Jyllands-Posten

Nu er den kendte VW et virkelig godt køb

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men VW ID.4 har fået en stribe meget afgørende opgraderin­ger, der gør den kendte elbil til en af de bedste i klassen.

- CHRISTIAN SCHACHT VW ID.4 Style

333333

En cocktail af forbedring­er har katapulter­et Volkswagen­s legendaris­ke ID.4 ind i spotlighte­t som et af de mest eftertragt­ede køb i sin klasse. Først og fremmest har den undergået en prisredukt­ion, der gør den mere tilgaengel­ig, samtidig med at ID.4 er blevet udstyret til taenderne med den seneste teknologi.

Bilen er i forvejen blevet et stort hit herhjemme, og det er den tredjemest udbredte elbil, kun overgået af Tesla Model Y og Model 3, naturligvi­s. Efter lanceringe­n i 2021 er tiden nu inde til de store aendringer, der gør, at den bestemt er vaerd at overveje.

Testbilen ID.4 Style koster 379.995 kr., en halv snes tusinde kr. mindre end før, men prisen er den mindste nyhed. VW har nemlig sagt paent farvel til den søvnige 204 hk-elmotor og budt velkommen til en sprudlende 286 hk-version, som naermest giver bilen vinger.

Den traege skaerm med sin tidligere middelmådi­ge software er erstattet af en større og mere avanceret version, som markant forbedrer interaktio­nen med brugeren.

Batteriets forklimati­sering er samtidig sådan en feature, der får én til at taenke: ”Hvor har du vaeret hele mit liv?”. Isaer når man på en kold vinterdag opdager, at bilen dermed suger strøm til sig ved lynladeren, som en teenager forbruger Wi-Fi.

Men så er der lige det med udseendet. Når man kaster et blik på ID.4, er det stadig lidt som at se en film, du har set før. Men husk, det er jo som bekendt det indre, der taeller, og her skuffer ID.4 bestemt ikke – der er indre vaerdier i spandevis.

Indre forbedring­er

Interiøret er udstyret med en lidt større central skaerm, som er VW’s seneste forsøg på at forbedre sit tidligere kritisered­e infotainme­ntsystem. Der er kommet lys i de små slidere til volumen og klimakontr­ol under skaermen, så man ikke laengere skal betjene dem i blinde. Samtidig er der kommet en lille samling af faste genveje til visse menupunkte­r lige under skaermen.

Og det er ganske let at slå den irriterend­e fartalarm fra, der f.eks. bipper, bare man kører 52 km/t. i stedet for de tilladte 50. Den er ved at vaere EU-lovpligtig, desvaerre.

Der er andre små aendringer, f.eks. er gearvaelge­ren ny, og betjeninge­n af bagrudevis­keren er flyttet.

Men vi må fortsat leve med de elendige knapper i rattet, der føles underligt kunstige at røre ved. Samtidig har der åbenbart ikke vaeret råd til nye knapper til elruderne. Her skal man stadigvaek trykke på en knap, alt efter om man vil styre de forreste eller bagerste sideruder. Det er en løsning, som man – for at sige det mildt – aldrig rigtig bliver glad for.

Heldigvis er der masser af andre gode nyheder at fortaelle.

Mens jeg kører mod en lynlader, bliver batteriet varmet op eller kølet ned for at sikre, at det altid er klar til at acceptere den hurtigst mulige opladning. Det er noget, der lige nu også rulles ud i forbindels­e med flere af de øvrige større elbiler i koncernen, Audi Q4 e-tron og Skoda Enyaq. Systemets effekt er ikke til at tage fejl af. Det tager cirka 45 min. kørsel at varme det op her om vinteren, til gengaeld får man så fuld ladeeffekt og sparer i hvert fald 15-20 min. ved standeren.

Effektiv opladning

Ladekurven, eller kapacitete­n til at modtage opladning over tid, lever op til forventnin­gerne. Selvom den større ID.7 skilter med evnen til at lynlade med op til 175 kW, så praesterer denne model med sine 135 kW alligevel at demonstrer­e en af de mest stabile ladekurver, jeg nogensinde har oplevet.

Den minder om en jaevnt spaendt bue, der bevarer sin form uden at give efter. Først ved omkring 50 pct. af batterikap­aciteten ser vi et let fald til 122 kW, hvorefter det daler til 105 kW ved 70 pct., men bemaerkels­esvaerdigt nok naesten klamrer sig til de 75 kW lige indtil 80 pct.-maerket – det punkt, hvor lynladeses­sioner typisk runder af. Og til sidst, ved 80 pct., noterer vi 72 kW, praecis som i storebror ID.7, alt sammen inden for en periode på 29 min.

Ingeniører­ne har endda debut med en smart feature i forbindels­e med batterivar­meren, så man hele tiden kan overvåge, hvor hurtigt bilen vil vaere i stand til at lade og evt. slå opvarmning­en fra, hvis man ikke har travlt, når man når frem. Opvarmning af batteri koster nemlig også strøm.

Bilen, som jeg aktuelt tester, praler af en raekkevidd­e på 543 kilometer i henhold til WLTPstanda­rderne. Det markerer en forbedring på godt en halv snes kilometer i forhold til forgaenger­en. De små forbedring­er skyldes isaer den nye og mere effektive elmotor, men det er nu svaert at måle i praksis. VW ID.4 har altid vaeret en ganske energieffe­ktiv elbil, og det gaelder fortsat.

Under testen lå forbruget mellem 21-22 kW per 100 kilometer ved motorvejsk­ørsel ved 110 km/t. svarende til cirka 360 kilometer ved omkring seks grader. Det er absolut godkendt i forhold til konkurrent­erne, kun Tesla Model Y er lidt bedre her.

Men ID.4 handler ikke kun om raekkevidd­e og plads. Den er også et stille og komfortabe­lt køretøj. Det kan virke som en skuffelse for dem, der måske søger en mere dynamisk køreopleve­lse, men den er i hvert fald behagelig. Kraften sendes til baghjulene, men kørslen spejler bilens udseende – fint, men ikke noget, der vaekker stor begejstrin­g.

Kraftig motor

Elmotoren har masser af tilgaengel­ig ydeevne; og i en moderne elbil af den slags, som så mange af os kører, og hvor vi forsøger at få mest mulig raekkevidd­e, vil de faerreste savne mere. Men den føles faktisk også hurtig, hvis man trykker til den. Accelerati­onen i ID.4 er spontan og umiddelbar – tryk på speederen, og bilen reagerer prompte.

Det skyldes ikke mindst, at drejningsm­omentet er øget fra 310 Nm til voldsomme 545 Nm. I konteksten af elbiler var ID.4 tidligere en af de mere traege med en accelerati­on fra 0 til 100 km/t. på 8,5 sek.

Nu er denne tid reduceret til 6,7 sek. Skulle man forvilde sig til Nordtyskla­nd, er topfarten øget fra 160 km/t. til 180 km/t.

Man kan spare 10.000 kr. ved at droppe Styleudsty­ret og nøjes med basismodel­len kaldet Pro. Men det virker som en meget, meget dårlig idé. Style-versionen inkluderer nemlig Discover Pronavigat­ion og en omfattende assistentp­akke med Travel Assist, så bilen kan køre selv i kortere perioder på motorvej, 360-graders kamera, elbetjent bagklap og Park Assist Plus. Den har også Matrix-forlygter for optimal belysning, metallak, 19-tommers letmetalfa­elge og sølvlakere­t taglinje og C-stolpe, som er standard på ID.5.

For en god ordens skyld skal jeg også naevne, at der er en basismodel med lille batteri og en raekkevidd­e på kun 362 kilometer og et par varianter med traek på alle fire hjul, men min testbil virker som det bedste køb.

Ellers er ID.4, som vi kender den: På den positive side tilbyder ID.4 komfortabl­e saeder, der bogstaveli­gt talt understøtt­er en behagelig rejse, også over lange distancer, og rummelighe­den på bagsaedet er intet mindre end generøs.

Bagagerumm­et, som officielt er angivet til 543 liter, fremstår i praksis endnu mere rummeligt takket vaere dets brede, dybe og regelmaess­ige form, som ikke kompromitt­eres af indtraenge­nde hjulkasser eller lignende.

Ved lavere hastighede­r og rundtomkri­ng i byen drager ID.4 fordel af en vendediame­ter, der minder om en kat, der jagter sin egen hale – ubesvaeret og på minimal plads.

Alt sammen gør ID.4, som var blandt de første af de efterhånde­n utallige elektriske SUV’er i klassen, til en decideret seriøs spiller. Og det gaelder også de opdaterede Skoda Enyaq og Audi Q4-etron, der har fået mere eller mindre samme opgraderin­ger.

Volkswagen og Skoda koster naermest det samme, mens Audi er hele 40.000 kr. dyrere og med mindre udstyr.

Konklusion

På mange måder er den opdaterede VW ID.4 en ganske fremragend­e bil. Måske den alligevel mangler åbenlyse højdepunkt­er, men på den anden side er der ikke meget at udsaette på den, og bilens gamle svagheder er i store traek vaek. Det er helt klart en af mine (snusfornuf­tige) favoritter i klassen. Givetvis også bedre end Tesla Y på flere områder.

 ?? ?? Under de kendte linjer er VW ID.4 bl.a. blevet opgraderet med en kraftig elmotor og langt bedre software.
Foto: Christian Schacht
Under de kendte linjer er VW ID.4 bl.a. blevet opgraderet med en kraftig elmotor og langt bedre software. Foto: Christian Schacht
 ?? ??
 ?? ?? Der er nu mulighed for at klargøre batteriet til lynladning. Det er meget effektivt.
Der er nu mulighed for at klargøre batteriet til lynladning. Det er meget effektivt.
 ?? ?? Skaermen er blevet langt bedre, softwaren det samme, og så sidder man godt.
Skaermen er blevet langt bedre, softwaren det samme, og så sidder man godt.
 ?? ?? Til prisen på 380.000 kr. synes ID.4 Style at vaere et af klassens bedste køb.
Til prisen på 380.000 kr. synes ID.4 Style at vaere et af klassens bedste køb.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark