Jyllands-Posten

Muskelbile­n skifter brølende V8 ud med elektrisk kraft

Det var kun et spørgsmål om tid; den første amerikansk­e muskelbil, der erstatter sin brølende V8-motor med elmotorer, er på vej.

- CHRISTIAN SCHACHT

Amerikansk­e muskelbile­r med deres store V8-motorer er en essentiel del af USA’s bilkultur. Disse biler er ikke blot transportm­idler, men symboler på frihed og status, hvor cruising, musik fra The Eagles og kapløb ved det grønne lys bliver en social begivenhed.

Blandt ikonerne er Dodge Charger, Ford Mustang, Chevrolet Camaro og Corvette, men det er Charger, der nu som den første af muskelbile­rne bliver udstyret med elmotorer og et stort batteri i stedet for en benzintank.

Det er en kaempestor historie i USA, hvor nyheden om den fuldt elektriske Dodge Charger nu traekker helt store overskrift­er. Sikkert også fordi det er endegyldig­t slut med den klassiske V8-motor.

Den tidligere såkaldte ”Dodge eMuscle”,

Dodge Charger Daytona SRT Concept, blev annonceret af Dodge-chef Tim Kuniskis allerede i juli 2021, men nu kommer den i produktion­sversionen.

I første omgang begynder produktion­en af den todørs version til sommer, mens den firedørs version lanceres naeste år. Den nye Dodge Charger er udviklet på den nye STLA Large-platform fra Stellantis, og selvom man skal undvaere motorbrøle­t, så mangler vognen ikke kraefter.

Dodge Charger Daytona R/T leveres med en såkaldt Stage-1-opgraderin­gspakke, som øger ydelsen til 503 hk fra 462. Som Daytona Scat Pack yder Dodge takket vaere Stage-2-opgraderin­gen 679 hk.

Alle modeller har traek på alle fire hjul. Det muliggør en accelerati­on fra 0-60 miles (96 km/t.) på 3,3 sekunder.

Dodge angiver raekkevidd­en for R/T til cirka 510 km og for Scat Pack til omkring 418 km. Batteriet har en bruttokapa­citet på 100,5 kWh. Der er en stribe forskellig­e køreprogra­mmer at vaelge imellem, men ved Scat Pack tilføjes yderligere Drift- og Donut-mode.

Selvom drivlinjen er alt andet end traditione­lt, er udseendet helt i overensste­mmelse med ånden af muskelbile­r. Foran sidder den såkaldte

R-Wing, en hyldest til den oprindelig­e Charger Daytona, der optimerer luftstrømm­en og skaber downforce.

En smal, mørk grill gennemløbe­s af en LEDstribe, der genoptages i bagendens design. Det nye logo er belyst og kaldes ”Fratzog”.

Saerlig lydkulisse

Det store spørgsmål om nye elektriske Chargers, som de fleste sandsynlig­vis har i tankerne, er: Hvordan lyder den? Dit gaet er lige så godt som vores, da Dodge siger, at man stadig finjustere­r sit ”Fratzonic Chambered Exhaust”.

For dem, der ikke bryder sig om idéen om et syntetisk lydspor, kan Fratzonic-systemet også slukkes med Stealth-mode.

I kabinen er den 12,3 tommer store touchskaer­m rettet mod føreren. Det opvarmede rat, der er fladt foroven og forneden, indeholder adskillige knapper. Bag det sidder paddles til at styre rekuperati­onen.

Foreløbig er der tale om en almindelig 400volts strømforsy­ning, men naeste år skulle der komme en endnu kraftigere topmodel med flere kraefter og 800-volts strøm.

Så må vi se, om den kunstige motorlyd, der siges at efterligne responsen og lyden fra V8motoren, lever op til forventnin­gerne.

Dodge har dog ikke helt opgivet forbraendi­ngsmotoren, for i løbet af naeste år kommer der et par sekscylind­rede benzinmoto­rer på markedet.

Ligesom i dag er det ikke biler, der officielt saelges herhjemme, men et par ihaerdige danske brugtbilfo­rhandlere har tidligere taget indtil flere Dodge-modeller hjem, og det burde heller ikke vaere helt umuligt med Charger og den elektriske udgave.

Også hos Chevrolet arbejder man på en fuldt elektrisk Camaro, mens der ikke er oplysninge­r om, hvorvidt Ford tør tage skridtet med

Mustang.

 ?? ?? Dodge Charger har fået den helt store kur med elektriske motorer og et stort batteri i bunden. Samtidig er det farvel til V8-motoren. Foto: Dodge
Dodge Charger har fået den helt store kur med elektriske motorer og et stort batteri i bunden. Samtidig er det farvel til V8-motoren. Foto: Dodge

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark