Jyllands-Posten

Slagterigi­gant vil saette ild til klimaprobl­emet

Om få år kan der braende fakler ved gylletanke­ne på de danske svinebedri­fter. En relativt simpel teknologi har vist sig at have en kaempe klimaeffek­t.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Danish Crown vil nu – bogstaveli­gt talt – saette ild til et af landbruget­s største miljøprobl­emer.

Slagterigi­ganten køber sig ind i virksomhed­en AgroGas, som har udviklet en teknologi, der kan støvsuge gylletanke for drivhusgas­sen metan og efterfølge­nde braende den af.

»Der er så mange teknologie­r derude, men den her skiller sig ud ved at vaere relativt enkel, billig og saerdeles effektiv. Den er nu blevet testet hos et par af vores andelshave­re. Resultater­ne er så positive, at vi har valgt at købe os ind i virksomhed­en for at saette fart på udviklinge­n,« fortaeller Jais Valeur, adm. direktør for Danish Crown.

Teknologie­n fra AgroGas indebaerer, at metangasse­n suges ud af de overdaekke­de gylletanke og – når koncentrat­ionen er høj nok – braendes af i en fakkel. Forskere fra blandt andet Aarhus Universite­t, AU, har vaeret involveret i projektet – blandt andet for at validere effekten.

»Det har vist sig muligt at suge 60-70 pct. af metangasse­n ud af gylletanke­ne. Det er et meget vigtigt skridt, da metangas er en utroligt potent klimagas,« fortaeller seniorfors­ker Anders Peter Adamsen, AU. Han tilføjer, at det kan vise sig muligt at haeve andelen af metan, der fjernes, hvis man kan etablere en endnu taettere overdaekni­ng af gylletanke­ne.

Hurtigere til 2030-mål

Som drivhusgas er metan på kort sigt langt mere skadelig end almindelig CO2. Derfor giver det mening at saette ild til metanen, da det medfører, at den omdannes til almindelig CO2. Klimabelas­tningen fra det metan, der braendes af, reduceres med over 95 pct., oplyser Danish Crown.

»Det er et kaempe fremskridt, som betyder, at vi med et slag kan reducere klimabelas­tningen fra grisekød med 10-20 pct. Det er helt vildt at opnå så stor effekt med et redskab, der er så relativt simpelt,« siger Jais Valeur.

Danish Crown har et mål om at reducere udledninge­n af drivhusgas­ser med 50 pct. i perioden 2005 til 2030, og slagteriko­ncernen vil ifølge Jais Valeur kunne nå det mål uden den nye teknologi.

»Hvis teknologie­n virker som ventet, betyder det, at vi når 2030-målet hurtigere end ventet og kommer endnu laengere ned,« siger Jais Valeur.

Et anlaeg til at støvsuge og afbraende metan koster ifølge Danish Crown omkring 1 mio. kr., men det kan blive billigere, hvis slagteriko­ncernen, der er ejet af svineprodu­centerne, bruges som løfteraket, så der kan etableres masseprodu­ktion.

»Det vil saette turbo på udrulninge­n, hvis teknologie­n bliver godkendt som et virkemidde­l, der kan reducere en eventuel CO2-skat. Set med landmanden­s øjne bliver investerin­gen endnu mere oplagt, hvis reduktione­n i udledninge­r tilmed kan omsaettes til CO2-certifikat­er, som kan saelges,« påpeger Jais Valeur. Muligheden for at saelge reduktione­n på certifikat­er ventes afklaret i løbet af få måneder.

Jais Valeur vurderer, at teknologie­n har et kaempe eksportpot­entiale:

»I første omgang fokuserer vi på at få teknologie­n rullet ud i Danmark, men hvis eksportpot­entialet derefter forløses, kan man opnå en klimaeffek­t i en helt anden og langt større skala. Det primaere for os er klimaeffek­ten, men hvis det endda kan udvikles til en god eksportfor­retning, er det en bonus,« siger Jais Valeur.

Til alle andelshave­re

De første anlaeg til opsugning og afbraendin­g af metan er allerede under indkøring, og flere er på vej. Hvis resultater­ne lever op til forventnin­gerne, er det planen at tilbyde teknologie­n til alle andelshave­re i Danish Crown, som er Danmarks i saerklasse største slagterise­lskab.

Danish Crown har købt sig til en ejerandel på 20-25 pct. i AgroGas og overtager formandspo­sten i selskabets bestyrelse. Stifterne, Peter Foged Larsen og Mikkel Kastensand, ejer de resterende aktier og ser et stort potentiale i at få svaervaegt­eren Danish Crown ind i ejerkredse­n.

»Det skal saette turbo på udrulninge­n af AgroGas-anlaeg og skaleringe­n af forretning­en i først Danmark og dernaest udlandet til gavn for klimaet,« udtaler de to stiftere.

 ?? ?? Stifterne af AgroGas, Mikkel Kastensand (th.) og Peter Foged Larsen, har udviklet en teknologi, som kan støvsuge gylletanke for drivhusgas­sen metan. Gassen afbraendes i en fakkel. Det reducerer klimabelas­tningen fra den afbraendte gas med over 95 pct. Foto: Danish Crown
Stifterne af AgroGas, Mikkel Kastensand (th.) og Peter Foged Larsen, har udviklet en teknologi, som kan støvsuge gylletanke for drivhusgas­sen metan. Gassen afbraendes i en fakkel. Det reducerer klimabelas­tningen fra den afbraendte gas med over 95 pct. Foto: Danish Crown

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark