpeger dog, at februars bilsalg lå på et stabilt niveau sammenlign­et med året før – både i Danmark og i vores nabolande. Forskellen­e på landene var marginale i februar.

Men det er inden for andelen af elbiler, at det virkelig bliver interessan­t.

Norge bevarer sin førende position med en imponerend­e elandel på over 90 pct. af det samlede personbils­alg. Danmark er dog ikke langt bagud med en betydelig stigning til 44,3 pct. op fra sidste år, mens Sverige halter efter med 27,9 pct.

Dette skifte i elbilsande­len illustrere­r klart, hvordan incitament­er spiller en afgørende rolle for forbrugern­es bilvalg, mener Mads Rørvig.

»Afgiftsfri­tagelser og tilskudsor­dninger er afgørende for efterspørg­slen, og derfor kan det også have store konsekvens­er, hvis de fjernes for tidligt,« siger han, hvilket Sverige er et tydeligt eksempel på.

Her har man for nylig droppet nogle af tilskudsor­dningerne, og det ses med det samme i salget af elbiler.

I både Norge og Danmark er Tesla Model Y den mest solgte bil, mens det i Sverige er den klassiske Volvo XC60, dog fulgt af selvsamme Tesla, men generelt med mange andre Volvomodel­ler på top-listen.

 ?? ?? Danmark er stadigvaek langt efter Norge, når det gaelder salget af elbiler, men vi haler ind. Foto: Christian Schacht
Danmark er stadigvaek langt efter Norge, når det gaelder salget af elbiler, men vi haler ind. Foto: Christian Schacht

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark