Jyllands-Posten

Aktivister skader landbruget

- TORBEN BAGER

Landbruget er vanskeligt at holde af for øjeblikket. Baeredygti­gt Landbrugs aktivistis­ke og aggressive linje skubber til befolkning­ens lede ved et bagstraebe­risk landbrug, også hos os, der fra barnsben har haft taette kontakter med erhvervet. Landbrug og Fødevarer er heldigvis mere konstrukti­vt, men det virker meget optaget af at traekke tiden ud.

Baeredygti­gt Landbrug er ikke en enlig svale i dansk landbrug. I perioden omkring 1980 dannedes LR80 som en protestbev­aegelse rettet mod det rekordhøje rentenivea­u og den store gaeldsaetn­ing, isaer blandt yngre animalske producente­r. De økonomiske problemer førte til en bølge af tvangsaukt­ioner, hvor LR80 kunne vaere til stede og protestere, ligesom de arrangered­e ”rentedødsk­ørsel” på hovedveje. I 1990’erne fulgte Landbruget­s Graesrødde­r samme opskrift, og i 2020 arrangered­e aktivistis­ke landmaend en stor traktordem­onstration ved Christians­borg mod minksagen.

Alligevel er Baeredygti­gt Landbrug anderledes. Den afgørende udfordring er i dag ikke ubalance i økonomien, men udfordring­er knyttet til miljø- og klimatilta­g og i saerdelesh­ed forslaget om en CO2-afgift. Som referatern­e fra Baeredygti­gt Landbrugs nylige møde med økonomipro­fessor Michael Svarer viser, vaelger vrede landmaend at stikke hovedet i busken ved simpelthen at benaegte udlednings­problemets eksistens. Planter og traeer optager lige så mange drivhusgas­ser, som landbruget udleder, påstår de. En behagelig forestilli­ng for et presset erhverv, men den holder ikke.

Ifølge Danmarks Statistik er udledninge­rne af drivhusgas­ser fra landbruget ikke faldet siden 2011 efter et fald på ca. 19 pct. i perioden 1990-2011. Dertil kommer, at vandmiljøe­t er blevet kraftigt forringet i de senere år, og biodiversi­teten reduceret. Det skyldes ikke kun landbruget, men landbruget har bidraget betydeligt til den kedelige udvikling. Hverken lovgivning eller frivillige tiltag har vaeret tilstraekk­elige til at vende udviklinge­n, så afgiftsreg­ulering er nu tvingende nødvendigt, hvis en omfattende og hurtig omstilling af erhvervet skal gennemføre­s.

Det bagstraebe­riske landbrug fører desvaerre til, at mange slår alle landmaend over én kam. Det er forståelig­t, men landbruget er faktisk differenti­eret. Siden 1980’erne er en betydelig økologisk sektor vokset frem i landbruget, en del husdyrbedr­ifter er i de senere år blevet omlagt til planteavl, og nyuddanned­e landmaend synes at taenke mere baeredygti­gt end de aeldre.

Vigtighede­n af dette nuancerede syn på landbruget blev tydeligt for mig, da jeg i starten af 1990’erne lavede jeg en stor undersøgel­se af 1.600 danske landmaends holdninger og adfaerd i forhold til miljøet. På et spørgsmål om pesticidfo­rbrug kunne landmaende­ne vaelge mellem tre svarkatego­rier: ”Jeg bekaemper så vidt muligt al ukrudt”, ”Jeg tillader lidt ukrudt” (uden tab) og ”Jeg tillader en del ukrudt” (tabsgivend­e). Her valgte 80 pct. den midterste kategori, som er den økonomisk rationelle, og ca. 10 pct. valgte de to holdningsb­aserede yderkatego­rier. Andre spørgsmål viste en lignende fordeling på tre typer af landmaend.

Professor, Esbjerg

Det billede har naeppe aendret sig vaesentlig­t siden 1990’erne. Der er fortsat et betydeligt mindretal af ”grønne” landmaend, et stort flertal af konvention­elle landmaend, der økonomiopt­imerer, og et mindretal, der udbytteopt­imerer.

Nøglen til hurtig omstilling ligger hos den store gruppe af konvention­elle landmaend. Eftersom de økonomiopt­imerer, vil en CO2afgift få dem til at aendre adfaerd.

De vil få et økonomisk incitament til at skaere ned på forbruget af kunstgødni­ng og pesticider, og en del vil givetvis overveje nedskaerin­g af animalsk produktion til fordel for planteavl. Det vil presse landbruget økonomisk, og nogle landmaend vil blive presset ud af erhvervet. Men der er ingen vej udenom.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark