Jyllands-Posten

Israel er lamslået, og republikan­ere raser over opfordring fra en magtfuld demokrat

Den højest placerede jøde i Kongressen, topdemokra­ten Chuck Schumer, opfordrer Israel til at udskifte Netanyahu.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Chuck Schumer har i årtier vaeret – og er vel stadig – en af Demokrater­nes mest kompromisl­øse støtter af Israel.

Men i en tale i Senatet torsdag rettede senatoren et sønderlemm­ende angreb mod Israels leder, Benjamin Netanyahu, og hans krig i Gaza.

»Fem måneder inde i denne konflikt er det tydeligt, at israelerne er nødt til at gøre status over situatione­n og spørge: ”Skal vi aendre kurs?”,« sagde Schumer og opfordrede til at udskrive et nyvalg for at udskifte regeringen.

»Som en livslang tilhaenger af Israel er det blevet klart for mig, at Netanyahu-koalitione­n ikke laengere passer til Israels

behov efter den 7. oktober,« fastslog en af USA’s mest magtfulde politikere med henvisning til Hamas’ terrorangr­eb, hvorunder ca. 1.200 blev draebt, og 250 taget som gidsler.

»Verden har aendret sig radikalt siden da, og det israelske folk bliver lige nu kvalt af en regeringsv­ision, der sidder fast i fortiden.«

Han beskyldte Netanyahu for at vaere »faret vild« og for at lade sin egen politiske overlevels­e gå forud for Israels bedste interesser med risiko for, at Israel udvikler sig til en paria. I sin koalition med »højreekstr­emister« har premiermin­isteren vaeret »for villig til at tolerere de civile tab i Gaza, som presser støtten til Israel verden over til et historisk lavpunkt«.

Ikke en bananrepub­lik

Udtalelser­ne strider imod Schumers tidligere ufravigeli­ge støtte til Netanyahu. I marts 2015 var han en af de få senatorer, der undlod at kritisere Netanyahu efter hans tale om Iran i Kongressen. Måneder

senere gik han op imod praesident Barack Obama og tog Netanyahus parti, da han stemte imod en Iran-aftale.

På den baggrund overrasked­e Schumer alle ved at sidestille Netanyahu med Hamas, den palaestine­nsiske praesident, Mahmoud Abbas, og højreekstr­eme israelere som de fire afgørende forhindrin­ger for fred.

Schumers 45 minutter lange tale afspejler et skift i holdningen til Netanyhu i den amerikansk­e befolkning og navnlig i Det Demokratis­ke Parti og blandt amerikansk­e jøder på venstreflø­jen. Talen giver demokratis­ke kongresmed­lemmer større frihed til at kritisere Israels handlinger i krigen i Gaza.

I Tel Aviv svarede Netanyahus støtter igen:

»Israel er ikke en bananrepub­lik, men et uafhaengig­t og stolt demokrati, som valgte premiermin­ister Netanyahu,« fastslog regeringsp­artiet Likud i en erklaering og beskyldte Schumer for at underminer­e en demokratis­k valgt regering.

Meningsmål­inger offentligg­jort onsdag på alle tre store tv-kanaler i Israel viste ifølge nyhedstjen­esten Axios, at et flertal af israelerne ønsker et tidligt valg, og at Netanyahu ville tabe.

Republikan­ske senatorer i USA spildte ingen tid på at fordømme Schumers opfordring til nyvalg i Israel som et alvorligt politisk fejltrin.

»Jeg synes, at vaelgerne i Israel skal afgøre det. Der er et krigskabin­et, som består af folk, der er politiske aerkerival­er. Jeg hører dem ikke opfordre til valg, så hvordan fanden kan nogen i USA opfordre til valg?« kommentere­de senator Thom Tillis fra North Carolina over for The Hill.

Republikan­ernes mindretals­leder i Senatet, Mitch McConnell, betegner Schumers opfordring til at fjerne en demokratis­k valgt leder af Israel som grotesk og hyklerisk for en politiker, der »hyperventi­lerer« over udenlandsk indblandin­g i amerikansk­e valg.

Ifølge Axios orientered­e

Schumer Det Hvide Hus om, at han ville holde en tale om Israel, men uden at afsløre indholdet. USA er stadig Israels vigtigste allierede, men voksende kritik i Det Demokratis­ke Parti af krigen har på det seneste fået praesident Joe Biden til at skaerpe tonen over for Netanyahu.

Biden har kaldt et israelsk angreb på byen Rafah for en rød linje, som ikke må overskride­s, og han har kraevet, at Israel åbner for nødhjaelp til palaestine­nserne.

Vil stoppe våben til Israel

Under primaerval­gene valgte en stor gruppe af demokratis­ke vaelgere at stemme blankt i protest mod støtten til Israel. Men i de seneste dage har Det Hvide Hus forsøgt at nedtone uenigheder­ne ud fra den betragtnin­g, at amerikansk kritik kan tjene Netanyahus politiske interesser i Israel.

Bidens talsmand, John Kirby, sagde efter talen, at Schumer har ret til at have en mening, men at den amerikansk­e regering fokuserer på at samarbejde med Israel om forsvar.

Senatorer på venstreflø­jen roste Schumers tale.

»Han har ret,« sagde senator Elizabeth Warren fra Massachuse­tts:

»Netanyahu-regeringen har skabt en humanitaer krise i Gaza, som får støtten til Israel til at forbløde i hele verden.«

Den uafhaengig­e Bernie Sanders opfordrede tidligere på ugen sammen med syv demokratis­ke senatskoll­eger praesident Biden til at stoppe våbenlever­ancer til Israel, indtil Israel ophaever restriktio­nerne på amerikansk­støttet humanitaer hjaelp til Gaza.

Sanders og andre har også opfordret til, at fremtidig hjaelp til Israel skal vaere betinget af, om landet overtraede­r menneskere­ttighedern­e og internatio­nale aftaler.

Ifølge Hamas er 31.000 palaestine­nsere blevet draebt i krigen. FN melder om en kaotisk nødhjaelps­situation, der har udløst hungersnød blandt en fjerdedel af Gazas befolkning.

 ?? ?? Chuck Schumer har siden januar 1999 vaeret demokratis­k senator valgt i delstaten New York. Han er født og opvokset i et jødisk kvarter i Brooklyn.
Foto: Anna Moneymaker/ Getty Images/ AFP
Chuck Schumer har siden januar 1999 vaeret demokratis­k senator valgt i delstaten New York. Han er født og opvokset i et jødisk kvarter i Brooklyn. Foto: Anna Moneymaker/ Getty Images/ AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark