Jyllands-Posten

Nu ulmer opgøret med byggeplads­ens uvaner

Fejl, mangler og spild har gennem flere år kostet byggebranc­hen milliarder. Uvanerne opstår, når forskellig­e faglighede­r skal fungere sammen, mener Dansk Håndvaerk, der nu opfordrer deres medlemmer til endelig at tage ved laere af fortidens fejl.

- THOMAS BECH SØRENSEN-HYLLE

Vi gør os umage. Sådan lyder sloganet for branchefor­eningen Dansk Håndvaerk. Det er dog ikke altid, at de gode intentione­r står mål med virkelighe­den, når visioner og tegninger skal forløses blandt cementblan­dere og gravemaski­ner på en travl og mudret byggeplads.

Branchen må, ifølge Dansk Håndvaerk, hvert år se omkring 13 mia. kr. gå til udbedring af fejl som følge af mangelfuld koordineri­ng og struktur i processern­e, når bygherrer, arkitekter, ingeniører og håndvaerke­re skal forsøge at skabe en vellydende symfoni med hver deres instrument.

Som arbejdsgiv­erforening for små og mellemstor­e virksomhed­er inden for byggeri, håndvaerk og industri har Dansk Håndvaerk kigget på de tørre tal og konstatere­t, at nok er nok.

Foreningen har derfor lanceret en kampagne for at gøre op med spilden og uvanerne og afholder i løbet af foråret en raekke workshops for medlemmern­e med fokus på at finde løsninger på fejl i byggeproce­ssen, som fører til unødig brug af materialer og tid.

»Én ting, man skal forstå ved byggeriet, er, at det er en meget kompleks affaere. Vi har at gøre med mange forskellig­e faggrupper, der skal spille sammen. Vi er nødt til at skaerpe opmaerksom­heden på at få det til at fungere,« siger Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndvaerk.

De økonomiske konsekvens­er af spild udgør mellem 10 og 30 pct. af omsaetning­en i byggesekto­ren. Omfanget af fejl, mangler og svigt i byggeriet er desuden ikke blevet reduceret hen over de seneste 15 år og fører stadig til store maengder spild. Det er både dyrt og fører til øget udledning af drivhusgas­ser, når fejlene og manglerne skal udbedres.

Mulighed i grøn omstilling

Når Dansk Håndvaerk vaelger at saette ind nu, skyldes det netop et presserend­e behov for at geare byggeriet til den grønne omstilling, fortaeller Morten Frihagen. Ifølge regeringen­s klimapartn­erskaber tegner bygninger, broer og veje sig for 30 pct. af Danmarks CO2-udledning.

For at indfri klimamålen­e for byggeriet om at reducere udledninge­r med i alt 5,8 mio. CO2 om året inden 2030 er det derfor afgørende, at byggeriet ikke blot undgår spild, men samtidig viger udenom klimabelas­tende materialer såsom stål og cement samt straeber efter at genanvende mere.

»Vi er simpelthen nødt til at skaerpe opmaerksom­heden på vores processer, og det taler jo lige praecis ind i den grønne omstilling, og hvordan vi saetter vores aftryk. Spild og fejl er ikke noget nyt, men den grønne omstilling har givet os et vindue til at saette fornyet fokus på udfordring­erne,« siger Morten Frihagen

Årsagerne til fejl og spild opstår typisk, når kommunikat­ionen svigter imellem de enkelte led i vaerdikaed­en. Det kan for eksempel ske, at tegninger til byggeriet må aendres løbende, uden at relevante aktører bliver orienteret.

Resultatet bliver, at byggeriet fortsaette­r på et forkert grundlag. Når fejlen opdages, må man bryde ned og starte forfra. Det er dyrt, klimabelas­tende og forsinker det hele.

Vi skal ikke vaere bange for at tage fat i fejl. De skal frem i lyset. Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndvaerk

Husk den kritiske sans

Gammeldags dyder som omhu, kritisk sans og forståelse for andres faglighed skal altså tilbage på byggeplads­en, fortaeller Morten Frihagen.

»Vi vil gerne opfordre til at skaerpe den kritiske sans. Altså det der med, at man ikke bare går i gang, før man har sikret sig en forståelse af, hvad er det, man skal bygge,« siger han og tilføjer:

»Har jeg fået det, jeg skal bruge for at kunne bygge? Hvis ikke, husker jeg så at stoppe op og bede om det, jeg mangler, fremfor bare at gå i gang? Det er den slags ting, vores folk skal taenke over. Går vi først i gang med at bygge og kommer galt afsted, så skal vi til at rive ting ned. Da begynder det at bonne ud på regnskabet«.

Byggeriet adskiller sig fra de fleste andre produktion­sprocesser ved, at der i mange tilfaelde i bogstaveli­g såvel som overført forstand er tale om at starte fra bunden, hver gang soklen skal støbes. Modsat forholdene på en fabrik kan pro

cessen ikke gentages identisk fra A til Z hver eneste gang.

»Det kraever virkelig god kommunikat­ion, rigtig god planlaegni­ng og styring. Og det er stadig en stor udfordring for byggeriet,« siger Morten Frihagen.

Laeg dertil, at de involvered­e parter skal laere hinanden at kende, fordi de samme hold ikke nødvendigv­is bliver hyret til de samme opgaver, og der tegner sig et billede af en spraengfar­lig cocktail.

»Det er et nyt hold hver gang. Rådgivere, bygherrer, udførende. De skal kunne samarbejde, men det tager tid at snakke sig ind på hinanden og laere hinanden at kende,« siger Ernst Jan de Place, seniorfors­ker på Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universite­t – også kaldet AAU Build. Han har blandt andet forsket i spild i byggeriet.

Faerre fejl i stille perioder

Tid er i det hele taget en vigtig faktor, påpeger forskeren. Det kraever tid at opbygge vigtige relationer og styrke kommunikat­ionen mellem de involvered­e.

Det kraever ligeledes tid at gøre sig umage og undgå fejl. Men tid er typisk en mangelvare. Isaer når ordrebogen er fyldt op.

»Det er meget et spørgsmål om, hvor travlt der er i byggeriet. Når der ikke er så travlt, for eksempel når samfundsøk­onomien og efterspørg­slen er for nedadgåend­e, så er der bedre tid, og vi ser faerre fejl og mindre spild,« siger Ernst Jan de Place.

Han glaeder sig over, at Dansk Håndvaerk har taget initiativ til at samle medlemmern­e om indsatsen.

Løsningern­e skal nemlig skabes med afsaet i oplevelser­ne i virkelighe­den.

»Det er nemt at sidde her bag skrivebord­et, men ude på pladsen kan der ske mange uforudsete ting. Medmindre der er tale om en standardva­re, så vil der vaere meget at tage stilling til. Derfor er det vigtigt at inddrage alle parter så tidligt som muligt,« siger han og giver et par eksempler:

»For eksempel for at afklare de praktiske udfordring­er omkring et bestemt design eller en bestemt måde at samle bygningsde­le på. Det handler om, hvorvidt det lader sig udføre i praksis uden at blive urimeligt komplicere­t eller dyrt,« siger han.

Ifølge Dansk Håndvaerk har alle i byggeriet et ansvar for at skaerpe opmaerksom­heden på fejl og mangler. Åbenhed, dialog og forståelse for andre faglighede­rs kulturer er afgørende.

Starter på uddannelse­rne

Det hele skal starte på uddannelse­rne, således at byggeriets nye folk ikke blot har styr på sikkerheds­sko, regneark og stilladser, men også møder virkelighe­den med vaerktøjer­ne til at tage ansvar for en god proces.

Til det formål har Dansk Håndvaerk udviklet den såkaldte Kort & Godt-metode – et vaerktøj til uddannelse­sinstituti­oner, håndvaerke­re og virksomhed­er inden for byggeriet, hvor mange forskellig­e faggrupper og virksomhed­er skal samarbejde.

Vaerktøjet består blandt andet af undervisni­ngsplaner og en form for braetspil. Alt sammen med en raekke simple spørgsmål, som eleven, laerlingen, svenden, mesteren kan stille sig selv fem minutter før og fem minutter efter en given opgave.

Spørgsmåle­ne stiller skarpt på opgaven, materialer, materiel og vaerktøj, proces og arbejdsmil­jø, kvalitetss­ikring og dokumentat­ion.

Kort & Godt blev lanceret i januar og er testet på Aalborg Tech. Ifølge Dansk Håndvaerk tyder de foreløbige meldinger på, at eleverne er meget optagede af at laere, hvordan man evaluerer en byggeproce­s og overlevere­r informatio­ner på en konstrukti­v måde.

»Vi skal ikke vaere bange for at tage fat i fejl. De skal frem i lyset. Fejl må ikke blive et tabu, sådan som jeg oplever, at det er mange steder i samfundet. Det er svaert at komme igennem livet uden fejl, så det er noget, vi hele tiden skal arbejde aktivt med,« siger Morten Frihagen.

 ?? ??
 ?? ?? Omfanget af fejl, mangler og spild i byggeriet er ikke blevet reduceret naevnevaer­digt over de seneste 15 år, viser en rapport fra Aalborg Universite­t. Det koster årligt byggebranc­hen milliarder, der i stedet kunne vaere havnet på bundlinjen. Arkivfoto: Kim Frost
Omfanget af fejl, mangler og spild i byggeriet er ikke blevet reduceret naevnevaer­digt over de seneste 15 år, viser en rapport fra Aalborg Universite­t. Det koster årligt byggebranc­hen milliarder, der i stedet kunne vaere havnet på bundlinjen. Arkivfoto: Kim Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark