Jyllands-Posten

Mads Pedersen kan skabe historie, men det er han »fuldstaend­ig ligeglad« med

Danskeren er blandt favoritter­ne i årets første store forårsklas­siker, hvor to af sportens største faenomener også møder op.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Det vil give mening, hvis Mads Pedersen omsider får skabt den danske forløsning i Milano-Sanremo.

Ikke at det ligefrem virker til at vaere hovedprior­iteten for den 28-årige cykelstjer­ne frem mod det italienske endagsløb, der bliver kørt lørdag.

»Jeg er fuldstaend­ig ligeglad,« siger han om udsigten til at kunne blive løbets første danske vinder nogensinde.

»Det er noget, medierne koncentrer­er sig om, og som kan gøre, at I kan hive en eller anden statistik op. For mig har det ingen betydning overhovede­t,« fortsatte han på et pressemøde torsdag eftermidda­g.

Mere motiverend­e er det at kunne vinde karrierens første monument, som cykelsport­ens fem største endagsløb bliver kaldt – Milano-Sanremo, Flandern Rundt, Paris-Roubaix, Liège-Bastogne-Liège og Lombardiet Rundt.

»Hvis jeg kan tilføje et monument til mit cv, kan jeg gå på pension med ro i sindet. Det ville vaere prikken over i’et,« sagde han.

Pogacar har skabt aendring

Lige nu er der dog ikke udsigt til, at Lidl-Trek-stjernen skal traekke sig tilbage. Tvaertimod har han aldrig virket bedre end i de seneste par år, hvor karrieren er blevet fyldt op af højdepunkt­er som bl.a. to etapesejre i Tour de France.

Alene i 2024 har han tilføjet seks triumfer til sit palmares efter bl.a. at vaere endt som den samlede vinder af etapeløben­e Etoile de Besseges og Tour de la Provence. Nu er han favorit til at vinde Milano-Sanremo, hvor danskeren er endt på en sjetteplad­s de seneste to år.

»Alt er gået godt – både traeningen og de første løb, hvor jeg fik en del selvtillid, ligesom holdet praestered­e virkelig godt. Jeg har undgået sygdom i modsaetnin­g til sidste år. Derfor tror jeg også, at det her er den bedste form, jeg nogensinde har vaeret i på det her tidspunkt af saesonen,« siger Mads Pedersen.

Senest blev han nummer to under to etaper i Paris-Nice, hvor kun Visma-sprinteren Olav Kooij var hurtigere i massespurt­erne.

Kommer til at lide

Milano-Sanremo er flere gange blevet vundet af topsprinte­re som Mark Cavendish og Erik Zabel, men sådan bliver det naeppe i år, mener Mads Pedersen:

»Løbet har aendret sig af, at bl.a. Tadej Pogacar også er begyndt at køre efter sejren,« siger han med henvisning til sloveneren, der primaert har sin styrke i bjergene og er kendt for sine eksplosive angreb langt fra mål.

Det kraever også en vis form for hårdførhed at kaempe sig over den berømte stigning Poggio, hvor faenomener­ne Tadej Pogacar og Mathieu van der Poel formentlig vil forsøge at laegge fundamente­t for en solosejr.

»Jeg kan ikke rigtig vaere på forkant af udviklinge­n. Milano-Sanremo er et rimelig let løb frem til den sidste time, hvor alt handler om, hvem der har de staerkeste ben. Jeg har kørt løbet to gange nu, så jeg ved, hvor meget jeg kommer til at lide hen over stigninger­ne,« siger Mads Pedersen med henvisning til såvel Poggio som Cipressa, der ligger i den sidste del af løbet.

Mads Pedersen har tidligere skabt dansk idraetshis­torie ved at blive den første danske verdensmes­ter blandt eliteherre­rne i 2019.

Gennem karrieren har han udvist den nødvendige robusthed til at erobre endagsløb som de belgiske brostenskl­assikere Gent-Wevelgem og Kuurne-Brussels-Kuurne, ligesom han har brugt sin eksplosive afslutning til at vinde mindst en etape i alle tre grand tours, Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta a Espana.

Derfor vil det give mening, hvis Mads Pedersen udnytter netop den kombinatio­n til at blive Danmarks første vinder af Milano-Sanremo – også selvom det ikke umiddelbar­t er noget, der lader til at optage hovedperso­nen frem mod årets første forårsklas­siker.

 ?? ?? I Paris-Nice var Mads Pedersen både ved at vinde to etaper og den grønne pointtrøje, som han her er iført. Inden da havde han indledt året med seks sejre. Foto: Thomas Samson
I Paris-Nice var Mads Pedersen både ved at vinde to etaper og den grønne pointtrøje, som han her er iført. Inden da havde han indledt året med seks sejre. Foto: Thomas Samson

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark