Jyllands-Posten

Billund Lufthavn er blandt de første i verden til at indføre ny bombescree­ning

Runner og to andre hunde har netop bestået den helt store bombehunde­eksamen. »De kan finde en dråbe fløde i en olympisk swimmingpo­ol,« lyder det, og med ny metode tager det kun få sekunder at tjekke en hel container.

- MAGNUS HELMS magnus.helms@jp.dk

Et aflangt jernrør presses ind forbi gummimembr­anen i bagenden af en container på en lastbil. Herefter starter et digitalt ur en nedtaellin­g fra tre minutter, mens røret via en kompressor suger luft ud af containere­n.

Når tiden rinder ud, skal Mette Spanner og hunden Runner i gang med deres arbejde. Et arbejde, som kun ganske få mennesker og hunde i verden kan udføre.

Det lyder måske som starten på en mystisk krimi, men det er det slet ikke.

Mellem jernrøret og kompressor­en sidder et filter, der samler små partikler fra containere­n, som kommes i et ampulglas. Når glasset saettes foran Runner, kan hun med sine millioner af duftrecept­orer i løbet af få sekunder afgøre, om containere­n indeholder spraengsto­f. Hvis der er det, markerer Runner ved at saette sig ned foran ampullen.

Den effektive bombescree­ning, der kaldes REST-metoden – Remote Explosive Scent Tracing – skaber nye muligheder for lufthavnen.

Op til 250 om dagen

Godt gemt bag Legolands parkerings­pladser finder man Billund Lufthavns cargo-terminal. I de kaempe haller, der er bindeled mellem lastbiler og flytranspo­rt, er der en løs vaerksteds­humor blandt de ansatte og lastbilcha­ufførerne.

Mette Spanner og hendes hund, Runner, der er af racen Malinois, har deres primaere arbejdspla­ds i en mørkegrøn 40 fods container. Når man traeder indenfor, lugter der af hund. Men containere­n er ren, det forsikrer Mette Spanner os om, for duftprøve-ampullerne kan nemt kontaminer­es, hvis der ikke er sterilt nok.

Inde i containere­n er seks ampulholde­re placeret i hundehøjde langs den ene vaeg. Runner kan teste prøver fra seks containere ad gangen, så laenge de har stået lukket i to timer. Faktisk kan hun teste helt op til 250 om dagen.

Runner er den ene af tre hunde i Billund Lufthavn, der netop har bestået en prøve, der giver dem lov til at benytte REST-metoden i lufthavnen­s cargotermi­nal. Før den nye metode for kort tid siden blev indført, skulle man tømme containern­e og scanne eller tjekke alt manuelt for spraengsto­f. Hundene løfter en kaempe byrde for personalet, forklarer Mette Spanner:

»Hvis vi nu skulle tjekke en container med et Monet-maleri i, så slipper vi for at tage det ud og risikere at ødelaegge det, det er vi ret glade for at slippe for,« forklarer Mette Spanner halvt grinende.

De nyudannede bombehunde skaber ikke kun glaede i cargohalle­n. På chefgangen kan man se store muligheder i de effektive hunde.

Fløde i en swimmingpo­ol

»De kan finde en dråbe fløde i en olympisk swimmingpo­ol.«

Sådan beskriver direktør for cargo-handling hos Billund Lufthavn Nicolai Krøyer de nyuddanned­e bombehunde. Cargo-direktøren er svaert begejstret for de tre hunde og deres hundefører­e, men det er ikke kun af hensyn til sikkerhede­n, at Nicolai Krøyer glaeder sig:

»Vi regner med en betydelig vaekst af cargo på en tocifret procentand­el inden for kort tid.«

Direktør Nicolai Krøyer vil ikke saette konkrete tal på, men han regner med en »betydelig vaekst« allerede i 2024. Han peger på, at den nye metode reducerer medarbejde­rnes arbejdsgan­ge markant, fordi det er langt mere effektivt end tidligere. Selve duftkontro­llen tager kun 10-15 sekunder, ligegyldig­t hvor stor containere­n er. Under vores besøg var det endda endnu hurtigere. Nicolai Krøyer ser isaer potentiale i et bestemt kundesegme­nt.

»Blandt andet i forhold til fødevarer er det smart. Hunde må ikke komme i kontakt med fødevarer, men med denne metode kan de undersøge fødevareca­rgo alligevel,« forklarer direktøren.

Projektled­er for REST-metoden hos Trafikstyr­elsen Morten Ødum, der blandt andet har observeret Hollands og Frankrigs brug af metoden, ser også for sig, at de nye hunde kan drive vaekst med sig:

»Ud fra de erfaringer, man har med REST-metoden i Frankrig og Holland, kan man godt forestille sig, at det her vil tiltraekke cargokunde­r fra både ind- og udland.«

Hos shippingvi­rksomheden Blue Water, der allerede benytter Billund Lufthavn, er de positive over det nye tiltag.

»Det her giver muligheder for at øge vores transport igennem Billund Lufthavn, fordi de nu bliver mere effektive,« forklarer Jesper Nielsen, global head of airfrieght hos Blue Water Shipping.

Det her giver muligheder for at øge vores transport igennem Billund Lufthavn, fordi de nu bliver mere effektive. JESPER NIELSEN, GLOBAL HEAD OF AIRFRIEGHT HOS BLUE WATER SHIPPING

Den store eksamen

For få dage siden var Runner og hendes to hundekolle­ger, Asia og Valter, til deres godkendels­esprøve.

Selve prøven, som hundefører­ne og deres hunde skal igennem for at blive godkendt til REST-metoden, foregår ifølge Morten Ødum Nielsen fra Trafikstyr­elsen i tre dele. Der er først en teoretisk prøve for hundefører­en, dernaest en praktisk prøve, hvor hunden skal lokalisere en raekke luftampull­er med mikroskopi­ske spraengsto­fpartikler. Den sidste store prøvelse er med luftudtag fra containere fyldt med luftfragt.

Ind imellem disse luftprøver saettes ampuller, der indeholder staerke dufte, som skal forvirre hunden. Det kan vaere kaffebønne­r eller parfume. Hvis hunden reagerer korrekt ud fra Rigspoliti­ets faglige vurdering, kan Trafikstyr­elsen godkende hund og hundefører til brug for screening af luftfragt.

Godkendels­en gaelder i et år, hvorefter den skal fornys med en ny prøve. Og den lydige arbejdsdis­ciplin sniger sig også ind på hjemmefron­ten for Runner.

»Hun har en lille plads, hun altid bliver på, indtil jeg siger ”fri”. Hvis min mand eller søn gør det, så reagerer hun ikke,« forklarer Mette Spanner.

Når dagen er omme for Runner og Mette Spanner, kommer lønchecken til Runner i form af masser af godbidder og lange gåture.

 ?? ?? Runner er af racen Malinois. Men det er ikke det, der gør hende så sjaelden.
Foto: Joachim Ladefoged
Runner er af racen Malinois. Men det er ikke det, der gør hende så sjaelden. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark