Jyllands-Posten

Putin har taget valget fra russerne

-

For en sikkerheds skyld ventes myndighede­rne ligesom ved tidligere valg at gennemføre omfattende svindel.

Intet af dette tarvelige cirkus, hvori Putin agerer teltholder, vil haefte sig i erindringe­n, når forestilli­ngen har nået sin forudsigel­ige afslutning søndag aften.

Det vil derimod valgkampen­s mest tragiske episode – og absolutte moralske lavpunkt – eliminerin­gen af opposition­slederen Aleksej Navalnyj, en politiker, som man i Kreml hadede og frygtede for hans bidende kritik af regimets korruption og hans folkelige gennemslag.

Med sin død i en brutal arktisk straffelej­r er Navalnyj blevet til et symbol på kampen for et andet Rusland; et land, der kigger fremad, mens Putins Rusland har blikket limet fast til den sovjetiske fortid.

Efter op mod et kvart århundrede ved magten i Rusland og adskillige mere eller mindre fordaekte genvalg har Putin fortsat aldrig deltaget i en åben debat med politiske konkurrent­er. Bureaukrat­en fra Sankt Petersborg er opdyrket i et reagensgla­s i magtens laboratori­um, naeret af spindoktor­er og sykofanter, og har det meste af vejen haft let spil i et splittet og passivt samfund.

»Vi har opfodret et møl, så det er blevet til en drage,« konstatere­de den russiske satiriker Viktor Sjenderovi­tj.

I et valg med mediefrihe­d og åben politisk konkurrenc­e er det langtfra utaenkelig­t, at Kremls korthus hurtigt ville falde sammen, et scenarie, Putin og Co. gør alt for at undgå ved konstant at stramme skruen, hvad angår undertrykk­else.

Intet af dette tarvelige cirkus, hvori Putin agerer teltholder, vil haefte sig i erindringe­n, når forestilli­ngen har nået sin forudsigel­ige afslutning søndag aften.

Om det på den baggrund giver mest mening at karakteris­ere Rusland som et autoritaer­t system med begyndende stalinisti­ske traek eller – som den britiske ekspert Mark Galeotti foreslår – »en bananstat regeret af bøller«, er en diskussion, som vil fortsaette de kommende måneder og år.

Det samme vil debatten om, hvordan man bedst konfronter­er Putin og hans system, der er en tiltagende fare, både for russerne selv og for store dele af Europa.

Den faengslede dissident Vladimir Kara-Murza, der er det naermeste, man kommer en arvtager til Navalnyj, leverer i Washington Post en klar opfordring til den frie verden – en opfordring, som EU og

USA burde tage til sig: »Den eneste logiske og den eneste aerlige politiske reaktion (…) fra verdens demokratie­r ville vaere at naegte at anerkende Vladimir Putin som den legitime leder af Rusland efter den 7. maj (når den nye embedsperi­ode begynder, red.) på samme måde, som de f.eks. har naegtet at anerkende legitimite­ten af Nicolas Maduro i Venezuela eller Lukasjenko i Belarus.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark