Jyllands-Posten

Sverige skal laere at forsvare andre end sig selv

Fire amerikansk­e F-35fly på Kallax Air Base taet på polarcirkl­en varsler nye tider for Sverige. Vi skal vaenne os til at vaere med i Nato, lyder det fra svensk brigadegen­eral.

- JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Der er noget i luften. Og for brigadegen­eral Tommy Petersson, naestkomma­nderende i det svenske luftvaern, er det noget stort. Blikket er rettet mod landingsba­nen på Kallax Air Base ved Luleå i Nordsverig­e.

Amerikaner­nes C130-Hercules har en saerlig gaest med: den øverstkomm­anderende for Second Marine Aircraft Wing. Generalmaj­or Scott F. Benedict har taget turen fra basen i Californie­n for at overvaere den historiske begivenhed, som på mange måder er et varsel om, at der var et før, og at der er et nu i Sverige. Et før mandag den 7. marts, da Sverige blev optaget i Nato. Og et efter.

»I hele vores livstid har vi aldrig vaeret med i en alliance,« siger Tommy Petersson og tilføjer, at han er både stolt og ydmyg over, at Sverige som det 32. land nu er med i Nato.

Men han er også bevidst om, at det kraever en gennemgåen­de mentalitet­saendring i det svenske forsvar:

»Forsvaret af Sverige begynder ikke ved vores graense, men ved vores allieredes graense, og nu skal vi vaenne os til at sige, at ”vi er Nato”, ikke at ”vi arbejder sammen med Nato”,« siger Tommy Petersson med henvisning til, at Sverige har haft en samarbejds­aftale med Nato siden 1994.

Samme dag, som Sverige kom med i Nato, sendte forsvarsch­ef Micael Bydén et brev til alle soldater, medarbejde­re og frivillige i svensk forsvar. Her gjorde han det klart, at mottoet for Sverige nu er:

»Vi forsvarer Sverige, vore allierede og vores frihed til at leve, som vi selv ønsker.«

Som solidarisk medlem af Nato betyder det store aendringer i svensk forsvar, påpeger forsvarsch­efen, som understreg­er, at det ikke er en tidsbegrae­nset opgave. Den er evig.

Forsvaret, som har vaeret defensivt, skal nu taenke mere offensivt og ind i Natos faelles afskraekke­lse.

»Udfordrend­e, men også sjovt,« lyder det fra Peter Greberg,

Det her har vaeret planlagt i måneder. Vi har vaeret spaendte. Nu er Sverige med i Nato, og nu gør vi det, og der kan ikke stilles spørgsmål ved det. SCOTT F. BENEDIT, AMERIKANSK GENERALMAJ­OR

som er chef for Norbotten Airforce, der holder til på basen, der deler landingsba­ne med den civile Luleå Lufthavn.

Og det er grunden til, at de passagerer, som sidder i højre side af det Norwegian-fly, der ruller ud for at lette, på allernaerm­este hold kan se, hvad det er, at Tommy Petersson og hans amerikansk­e kollega utålmodigt har spejdet efter:

Fire amerikansk­e F-35-fly, som for allerførst­e gang lander i Sverige.

»Det her har vaeret planlagt i måneder. Vi har vaeret spaendte. Nu er Sverige med i Nato, og nu gør vi det, og der kan ikke stilles spørgsmål ved det,« siger Scott F. Benedict om de amerikansk­e kampfly på svensk grund.

Den egentlige årsag til, at F-35’erne nu er linet op i Luleå for at tanke, skal søges i den storstiled­e Nato-øvelse Nordic Response, som sluttede fredag. Et af øvelsens mål var at få de nordiske landes luftforsva­r til at arbejde sammen og at teste, om den amerikansk­e forstaerkn­ing fungerer.

60 kampfly i luften

I øvelsen deltog over 20.000 soldater fra 14 Nato-lande. I luften over det nordlige Sverige, Norge og Finland opererede 60 kampfly, 40 helikopter­e, fire transportf­ly samt et antal maritime patruljefl­y og et større antal droner.

Svensk forsvar råder i modsaetnin­g til Norge og USA over de svensk producered­e Gripen-fly. Greberg viser et billede af, hvordan det robuste fly kan lande på en finsk landevej. Evnen til at manøvrere er kun en af de udfordring­er, som Sverige står over for, når svensk forsvar skal integreres helt i Nato. Nabolanden­e Norge og Danmark har også F-35-fly, mens finnerne har bestilt med forventet levering i 2026.

Indtil videre ser Tommy Petersson det som en fordel, at der ikke er faelles flyvalg:

»Norden skal agere som en styrke, det er en fordel at have forskellig­e kapacitete­r,« siger han, men tilføjer også, at Sverige ikke er totalt integreret i Nato på den lille uge, der er gået, siden det svenske flag strøg til tops ved Natos hovedkvart­er i Bruxelles:

»Der sker meget dag for dag, men det vil tage år at integrere Sverige helt i Nato,« siger han.

Kristian Søby Kristensen, som er leder af Center for Militaere Studier ved Københavns Universite­t, siger, at det ligger dybt i svensk selvforstå­else af forsvar, at »man er alene hjemme«, det vil sige, at kerneopgav­en har vaeret at forsvare nationen Sverige:

»Nu er opgaven at forsvare i rammen af Nato. Truslen mod Sverige er anderledes, og forsvaret skal indrettes efter det. Sverige bliver mere et opmarch- og transitomr­åde, og svensk forsvar skal bidrage til at forsvare allieredes territorie­r frem for sit eget. Helt grundlaegg­ende vil kampene ikke foregå i Sverige, men rundt om Sverige og i faellesska­b med andre,« siger han og peger på, at også for Danmark får Sveriges Natomedlem­skab konsekvens­er.

Ud over at Østersøen er styrket, vil samarbejde­t også vaere enklere:

»Det vil gøre en masse ting nemmere, at svensk forsvar og territoriu­m taenkes fuldt ind i Natos planer, også for Sverige og Danmark i dagligdage­n,« siger Kristian Søby Kristensen.

Inden de fire F-35-fly forlader basen ved Luleå, sender svenskerne en hilsen til deres nye Nato-allierede: Fire Gripen-fly skyder op i luften, splitter og flyver en aeresrunde med vingespids­en på sned over den iskolde lufthavn, inden de lander igen. Mens den svenske luftakroba­tiske øvelse er overstået på par minutter, så bruges der noget laengere tid på jorden for at tanke de fire F-35-fly, som er koblet op til Hercules-flyet, der i dagens anledning er udsmykket med Stars and Stripes.

Sidst på eftermidda­gen stryger amerikaner­ne op mod den grå himmel. På et splitsekun­d er de ude af syne.

Jyllands-Posten var inviteret med på Nordic Responseøv­elsen af USA’s repraesent­ation ved Nato.

 ?? ?? Det svenske Gripen-fly ses her i faelles øvelse med et amerikansk KC-135-Stratotank­er på Kallax-basen i Nordsverig­e. Foto: Anders Wiklund/TT/AFP
Det svenske Gripen-fly ses her i faelles øvelse med et amerikansk KC-135-Stratotank­er på Kallax-basen i Nordsverig­e. Foto: Anders Wiklund/TT/AFP
 ?? ?? Peter Greberg, chef, Norrbotten Airforce. Foto: Anders Wiklund/ TT/Ritzau Scanpix
Peter Greberg, chef, Norrbotten Airforce. Foto: Anders Wiklund/ TT/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark