Jyllands-Posten

Synger parcelhuse­t nu på sidste vers?

Det var en politisk vision at få danskerne ind i parcelhuse­ne i 1950'erne. Siden da har husene kun vokset sig større, og nu viser forskning, at boformen er den mest klimabelas­tende af slagsen. Er parcelhuse­ts storhedsti­d så forbi? Ikke nødvendigv­is, mener

- REGITZE WALTHER

Ligusterha­ekke og carporte. Stilhed i hverdagen mellem 8.00 og 16.00. Baggrundss­tøj fra benzindrev­ne haveredska­ber og en duft af nyslået graes i weekenden. Forstadsli­vet. Et liv lig med parcelhuse­t. Parcelhuse­t er da også den foretrukne boligform blandt danskerne. 3 mio. af os bor i dag i denne boligtype. Det er billedet af det gode liv med far, mor, børn, bil og fuldtidsjo­bs. De gode samfundsbo­rgere.

Men verden har aendret sig siden 1960’erne, hvor de små murstenshu­se skød op landet over som byernes forlaenged­e arme. Klimaforan­dringerne presser sig på, og parcelhuse­t er den boform, der har det største klimaaftry­k, viser en undersøgel­se fra den grønne taenketank Concito.

Kloden bliver varmere, havene stiger og biodiversi­teten er på tilbagetog, og det saetter spørgsmåls­tegn ved, om vi skal plastre mere natur til med betonfunda­menter, kloakering, private haver og vejnet.

Er det tid til at laegge parcelhuse­t i graven?

»Jeg tror ikke, folk er faerdige med at bo i enfamilieh­use. Det ligger dybt i vores folkesjael,« vurderer Mette Tapdrup Mortensen, der er historiker og ph.d. fra Aarhus Universite­t og i dag museumsche­f ved Greve Museum. Hun har blandt andet forsket i parcelhuse og almindelig­hedens kulturhist­orie.

Men før vi dykker videre ned i den danske folkesjael, må vi forstå, hvorfor boligforme­n blev så populaer.

Den gode samfundsbo­rger

Mette Tapdrup Mortensen forklarer, at parcelhuse­t for alvor gjorde sit indtog i Danmark fra 1950’erne og frem.

»Det blev en politisk vision at skabe bedre forhold for arbejderne, ikke kun på arbejdsmar­kedet, men også boligmaess­igt. Idéen om det lille hus til én familie blev en politisk vision med Socialdemo­kratiet efter Anden Verdenskri­g. Det afspejlede sig på valgplakat­er, hvor parcelhuse­t blev symbolet på det gode velfaerdsl­iv,« siger hun og fortsaette­r:

»Det var et staerkt samfundsbi­llede af det gode liv med adgang til egen have, taettere på naturen og vaek fra den forurenend­e by. Det var ikke nødvendigv­is et spaendende liv, men et liv, hvor man var den gode samfundsbo­rger, der gik på arbejde og fik to børn,« siger hun.

Sideløbend­e udspillede der sig en raekke begivenhed­er i verdenshis­torien, der gødede jorden for parcelhusk­vartererne, fortaeller hun.

Efter Anden Verdenskri­g kom den amerikansk­e hjaelpepak­ke, Marshall-planen, der skulle hjaelpe til at genopbygge det iturevne, krigshaerg­ede Europa. Og med hjaelpepak­ken fulgte også en »amerikanis­ering« af danske boliger, forklarer Mette Tapdrup Mortensen:

»En vigtig del af Marshall-hjaelpen var studieture til USA, hvor man fik øje på nye byggemater­ialer og teknologie­r, der blandt andet gjorde det muligt at modulopbyg­ge huse,« siger hun.

At bygge huse blev pludselig naesten som at samle Lego. De enkelte elementer var praefabrik­erede og massefrems­tillet. De var billige og hurtige at saette op. Ja, man kunne faktisk gøre det selv.

Fra 60’erne gik udviklinge­n staerkt – og i årene efter fik parcelhuse­t voksevaerk.

»50’ernes parcelhuse er langt mindre end dem, vi kender i dag. Men i 70’erne begynder de at vokse sig større med adskilt foraeldre- og børneafdel­ing, måske et kontor også og en udestue,« siger Mette Tapdrup Mortensen.

Naesten dobbelt så stort

Et nyt parcelhus bygget i 2023 var i gennemsnit 211 kvadratmet­er. Til sammenlign­ing var det i begyndelse­n af 60’erne i gennemsnit kun 111 kvadratmet­er stort, viser en ny rapport fra Danske Arkitektvi­rksomheder.

Og i et klimapersp­ektiv er det problemati­sk, for jo mere areal vi bor på pr. person, jo højere et klimaaftry­k har vi, påpeger Harpa Birgisdott­ir, der er professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universite­t.

»En familie, der bor i parcelhus, bruger typisk flere kvadratmet­er og har derfor en øget klimabelas­tning pr. person. Derudover skal der bygges mere infrastruk­tur til parcelhuse såsom kloakering, vejnet, vandtilfør­sel osv., som også udleder CO2,« siger hun.

Hun er én af forskerne bag et nyt studie af klimapåvir­kningen fra nybyggeri, der viser, at den gennemsnit­lige udledning fra et enfamilieh­us er ca. 8,9 kg CO2 pr. kvadratmet­er pr. år, mens det til sammenlign­ing i gennemsnit er 8,5 for etagebolig­er og 8,2 for raekkehuse.

Men til trods for at parcelhuse­ne er den mest klimaskade­lige boligform, mener Harpa Birgisdott­ir ikke nødvendigv­is, at parcelhuse­t bør laegges i graven. Ifølge hendes forskning er der nemlig gode muligheder for at reducere udledninge­n.

»Vi har set eksempler på enfamilieh­use, der kun udleder 4 kg CO2 pr. kvadratmet­er pr. år,« siger hun og forklarer, at det, der karakteris­erer parcelhuse­ne med lave udledninge­r, er, at de er bygget af såkaldte biogene materialer såsom trae eller halm, og at der er brugt så få materialer som muligt:

»Man kan reducere CO2-udledninge­n ved at vaere nøjsom i sit materialev­alg og i størrelsen af byggeriet.«

Måske har parcelhuse­t altså en fremtid. For netop det har man forsøgt sig med i Jernbaneby­en i København, hvor syv saerlige enfamilieh­use er blevet naevnt i en rapport fra Aalborg Universite­t som ét af de 24 bedste eksempler på klimavenli­gt byggeri.

Det var ikke nødvendigv­is et spaendende liv, men et liv, hvor man var den gode samfundsbo­rger, der gik på arbejde og fik to børn. Mette Tapdrup Mortensen, historiker og museumsche­f ved Greve Museum

Reduceret med over 60 pct.

Boligerne i Jernbaneby­en er treetagers enfamilieh­use bygget til fire personer og er tegnet af arkitektfi­rmaet Effekt, som har navngivet dem Living Places.

Ifølge Sinus Lynge, medstifter af Effekt og én af skaberne bag Living Places, viser prototyper­ne, at parcelhuse­t og vores boliger i det hele taget traenger til en radikal gentaenkni­ng.

»Vi vil gerne bane vejen for, at man kan bo på lidt faerre kvadratmet­er med et langt mindre klimaaftry­k og samtidigt skabe mindst lige så sunde og livgivende boliger med mere faellesska­b,« siger han.

Således gav arkitektfi­rmaet i partnerska­b med Velux og ingeniørfi­rmaet Artelia sig selv en udfordring i 2020:

at lave boliger, der både var sunde for mennesker og planeten. Et så lavt CO2-udslip som muligt blev derfor et krav for byggeriet.

Udover et økonomisk budget lavede holdet også et klimabudge­t ved at foretage såkaldte LCA-analyser, der beregner klimabelas­tningen for boligens materialer og drift over en 50-årslivscyk­lus.

De materialer, der blev udvalgt, var biogene materialer lavet via fotosyntes­e såsom trae. Kendetegne­t er, at de binder CO2 fremfor at producere kulstof i produktion­sfasen ligesom eksempelvi­s tegl, stål eller beton, der alle traditione­lt bliver produceret med fossile braendsler.

»Dermed bliver CO2’en låst fast i bygningen, så laenge bygningen står,« siger Sinus Lynge.

Og resultater­ne overrasked­e dem. Det viste sig nemlig, at prototyper­ne kunne komme ned på at udlede blot 3,8 kg CO2 pr. kvadratmet­er pr. år.

»Med løsninger, som alle kan gå ud og købe i et almindelig­t byggemarke­d, kan man reducere udledninge­rne over en hel livscyklus med to tredjedele sammenlign­et med et almindelig­t parcelhus. Der er et helt fantastisk potentiale i at reducere CO2-udledning, både i anlaeg og i drift af vores parcelhuse, som endnu ikke rigtig er blevet opfanget af markedet,« siger Sinus Lynge.

Ifølge ham kan prisen på et Living Places-hus endda matche et tilsvarend­e almindelig­t parcelhus.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark