Jyllands-Posten

Byggebranc­hen står ved en skillevej. Og digital teknologi spiller en afgørende rolle

Ved at anvende ny digital teknologi langt mere offensivt kan den danske byggebranc­he blive mere baeredygti­g og dermed sikre sig en fordel i den internatio­nale konkurrenc­e.

- ANNABETH AAGAARD

I horisonten for det danske byggeri tegner der sig en revolution, hvor digitalise­ring og baeredygti­ghed fusionerer for at forme fremtidens konstrukti­oner. Denne synergi mellem avanceret teknologi og miljøbevid­sthed skaber ikke blot smartere og mere effektive bygninger, men også en ny aera af innovation og konkurrenc­efordele i branchen.

Tag eksempelvi­s sensorbase­rede systemer, som i realtid kan overvåge og justere bygningers energiforb­rug, der ikke blot skaerer ned på omkostning­er, men også markant reducerer kuldioxidu­dslip. Et konkret eksempel er Edge Olympic i Amsterdam, en bygning der ved hjaelp af avancerede IoT-løsninger har opnået en enestående baeredygti­ghedscerti­ficering.

Brugen af digitalt forvaltede materialep­as, der detaljeret beskriver alle materialer anvendt i en bygning, er et andet eksempel på, hvordan digitalise­ring kan understøtt­e en cirkulaer økonomi i byggeriet.

Disse pas gør det muligt at genbruge eller genanvende materialer, hvilket ikke kun reducerer affald, men også fremmer et mere baeredygti­gt materialef­orbrug.

Desuden transforme­rer 3D-printning i byggeriet den måde, vi taenker design og konstrukti­on på. Med praecision­slagdelte byggemater­ialer minimeres spild, og komplekse design bliver ikke blot mulige, men også økonomisk baeredygti­ge.

I København står bygningen Blox som et fyrtårn for denne udvikling. Bygningen er et manifest over digitalise­ringens og baeredygti­ghedens potentiale, hvor intelligen­te systemer styrer alt fra energiforb­rug til indeklima og saetter en ny standard for, hvordan vi taenker integratio­n af teknologi og miljømaess­igt ansvar.

Ligeledes er Green Lighthouse på Københavns Universite­t et eksempel på, hvordan baeredygti­gt design og digitale løsninger kan gå hånd i hånd. Som Danmarks første CO2-neutrale offentlige bygning anvender den avancerede digitale systemer til at optimere energiforb­ruget – et konkret bevis på, at teknologis­k innovation kan støtte baeredygti­ge målsaetnin­ger.

Disse bygninger er ikke blot konstrukti­oner. De er levende eksempler på, hvordan fremtidens byggeri kan bidrage positivt til både samfund og miljø. De viser, hvordan branchen kan anvende digitalise­ring strategisk til at skabe bygninger, der ikke alene er energieffe­ktive og baeredygti­ge, men også økonomisk fordelagti­ge.

Fremtiden for byggeriet er ikke blot grøn; den er digitalt forankret og baeredygti­gt visionaer. Annabeth Aagaard, Professor ved Institut for Virksomhed­sledelse på Aarhus Universite­t

Ergo står byggebranc­hen over for en transforma­tion, hvor digitale løsninger ikke kun effektivis­erer byggeproce­sser, men også fremmer en sammenhaen­gende tilgang til baeredygti­ghed. Fra materialev­alg og affaldshån­dtering til energistyr­ing og bygningsve­dligeholde­lse – digitalise­ringen giver os de vaerktøjer, der kraeves for at gøre byggeriet mere baeredygti­gt og CO2-neutralt.

Denne nye aera af innovation indvarsler dog ikke kun en aendring i, hvordan vi bygger, men også i hvordan bygninger interagere­r med deres omgivelser og brugere. Ved at omfavne den digitale revolution, kan den danske byggebranc­he ikke alene haeve standarden for, hvad der er muligt inden for baeredygti­gt byggeri, men også positioner­e sig som en global leder i krydsfelte­t mellem innovation, baeredygti­ghed og digital teknologi.

Fremtiden for byggeriet er ikke blot grøn; den er digitalt forankret og baeredygti­gt visionaer.

Annabeth Aagaard er professor (ph.d., cand.merc.) på Aarhus Universite­t, hvor hun forsker i baeredygti­g og digital forretning­sudvikling, innovation og transforma­tion. Hun har over 20 års erfaring som strategisk rådgiver for danske virksomhed­er og bestyrelse­r.

 ?? ??
 ?? ?? Annabeth Aagaard fremhaever byggeriet Blox ved Københavns havnefront som et eksempel på smart digitalise­ret byggeri. Arkivfoto: Jens Dresling
Annabeth Aagaard fremhaever byggeriet Blox ved Københavns havnefront som et eksempel på smart digitalise­ret byggeri. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark