Jyllands-Posten

»Ambitionen er, at vi skal lande som et produkt i de lokale byggemarke­der«

I adskillige år har man på Laesø brugt ålegraes, der i store maengder skyller ind på land langs de danske kyster, som et baeredygti­gt og saerdeles holdbart byggemater­iale. Nu vil en dansk virksomhed for alvor bringe Laesøs lektioner ud i byggebranc­hen – o

- HELENA LANGE-DANIELSEN

Vores ideologi er at benytte hele det arsenal af viden, vi har, efter at have bygget gennem flere tusinde år med mange forskellig­e materialer. Tobias Øhrstrøm, medstifter af Søuld

På Kattegatøe­n Laesø har man i mange år anvendt et noget saerligt byggemater­iale. For med sin placering midt i havet mellem Frederiksh­avn og Gøteborg, har man haft nem adgang til havplanten ålegraes, der er et naturligt overskudsm­ateriale.

På Laesø er ålegraes gennem århundrede­r blevet anvendt som et holdbart og baeredygti­gt byggemater­iale – lang tid inden man spekulered­e i byggeriets CO2-udledning.

Nu har den danske virksomhed Søuld sat sig for at føre ålegraes ind i den moderne byggebranc­he og gøre materialet til et alternativ til nyere, mere CO2-belastende byggemater­ialer.

I mere end et årti har virksomhed­en eksperimen­teret med materialet til indendørs brug og lanceret akustikpro­dukter af ålegraes, men nu skal det for første gange pryde ydersiden af en bygning, når det bliver facadebekl­aedningen på et kommende P-hus på Amager, der forventes at vaere faerdigbyg­get i 2024.

Tobias Øhrstrøm, der er arkitekt, medstifter af Søuld og indtil for nylig også var virksomhed­ens direktør, saetter her ord på, hvordan man bygger en virksomhed op omkring et så nichet produkt som ålegraes – og hvad andre virksomhed­er kan laere af deres tilgang til nybyg.

Hvordan endte du med at producere akustikpro­dukter af ålegraes?

»Som arkitekt har jeg ofte siddet på tegnestuer og vaeret frustreret over det smalle udvalg af baeredygti­ge alternativ­er i byggebranc­hen, som reelt performer på højde med konvention­elle ressourcet­unge byggemater­ialer. Det har vi i Søuld forsøgt at lave om på ved at bruge ålegraesse­ts egenskaber i en moderne sammenhaen­g. På Laesø har man brugt ålegraes til tagkonstru­ktioner gennem århundrede­r, fordi det isolerer godt og ikke kan braende, eftersom det er naturligt impraegner­et med mineraler. Nogle af de tage har holdt i mere end 300 år, så det er et meget langtidsho­ldbart materiale.«

Hvilke udfordring­er er du stødt på undervejs?

»Vi har haft den historiske viden fra Laesø, men ellers har der ikke vaeret meget baggrundsv­iden om materialet eller nogen eksperter at spørge. Så det har kraevet rigtig mange timer på Teknologis­k Institut med at teste frem og tilbage og gøre os selv til eksperter. I begyndelse­n havde vi to forskellig­e ideer, hvor den ene var at bruge ålegraes som isolering. Det gik vi hurtigt vaek fra, da vi indså, at vi ikke kunne gøre det til en konkurrenc­edygtig pris. Det andet spor var den byggeplade, der endte med at blive en akustikpla­de.«

Hvorfor giver det mening at bruge ålegraes til at sikre bedre akustik?

»Ålegraes er unikt fra andre fibre, fordi det har en masse porer i sin struktur, som indespaerr­er luft. Det isolerer derfor enormt godt. Det gaelder både termisk, og hvad angår lyd. Derfor har vores akustikpro­dukter også opnået den højeste akustiske klasse.«

Hvordan er I i Søuld lykkedes med at gøre et nicheprodu­kt som ålegraes til en virksomhed?

»Vi er skaleret en del de sidste par år og dermed bedre rustet til større byggeproje­kter, og ambitionen er, at vi skal lande som et produkt i de lokale byggemarke­der en dag. Men vi har gjort meget ud af ikke at gå efter byggemarke­derne fra start. Der har vaeret en modningspe­riode i folks forståelse af det her helt nye materiale, og det har kraevet noget tid. Et loft behøver ikke at vaere hvidt og spartlet. Det kan også kan vaere taktilt og brunt, men det har folk skullet laere.«

Hvad kommer ålegraes til at give til et byggeri som P-huset på Amager?

»Det er jo et pilotproje­kt, fordi vores oprindelig­e produkter er udviklet til indendørs brug. Forhåbentl­igt kommer projektet til at vise, at materialet er langtidsho­ldbart, og at en facadebekl­aedning

ikke nødvendigv­is behøver at vaere et hårdt materiale, men også kan vaere blødt, uperfekt og organisk. Det bliver isaer spaendende at se, hvordan naturen kommer til at interagere med P-husets facade, og hvordan det kommer til at bidrage til den lokale biodiversi­tet.«

Hvad kan andre virksomhed­er laere af jeres erfaringer hos Søuld?

»At kigge tilbage i historien. Der er en tendens i byggebranc­hen til, at man kun kigger på de sidste 50 år og på materialer som mineraluld, mursten og beton. Vores ideologi er at benytte hele det arsenal af viden, vi har, efter at have bygget gennem flere tusinde år med mange forskellig­e materialer. Mange af materialer­ne fra dengang holdt meget bedre. Det kunne vaere fedt, hvis nogle af de store virksomhed­er også ville taenke mere sådan.«

 ?? ?? Tobias Øhrstrøm var med til at stifte Søuld tilbage i 2010. Foto: Simon Reinhardt
Tobias Øhrstrøm var med til at stifte Søuld tilbage i 2010. Foto: Simon Reinhardt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark