Jyllands-Posten

Kvindernes kampdag er blevet en mandekamp

- IDA EHRENREICH CHRISTIN BIHL WINUM

Siden 1975 har FN anerkendt den 8. marts som kvindernes internatio­nale kampdag. Dagen er blevet brugt af kvinder 100 år før FN’s anerkendel­se som en dag, hvor kvinder strejkede for ligeløn.

I dagens Danmark markeres kvindernes internatio­nale kampdag stadig.

For der er fortsat utrolig meget at få gjort op med og at kaempe for. Partnervol­d. Partnerdra­b. Voldtaegt. Ligeløn. Barsel. Pensionsfo­rmue. På direktions­gangene. Egen krop. Kampe, der skal kaempes for kvinder i meget privileger­ede positioner i samfundet, men i saerdelesh­ed også kvinder i mindre privileger­ede positioner.

Alligevel blev årets kampdag brugt til at saette fokus på maend.

Der er fortsat lang vej, for selvom mange tror, vi har opnået ligestilli­ng, er det langtfra sandheden.

Og praecis af den grund er det så uendeligt trist, at dagen kapres for at gøre opmaerksom på maends udfordring­er på en dag, hvor kvinders udfordring­er burde vaere i centrum. Maend har mange udfordring­er, som skal tages enormt seriøst. De udfordring­er bør der vaere fokus på, men på en anden dag end kvindernes internatio­nale kampdag. Eller for den sags skyld dagen før. Men dagen før kampdagen havde DR med ”Debatten” i front mere fokus på at tale om maend, og hvorfor ligestilli­ngen er gået for vidt, end om kvinderett­igheder, og vores ligestilli­ngsministe­r udgav en kronik med overskrift­en “Nu er det maendenes tur”. ”Debatten”, indslaget og kronikken fra ministeren havde vaeret fremragend­e hvilken som helst anden dag end dagen før og på dagen for kvindernes kampdag.

En formidabel dag kunne have vaeret på maendenes kampdag den 19. november, som er blevet fejret siden 1999, men den dag synes for mange ikke at eksistere.

Isaer virker det, som om mange af dem, som råber højest om, at ligestilli­ngen er gået for vidt, og at maend og drenge er blevet glemt, går mere op i kvindernes kampdag end maendenes kampdag. Og ikke på den konstrukti­ve måde.

De bruger ufattelig meget krudt på at brokke sig over den 8. marts, men er uden viden om, at den 19. november er en dag for maend.

Vi er endt i et limbo, hvor feminister udskaeldes for at have meninger om maends ligestilli­ngsproblem­er, men samtidig får skylden for, at der ikke er nok fokus på det.

Visse maend vil ikke høre mere om kvindekamp.

De vil have maendene på dagsordene­n, men det er åbenbart kvinderne, der skal gøre det for dem. Kan I bestemme jer?

Studerende, København

Studerende, Aarhus

Maends udfordring­er skal i fokus. Maend skal samle sig som køn og gøre opmaerksom på deres udfordring­er. Maend er lang bedre end kvinder til at netvaerke og gå i VLgrupper, hvilket i høj grad gavner de privileger­ede maend, men at se sig som sit køn, organisere sig og gøre opmaerksom på maends ligestilli­ngsudfordr­inger er tydeligvis ikke på dagsordnen til netvaerksm­øderne.

Vi står desvaerre tilbage med en oplevelse af, at ligestilli­ngen bliver omtalt som vaerende gået for vidt, fordi nogle er bange for at miste deres privilegie­r – eller for ikke at få en bid af kagen. Men ligestilli­ng er ikke lineaert. Det er ikke et hierarki. Men derimod cirkulaert. Enten har man en absolut ligestilli­ng, og ellers har det ene køn forrang over det andet. Ligestilli­ngen kan dermed ikke gå “for vidt”. Medmindre du selvfølgel­ig er bange for at miste noget, hvis der også skal vaere plads til kvinder?

 ?? ?? Maend har deres egen kampdag den 19. november, og derfor skal fokus den 8. marts ikke vaere på maend og drenge, som det synes at have vaeret tilfaeldet i år, mener skribenter­ne. Foto:Mikkel Berg Pedersen
Maend har deres egen kampdag den 19. november, og derfor skal fokus den 8. marts ikke vaere på maend og drenge, som det synes at have vaeret tilfaeldet i år, mener skribenter­ne. Foto:Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark