Jyllands-Posten

Men nu kan de blive fremtidens byggemater­iale

Et nyt projekt fra Sønderjyll­and vil forvandle udslidte vindmøllev­inger til byggeblokk­e, så ressourcer­ne ikke går til spilde. Samtidig kan det blive revolution­erende for vores måde at bygge huse på.

- HELENA LANGE-DANIELSEN Fortsaette­s

Mere end 5.000 vindmøller pryder det danske land, og der er kun udsigter til endnu flere. For mange er de susende mastodonte­r i landskabet også blevet billedet på vedvarende energi og en grøn fremtid. Men de er ikke uden udfordring­er.

For jo flere vindmøller vi saetter op, jo flere udtjente vindmøller kommer vi til at stå med i fremtiden, når møllerne har gjort deres grønne pligt.

Vindmøllev­inger er nemlig lavet af et såkaldt kompositma­teriale, som består af glasfibre og haerdeplas­t, der er smeltet sammen i lag. Smelteplas­ten gør, at fibrene sidder godt sammen. Samtidig gør glasfibren­e, at smelteplas­ten er staerk. Materialet er derfor saerdeles besvaerlig­t at adskille. Det er godt for vindmøller­ne, men afføder også et problem, der laenge har vist sig svaert at løse.

Tyskland er foran

Det mener i hvert fald forsknings­leder og lektor i baeredygti­g innovation og teknologi på Syddansk Universite­t, Lykke Margot Ricard, som står bag en rapport for Miljøstyre­lsen om problemet.

Ifølge forskeren har vindmøller en levetid på 25-35 år. Med tanke på adskillige planer om at opsaette endnu flere vindmøller står vi derfor over for en fremtid, hvor vi om mellem 35 og 40 år har firedoblet vores maengde af kompositaf­fald fra vindmøller. Det svarer til minimum 500.000 ton. Hidtil har man løst affaldspro­blemet ved at grave vingerne ned, men det er ikke en holdbar plan for fremtiden, mener SDU-lektoren. Nedgravnin­gen strider nemlig mod EU’s affaldsdir­ektiv, og nabolande som Tyskland, Holland og Finland har allerede indført forbud mod den model.

Et forbud er da også første skridt i den rigtige retning, hvis man spørger Lykke Margot Ricard.

»Så laenge deponering er en lovlig og billig bortskaffe­lsesmuligh­ed, kan det vaere svaert at få sat nok skub i innovation­en,« fortaeller hun.

Hos vores tyske naboer klippes de udtjente vindmøllev­inger blandt andet i mindre stykker og knuses for dernaest at blive forvandlet til cementklin­ker. Og den genanvende­lse har flere fordele, fortaeller forsknings­lederen.

»Smelteplas­ten fra vingerne fungerer som braendsel i medforbrae­ndingen i cementovne­n,« siger hun og forklarer, at man ved at genanvende vinger kan spare 16 pct. på energiforb­ruget i produktion­en af cementklin­ker, fordi man reducerer behovet for kul i forbraendi­ngen.

Hun supplerer med endnu en fordel.

»Glasfibre er jo glas, og glas er lavet af sand, hvilket også bruges til at producere cement. At tilføje rester fra vindmøllev­inger gør derfor, at man har brug for mindre sand,« lyder det.

Dansk projekt

Det er netop denne fordel, som en gruppe danske forskere nu vil tage bestik af. Herhjemme har forskerne, der kommer fra Aalborg- og Aarhus Universite­t,

søsat projekt ReMaBrick sidste forår. Sammen med Gråsten Teglvaerk, der har produceret mursten i mere end 100 år, forsøger de med materiale fra de aflagte vindmøllev­inger at lave en ny form for byggeblok, der er mere klimavenli­g end den traditione­lle mursten.

ReMaBrick-projektet ledes af ingeniør Jacob Hallum Bendtsen fra Gråsten Teglvaerk, og efter projektets første leveår tør han allerede godt sige, at »fremtidens mursten« snart ser dagens lys.

»Ambitionen er at udkomme med en CO2-neutral mursten, som vi hellere vil kalde en byggeblok, fordi den adskiller sig på flere områder. Det ser allerede utrolig lovende ud, så vi tror på det,« fortaeller Jacob Hallum Bendtsen.

Den faerdige model af byggeblokk­en skal testes i løbet af det naeste halve år. Han vil dog ikke afsløre noget om hverken energibesp­arelsen, eller hvor meget ler der kan spares ved at bruge resterne fra vindmøllev­ingerne, da han er ved at søge patent på opfindelse­n.

Ifølge ham er der dog ingen tvivl om, at CO2udledni­ngen bliver langt mindre, når en del af leret udskiftes med glasfiber fra vingerne. Det gør nemlig, at man kan braende byggeblokk­en ved lavere temperatur­er, og det mindsker energiforb­ruget og derved CO2-udledninge­n.

»Hvis vi skal have forhåbning­er om at gøre murstensbr­anchen interessan­t i fremtiden, skal vi gøre mere, end vi gør i dag. Nye løsninger som den her er nødvendige, når vi kun må bruge 12 kg

Ambitionen er at udkomme med en CO2-neutral mursten. Det ser allerede utrolig lovende ud, så vi tror på det Jacob Hallum Bendtsen, ingeniør ved Gråsten Teglvaerk og leder af ReMaBrick-projektet

Begge projekter skaber råvarer til byggebranc­hen, som lige nu bruger jordens ressourcer hurtigere, end naturen kan følge med. Lykke Margot Ricard, forsknings­leder og lektor i baeredygti­g innovation og teknologi på Syddansk Universite­t

E CO2 pr. kvadratmet­er i et nyt byggeri,« siger han og henviser til en stribe nye klimakrav til byggeriet, der blev skrevet ind i bygningsre­glementet fra 2023, og som også er kendt som LCAberegni­nger.

Men den nye byggeblok skal ikke bare ende med at vaere god for CO2-udledninge­n. Faktisk er der endnu en klimaforde­l forbundet med innovation­en, mener projektled­eren.

»I dag bruger man saedvanlig­vis en mørtelfuge på 13 mm mellem hver sten. Det bliver til meget mørtel på et helt hus, og det gør ikke noget godt for LCA-beregninge­n. Til den nye byggeblok arbejder vi på en løsning, hvor det ikke er nødvendigt med mere end 1 mm mørtel, som skal kunne pilles let af igen eller at ende med at kunne bygge med blokkene helt uden mørtel,« siger Jacob Hallum Bendtsen.

Det skal nemlig gerne vaere nemmere at genbruge mursten og byggeblokk­e i fremtiden. Ellers kommer vi til at stå over for et problem, mener han.

»Siden 1960’erne har vi anvendt cement i mørtlen, og det er enormt svaert at pille af og dermed dyrt i CO2-regnskabet. Det saetter en naturlig begraensni­ng for, hvor mange klimavenli­ge genbrugsmu­rsten vi har adgang til i fremtiden,« afslutter han.

Spaendende parallelle­r

Lykke Margot Ricard ser da også saerdeles positivt på det danske pilotproje­kt – og sammenlign­er deres indledende resultater med dem, man kender fra foregangsm­aendende syd for graensen.

»Den spaendende parallel mellem løsningen med cementklin­kerne i Tyskland og murstenene er, at der ikke bruges ekstra energi på en genanvende­lsesproces, fordi vindmøllev­ingen direkte er en råvare. Der bruges kun energi på produktion­sprocessen, som alligevel er nødvendig for at lave både cementklin­ker og mursten,« siger hun.

Samtidig ved man, at der ikke er uanede maengder af mineralske råstoffer såsom sand, grus og ler, der er essentiell­e for byggeriet, tilbage i undergrund­en.

I skrivende stund estimerer en rapport fra regionerne således, at der blot er mellem 14 og 43 års forbrug af råstoffer tilbage i de udlagte graveområd­er på land i Danmark.

Da kompositaf­faldet fra vindmøller­ne erstatter en andel af de vigtige råstoffer i murstenspr­oduktionen, har de nye »byggeblokk­e« derfor også en grøn dobbelteff­ekt.

»Begge projekter skaber råvarer til byggebranc­hen, som lige nu bruger jordens ressourcer hurtigere, end naturen kan følge med. Og branchen er samtidig en af de helt store leverandør­er til kompositaf­fald,« fortaeller forskeren og uddyber:

»For at det er rentabelt, skal producente­rne vaere sikre på at kunne få et vedvarende flow af råvarer, og der kan vindmøllev­ingen vaere en usikker faktor.«

Derfor ville det give god mening at få branchens kompositaf­fald ind i et kredsløb, hvor det ender som nye råvarer til selvsamme branche, så producente­rne på den måde også kan få større adgang til råvaren, mener hun.

Udover at få kompositaf­fald fra byggerier ind i forsynings­kaeden foreslår hun, at producente­r begynder at genanvende campingvog­ne, kajakker, glasfiberb­åde og lignende, som består af samme materiale.

 ?? ?? Det har laenge vaeret et spørgsmål uden svar, hvordan man bedst skiller sig af med udtjente vinger fra vindmøller. Nu kan et nyt projekt have svaret. Arkivfoto: Jens Dresling
Det har laenge vaeret et spørgsmål uden svar, hvordan man bedst skiller sig af med udtjente vinger fra vindmøller. Nu kan et nyt projekt have svaret. Arkivfoto: Jens Dresling
 ?? ?? Lykke Margot Ricard er lektor i baeredygti­g innovation og teknologi på Syddansk Universite­t. Foto: PR
Lykke Margot Ricard er lektor i baeredygti­g innovation og teknologi på Syddansk Universite­t. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark