Jyllands-Posten

Moderatern­e vil gøre det o.k. at komme lidt for sent til timen

Af hensyn til de unges trivsel skal elever på ungdomsudd­annelser ikke laengere have fuldt fravaer, hvis de kommer lidt for sent til timen, mener Moderatern­e. Gymnasiela­ererne er imod, fordi det kan gå ud over undervisni­ngen.

- MADS BONDE BROBERG NICOLINE WINTHER mads.bonde@jp.dk nicoline.winther@jp.dk

Det er uretfaerdi­gt og skadeligt for trivslen, at unge får fuldt fravaer, hvis de kommer nogle få minutter for sent til timen. Det mener Moderatern­e, som ønsker et nyt fravaerssy­stem på ungdomsudd­annelserne. Gymnasiela­ererne siger derimod, at det kan gå ud over undervisni­ngen og forstyrre de andre elever, hvis det gøres mere acceptabel­t at ankomme efter timens start.

En af de gymnasieel­ever, som Jyllands-Posten har talt med, siger, at der står mere respekt om en laerer, der håndhaever fravaersre­glerne hårdt. En anden mener, at det er »fair nok« at komme 5-10 minutter for sent.

Men forslaget først. Det indgår i Moderatern­es partiprogr­am, og partiets trivsels- og undervisni­ngsordføre­r, Lars Arne Christense­n, uddyber det op til partiets årsmøde i Vejle lørdag.

Han har diskuteret fravaersre­gistrering både på Facebook og derhjemme med sine børn og ser sig selv som en »ideologisk bannerføre­r« for forslaget om et nyt fravaerssy­stem.

I bund og grund handler det om rimelighed, forklarer han:

»Hvis man kommer et par minutter for sent, må der også vaere en eller anden udstraekni­ng af rimelighed i, at man ikke bliver straffet for en hel time,« siger Lars Arne Christense­n, der ser det som en del af arbejdet med at bekaempe mistrivsel blandt unge.

»Helt overordnet ser vi, at de unge måske føler sig pressede på en anden måde, end vi gjorde, da jeg var ung, og det kan der så vaere mange elementer i. Der kan vaere noget i skolen selvfølgel­ig. Der kan også vaere noget omkring de sociale medier, som giver et pres på deres egen selvforstå­else. Der kan vaere mange ting, man skal leve op til,« siger den 58-årige politiker.

Fravaer skal ikke vaere en straf

Forslaget om et nyt fravaerssy­stem er en del af Moderatern­es trivselspo­litik. Her står blandt andet, at det nuvaerende system på ungdomsudd­annelserne »skaber en kultur, hvor flere elever tager i skole syge, fordi de frygter for meget fravaer. Desuden oplever mange en uretfaerdi­g fravaersre­gistrering, f.eks. når eleven får fuldt fravaer for at komme få minutter for sent til en lektions begyndelse«.

Fravaeret bliver dermed »en straf frem for et paedagogis­k vejledende vaerktøj«, står der også i Moderatern­es program, som ikke går ned i konkrete detaljer såsom minuttal for acceptable forsinkels­er. Budskabet er, at systemet skal laves om.

»Der er ingen grund til at skabe nogle strukturer i skolen, der presser de unge til at få det dårligt på et grundlag, hvor jeg også selv ville sige, at det ikke var okay, at hvis jeg kom et minut for sent, blev jeg sat til at vaere kommet en time for sent,« siger Lars Arne Christense­n.

»I Moderatern­e vil vi gerne slå et slag for, at de unge skal behandles fair og rimeligt – også ud fra en målestok, som jeg ville synes var fair og rimelig.«

Hvad synes du selv om folk, der kommer for sent?

»Jeg synes da, at det kan vaere irriterend­e, at folk kommer for sent, og jeg kan godt føle, at jeg sidder og spilder min tid. Men så har jeg også oplevet, at herinde (på Christians­borg, red.) er det sådan, at så går vi bare i gang. Når man kommer til et møde, går vi i gang, når man er kommet til tiden. De, der kommer for sent, oplever så ikke, hvad der foregår på den første del af mødet,« siger Lars Arne Christense­n.

»Der kan også vaere noget paedagogis­k i, at man oplever, at skibet sejler,« mener han.

»Kommer du fem minutter for sent, har du mistet de fem minutter, men så må du prøve at oppe dig i de sidste 40 minutter af lektionen.«

Kan det ikke vaere fremmende for de unges evne til at møde til tiden, at hammeren falder i det sekund, man ikke er der?

»Der taenker jeg også på, hvad jeg selv synes er rimeligt. Lad os nu bare tage parkering som eksempel. Bliver man givet en bøde på minuttet, eller skal der lige gå et par minutter over? Der er altid lidt elastik omkring det her med tiden, hvor man prøver at vaere rimelig over for hinanden. Det synes jeg også, vi kan give de unge i skolen. Jeg synes ikke, vi skal behandle de unge i skolen dårligere, end vi ville behandle hinanden.«

Kan du ikke frygte, at det bliver normen, at man lige kommer fem minutter for sent, for det sker der ikke noget ved? At standarder­ne begynder at glide?

»Jeg er nok til den med at give folk frihed, Jeg vil gerne give folk ansvar, og jeg mener også et langt stykke hen ad vejen, at det kan de fleste folk godt finde ud af at håndtere. Hvis der så er nogle, der ikke kan finde ud af at håndtere det og ender med slet ikke at ville gå i skole, er det et helt andet problem, vi har fat i.«

»Fair nok« at komme for sent

Omkring 15 kilometer fra Moderatern­es gang på Christians­borg, i H.C. Ørsted Gymnasiets moderne bygninger i Lyngby, er der hos fire gymnasieel­ever, som Jyllands-Posten møder, ikke den samme oplevelse af, at fravaerssy­stemet medfører pres og stress. De er i gang med at tage en htx, en teknisk studentere­ksamen.

En af dem, Rebecca Alina Rehhoff fra 3. g, er enig i, at hammeren ikke skal falde, når man kommer nogle minutter for sent.

»Jeg synes, det er fair nok at komme 5-10 minutter for sent. For mit eget vedkommend­e skriver jeg altid til en fra klassen, at jeg er på vej og prøver at nå det, men det er sket, at jeg er kommet 20 minutter for sent, fordi jeg sidder i trafikken,« siger hun.

»Hvis man først kommer en halv time inde i timen og forstyrrer hele klassen, er det fair nok at få fravaer,« mener Rebecca Alina Rehhoff, der i øjeblikket har et fravaer på 9,9 pct.

Eleverne fortaeller, at det skifter fra laerer til laerer, hvor håndfast reglerne håndhaeves, og de kunne godt taenke sig ens regler. Frederikke Coldbork Lange fra 2. g oplever det som positivt, når laerere som hendes kemilaerer er konsekvent med, at eleverne altid får fravaer, hvis de kommer for sent til undervisni­ng.

»Det har gjort, at vi bare kommer til tiden til hans undervisni­ng, og folk har mere respekt for ham på en eller anden måde, fordi han bliver en autoritet, der er lidt hårdere med reglerne. Vi har også vores dansklaere­r, som er lidt mere loose i det. Vi har stadig respekt for hende – bare på en anden måde, og vi er ikke så bange for hende, hvor vi er lidt mere bange for vores kemilaerer,« siger Frederikke Coldbork Lange, som ikke har noget fravaer.

3. g-eleven Victor August Drabik Espersen taenker ikke meget over fravaer i det daglige, men har ikke noget imod reglerne.

»Det giver mening, at systemet er der. På gymnasiale uddannelse­r er det skolernes ansvar, at eleverne skal laere.«

Victoria Staer Honoré, der går i 2. g, mener, at det er den forkerte vej at gå at lempe reglerne, og forudser, at mere frie rammer vil gøre

det »svaert for folk at komme op om morgenen«, så de måske helt misser de første moduler:

»Og det ville jo gå ud over dem selv og deres fremtid,« siger hun.

Har strammet op

På Rysensteen Gymnasium, der ligger lidt bag Københavns Hovedbaneg­ård, er ledelsen gået modsat det, som Moderatern­e foreslår.

Tidligere fik Rysensteen-elever halvt fravaer i en lektion, hvis de var fravaerend­e i mindre end halvdelen af lektionen, og fuldt fravaer for mere end det.

Nu hedder det et ”tilstedeva­erelsessys­tem”, og eleverne får fuldt fravaer, uanset hvor mange minutter de er forsinket og af hvilken grund. Kun enkelte aktivitete­r såsom deltagelse i elevrådsmø­der godskriver fravaer.

Rektor Gitte Transbøl er ikke nervøs for, at de strammere regler er med til at stresse de unge.

»Jeg kan slet ikke forstå, hvad det er for en optik, som Moderatern­e taler ind i. Der må vaere et perspektiv, som jeg ikke har øje for,« siger hun.

Det giver mening, at systemet er der. På gymnasiale uddannelse­r er det skolernes ansvar, at eleverne skal laere. VICTOR AUGUST DRABIK ESPERSEN, ELEV I 3.G PÅ H.C. ØRSTED GYMNASIUM

For Gitte Transbøl er mødepligte­n en del af den dannelse, eleverne tager med sig videre ud i livet. Samtidig mener hun, at der er behov for voksne, der kan hjaelpe eleverne med at navigere i deres liv.

»For mange unge mennesker er det ikke let at vaere ung. Man er under ombygning, og der er brug for faste rammer og en retning på ens liv. Og det skal der vaere voksne til stede i lokalet, der kan hjaelpe med,« siger hun.

Gymnasiela­erere imod

Formanden for Gymnasiesk­olernes Laererfore­ning, GL, Tomas Kepler, synes ikke om forslaget fra Moderatern­e.

»Det er en billig omgang at sige, at det bare er op til den enkelte elev at vaere der til tiden. Det har altså konsekvens­er for faellesska­bet,« siger han og forklarer, at undervisni­ng typisk er organisere­t sådan, at laereren i begyndelse­n af en lektion giver eleverne nogle instruktio­ner om, hvad der skal ske i løbet af timen.

Og derfor vil det formodentl­ig vaere nødvendigt at bruge tid på at give instruktio­ner igen til de sent ankomne.

»Hvis du hele tiden skal raekke bagud og samle op på dem, der ikke er med til det første, bliver det noget svaerere at løse opgaven som laerer, men det er jo også på bekostning af de øvrige elever, som måske oplever, at progressio­nen i timen ikke bliver så god, som man havde taenkt sig det, fordi man har opgaven med at samle op på nogle, der ikke var der til tiden,« siger Tomas Kepler.

Det er hans indtryk, at gymnasiern­e i dag har forskellig­e måder at gøre fravaeret op på. Foreningen har ikke som sådan noget imod ensartede fravaersre­gler på landsplan, så laenge det ikke medfører en større accept af at komme efter timestart.

Han naevner dog én undtagelse, og det er saertilfae­lde med visse unge i landdistri­kter, der på grund af dårlige busforbind­elser kan have brug for lidt elastik.

Danmarksde­mokraterne støtter heller ikke Moderatern­es idé. Ifølge partiet skal man have fravaer, hvis man overskride­r mødetiden. Der kan vaere helt saerlige tilfaelde såsom togforsink­elser, men hovedregle­n må vaere, at man er der til tiden, siger undervisni­ngsordføre­r Karina Adsbøl.

»Man skal selvfølgel­ig møde til tiden. Sådan er det jo også, når man kommer ud på arbejdsmar­kedet,« siger hun og tilføjer:

»Det bliver forstyrren­de for undervisni­ngen, hvis folk kommer dryssende, og jeg tror bestemt heller ikke, at det er godt for laeringen.«

 ?? ??
 ?? ?? Elever på H.C. Ørsted Gymnasium føler sig ikke presset af fravaerssy­stemet, som i deres øjne hjaelper dem med at møde op til undervisni­ng.
Fra venstre ses Victoria Staer Honoré, Victor August Drabik Espersen, Frederikke Coldbork Lange og Rebecca Alina Rehhoff. Foto: Brian Karmark
Elever på H.C. Ørsted Gymnasium føler sig ikke presset af fravaerssy­stemet, som i deres øjne hjaelper dem med at møde op til undervisni­ng. Fra venstre ses Victoria Staer Honoré, Victor August Drabik Espersen, Frederikke Coldbork Lange og Rebecca Alina Rehhoff. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark