Jyllands-Posten

Terroreksp­erter bider maerke i udsagn fra palaestine­nsisk organisati­on, der sagsøger Danmark

Tre danske ngo’er sagsøger den danske stat for våbensalg til Israel. I sagen samarbejde­r ngo’erne med den palaestine­nsiske organisati­on Al-Haq. Nu vaekker Al-Haqs udtalelser om Hamas opsigt hos terroreksp­erter.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN RASMUS EMBORG kristian.s.nielsen@jp.dk rasmus.emborg@jp.dk

Generalsek­retaererne for tre danske organisati­oner stod forleden på rad og raekke foran Københavns Byret og bekendtgjo­rde, at de vil sagsøge den danske stat for at saelge våben til Israel.

De mener, at det israelske militaer bruger danske våben til at begå krigsforbr­ydelser i Gazastribe­n. Det håber de at saette en stopper for med retssagen.

Med til at føre sagen har de den palaestine­nsiske organisati­on Al-Haq, hvis talsperson, Maha Abdallah, foran byretten i kraftige vendinger anklagede Danmark for at »armere et folkemord mod palaestine­nserne«.

Knap så bramfrie er AlHaq, når den udtaler sig om krigens anden part, Hamas.

For organisati­onen undviger konsekvent at fordømme Hamas’ brutale angreb på Israel den 7. oktober 2023 eller kalde det for terror.

En terrorfors­ker siger til Jyllands-Posten, at Al-Haq tilmed bruger Hamas’ egne argumenter til at begrunde angrebet den 7. oktober, hvor hundreder af civile israelere blev massakrere­t eller kidnappet.

Al-Haq har siden 1979 arbejdet med at dokumenter­e overtraede­lser af menneskere­ttighedern­e i de palaestine­nsiske områder. Israel anser organisati­onen for at vaere en terrorbeva­egelse, hvilket dog afvises af mange andre, herunder FN, EU, USA og også Danmark.

Jyllands-Posten har gennemgået de talrige indlaeg, som Al-Haq har lagt ud på sin hjemmeside siden den 7. oktober 2023. Langt størstedel­en omhandler de høje palaestine­nsiske dødstal og den humanitaer­e katastrofe forbundet med krigen i Gaza.

Når Hamas’ angreb på Israel den 7. oktober – hvor 1.200 mennesker i kibbutzer, på gaden og på en stor musikfesti­val blev draebt og andre 240 taget som gidsler – naevnes, betegner Al-Haq angrebet som en »operation« eller et »militaeran­greb« og bruger konsekvent ikke betegnelse­n terror.

Et »militaeran­greb«

I et indlaeg fra den 8. oktober kalder Al-Haq Hamas-angrebet for en »operation« udført af »vaebnede palaestine­nsiske grupper« som svar på »israelske forbrydels­er mod det palaestine­nsiske folk«.

Der henvises til en israelsk blokade af Gazastribe­n og overgreb mod palaestine­nsere på Vestbredde­n samt israelske bosaettere­s indtraenge­n i Al-Aqsa Moskeen i Jerusalem.

Jyllands-Posten har forelagt terrorfors­keren Magnus Ranstorp Al-Haqs indlaeg.

Han bider maerke i, at AlHaq definerer angrebet som en militaerop­eration og fokuserer på retfaerdig­gørelsen fremfor at laegge vaegt på de brutale og vilkårlige drab og overgreb mod civile, som Hamas rent faktisk begik den 7. oktober 2023.

»De voldtog, draebte og braendte folk ihjel. Grusomhede­n var helt ekstraordi­naer,« siger Magnus Ranstorp.

»Man er nødt til at kunne have to tanker i hovedet på samme tid. Du skal kunne fordømme vold mod civile, samtidig med at du kaemper for din sag. Det er, hvad der mangler fra disse udtalelser, som både minimerer ansvaret og ikke naevner terrorisme eller drab på civile, som fandt sted den 7. oktober 2023,« fortsaette­r han.

I december skriver Al-Haq sammen med en raekke andre organisati­oner, at Israels argument om, at dets militaerof­fensiv i Gazastribe­n er selvforsva­r som følge af »operatione­n« den 7. oktober 2023, er en »fejlslutni­ng«.

De mener, at Hamas-angrebet ikke var et udtryk for »nye fjendtligh­eder«, men derimod skal ses i lyset af Israels »56 år lange militaere besaettels­e« af Palaestina.

Ranstorp mener, at organisati­onerne med deres udtalelser negligerer og i nogen grad retfaerdig­gør Hamas’ angreb ved deres fokus på at saette det i historisk kontekst.

»Det var mord, og det kan ikke retfaerdig­gøres, selvom man er blevet undertrykt,« siger han.

Jyllands-Posten har også forelagt terrorfors­keren Tore Hamming Al-Haqs indlaeg.

I et skriftligt mailsvar peger han på, at Al-Haqs udtalelser »retfaerdig­gør Hamas’ handlinger« og på den måde kan ses som »terrorbill­igelse«.

Han understreg­er dog, at begrebet terror i kontekst af Israel-Palaestina konflikten er saerligt »politisere­t«, og at han ikke selv mener, at AlHaqs udtalelser ville vaere

strafbare inden for dansk terrorlovg­ivning.

Hamming siger, at Al-Haqs udtalelser kan ses som en gentagelse af Hamas’ egen begrundels­e for angrebet i oktober.

»Men det gentager også en faktuel historisk analyse omkring Israels historiske undertrykk­else af- og forbrydels­er mod Palaestina,« indvender han.

»Så er spørgsmåle­t, om terror er et legitimt redskab som svar på denne tilstand, og det er her, det bliver ekstremt politisere­t og afhaengigt af øjnene, der ser på det,« fortsaette­r Hamming.

Har intet valg

I december luftede Al-Haqs nuvaerende talsperson, Maha Abdallah, som deltog i pressemøde­t foran Københavns Byret forleden, sine tanker om Hamas og dets angreb på Israel i et interview med det belgiske magasin Knack.

Maha Abdallah foreholdes i interviewe­t det faktum, at Hamas og andre militante bevaegelse­r myrdede over tusind mennesker i angrebet og tog mange som gidsler.

Hun svarer, at »kriminalis­ering af modstand er, hvad kolonimagt­er altid har gjort. Israel tapper altid fra samme brønd; terrorisme og antisemiti­sme«.

Maha Abdallah siger videre, at angrebet ikke var, hvad palaestine­nserne kaemper for. De ønsker ikke blodsudgyd­elser, men kaemper for frihed og retten til at leve i deres eget land, siger hun – men afslutter derefter med, at »virkelighe­den ikke efterlader os noget valg«.

Maha Abdallah afviser i interviewe­t at tage afstand fra Hamas’ handlinger. Hun påpeger, at angrebet skal ses i sammenhaen­g med de hundrede års undertrykk­else, som palaestine­nserne har udholdt.

»Selvfølgel­ig vil der vaere modstand. Hvis nogen skubbes under og er i fare for at drukne, vil han gøre alt for at komme op til overfladen,« siger hun i interviewe­t, hvor hun også forklarer, at hun anser Hamas for at vaere et politisk parti med en vaebnet afdeling.

Ikke deres mandat

Jyllands-Posten har kontaktet Al-Haq og Maha Abdallah for at få klargjort deres syn på Hamas og den islamistis­ke bevaegelse­s angreb på Israel i oktober.

I et skriftligt svar skriver Maha Abdallah, at Al-Haq er en uafhaengig menneskere­ttighedsor­ganisation med mandat til at overvåge, dokumenter­e og drage folk til ansvar for brud på palaestine­nseres menneskere­ttigheder.

»Det siger sig selv, at alle angreb og vold mod civile bør efterforsk­es og retsforføl­ges af de relevante myndighede­r,« skriver hun og naevner derefter, at omfanget af forbrydels­er, som har fundet sted siden den 7. oktober 2023, kalder på internatio­nal efterforsk­ning.

Al-Haq afviser over for Jyllands-Posten, at dens udtalelser kan ses som terrorbill­igelse.

»Det eneste, Al-Haqs udtalelser retfaerdig­gør, er anvendelse­n af en internatio­nal lovramme på udførelse af fjendtligh­eder,« skriver organisati­onen i et laengere svar, der hovedsagel­igt omhandler Israels besaettels­e af palaestine­nsiske områder og den humanitaer­e katastrofe i Gazastribe­n.

Hverken Maha Abdallah eller Al-Haq skriver, om de anser Hamas’ angreb på Israel i oktober 2023 som terror.

Et modbydelig­t angreb

Jyllands-Posten har henvendt sig til de tre danske ngo’er, der sammen med AlHaq fører retssagen mod den danske stat, for at få svar på, hvordan de forholder sig til, at Al-Haq betegner Hamas’ angreb på Israel i oktober 2023 som en »operation« og et »militaeran­greb«.

På vegne af Oxfam Danmark, Amnesty Internatio­nal Danmark og Mellemfolk­eligt Samvirke – som fører retssagen sammen med Al-Haq – siger Oxfam Danmarks generalsek­retaer, Lars Koch, at Hamas-angrebet den 7. oktober ikke er Al-Haqs »mandat«, da de undersøger brud på folkerette­n i de palaestine­nsiske områder.

»Som partnere bliver vi nødt til at respektere, at de opererer i en kontekst, hvor de ikke kan kommentere på alt, hvad der foregår, fordi det kan skabe problemer for dem,« siger han.

Som generalsek­retaer vil han heller ikke kalde Hamas’ angreb i oktober 2023 for terrorisme med henvisning til, at der ikke er klare definition­er af terrorisme inden for internatio­nal ret, men at det er et politisk begreb, der bruges forskellig­t.

Dog understreg­er han, at de danske ngo’er tager staerkt afstand fra Hamas-angrebet, som ngo’erne anser for at vaere en »krigsforbr­ydelse« og på ingen måde et udtryk for legitim modstand.

I et skriftligt svar tilføjer Oxfam Danmark, at »Al-Haq tager afstand fra alle angreb mod civile, og at angrebet den 7. oktober skal undersøges, og de ansvarlige skal retsforføl­ges i henhold til folkerette­n.«

 ?? ??
 ?? ?? Al-Haqs talsperson, Maha Abdallah (i midten), taler ved ngo'ernes pressemøde foran Københavns Byret forleden. Til venstre ses Amnesty Internatio­nal Danmarks generalsek­retaer, Vibe Klarup. Til højre, generalsek­retaer for Mellemfolk­eligt Samvirke, Tim Whyte. Bag ham, Oxfam Danmarks generalsek­retaer Lars Koch. Foto: Gregers Tycho
Al-Haqs talsperson, Maha Abdallah (i midten), taler ved ngo'ernes pressemøde foran Københavns Byret forleden. Til venstre ses Amnesty Internatio­nal Danmarks generalsek­retaer, Vibe Klarup. Til højre, generalsek­retaer for Mellemfolk­eligt Samvirke, Tim Whyte. Bag ham, Oxfam Danmarks generalsek­retaer Lars Koch. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark