Jyllands-Posten

Man kan ikke drive sygehuse som pølsefabri­kker

New public management­ideologien­s markedsøko­nomiske principper for mål- og resultatst­yring af vores sygehusvae­sen har fået alvorlige negative konsekvens­er. Man kan ikke behandle syge mennesker, som var de søm og skruer.

- POUL ERIK BUCHHOLTZ

Der skrives meget om et nødlidende dansk sygehusvae­sen, skiftende regeringer­s effektivis­eringskrav og beskaering af regionale budgetter, presset arbejdsmil­jø, mangel på kvalificer­ede medarbejde­re, fyringer og sygeplejer­sker og speciallae­ger, som fravaelger det offentlige sundhedsva­esen til fordel for det private, kraeft-og amputation­sskandaler og årelange ventetider.

Det er en udvikling, som har vaeret undervejs i flere år, og som for alvor tog fart efter coronakris­en. Svaret på, hvorfor denne og tidligere regeringer ikke har ønsket – eller evnet – at bremse den negative udviklings­spiral, er ikke entydigt, men en vaesentlig årsag er, at man siden begyndelse­n af 1980’erne har forsøgt at drive det offentlige sygehusvae­sen ud fra nogle driftsøkon­omiske principper – new public management – som reelt set ikke er brugbare i en virksomhed, der tager sig af udredning, behandling og pleje af sygdomsram­te mennesker. Der er tale om en kompleks problemsti­lling, som i varierende grad vedrører hele den offentlige sektor.

Kommunalre­formen i 2007 betød, at de borgerrett­ede opgaver i regioner og kommuner skulle løses decentralt under en stram central statslig styring af regionerne­s økonomi, samtidig med at man fastholdt en forfejlet idé om at administre­re sygdomsudr­edning og behandling af mennesker ud fra de samme markedsøko­nomiske principper for mål- og resultatst­yring som en virksomhed, der producerer søm og skruer.

New public management-ideologien og den markedsøko­nomiske tankegang er ikke sundhedsfa­gligt funderet, men udviklet af økonomer, politologe­r og andre uden den nødvendig sundhedsfa­glige indsigt.

Den bygger på en forsimplet idé om, at hospitaler­nes produktivi­tet og effektivit­et kan defineres alene ud fra det, der kan måles og omsaettes til tal på et regneark, uden at forholde sig til en raekke vaesentlig elementer i den sundhedsfa­glige indsats, som ikke kan måles.

Pleje og omsorg, kontakten mellem patient og behandler, patientens oplevelse af tryghed og tillid, om vedkommend­e føler sig hørt og har forstået behandlere­ns diagnostis­ke overvejels­er, informatio­n om planlagte undersøgel­ser, behandling­smulighede­r, behandling­ens virkninger og bivirkning­er – er alt sammen noget, der ikke kan finde plads i kolde regneark.

De kvalitetso­rganisatio­ner, som det entydige fokus på kvantitet har gjort nødvendig at etablere på de regionale sygehuse, beskaeftig­er sig primaert med struktur og proces, det vil sige, om specifikke opgaver eller handlinger er løst på fastlagte tidspunkte­r, men siger med deres omfattende dokumentat­ionskrav kun lidt om resultatet af den sundhedsfa­glige indsats; om hvad patientern­e får ud af det.

De markedsøko­nomiske succeskrit­erier for sygehusdri­ft er, at der gennemføre­s flest mulige ydelser inden for kortest mulige tid, uden hensyn til at det reelt set ikke er muligt at saette rammer for den tid, det tager at gennemføre et udrednings­forløb på et fagligt acceptabel­t niveau – og uden hensyn til at både tidsforbru­g og kvalitet varierer fra patient til patient og også afhaenger af behandlere­ns erfaring.

Der er forskel på, om udredninge­n varetages af en erfaren speciallae­ge, en yngre laege under uddannelse eller en sygeplejer­ske.

Det markedsøko­nomiske effektivis­eringsog tidspres og den afvandring af kvalificer­ede medarbejde­re, som vi er vidne til i disse år, gør det svaert at opretholde et acceptabel­t fagligt niveau med risiko for, at en måske omfattende, langvarig og omkostning­stung behandling, som bliver ivaerksat på et forkert grundlag, vil vaere uden effekt – og borgernes skattekron­er dermed spildt.

New public management-ideologien­s krav om kontrol og dokumentat­ion signalerer mistillid og beslaglaeg­ger i stigende omfang de klinisk arbejdende medarbejde­res tid til patientarb­ejdet.

Resultatet er, at de ansatte i mødet med patienten må gå på kompromis med deres faglighed. Det fører til oplevelsen af stress, meningsløs­hed, demotivati­on og manglende anerkendel­se.

Og derfor er sygeplejer­skers og speciallae­gers fravalg af det offentlige til fordel for privathosp­italerne og de tiltagende vanskeligh­eder med at rekruttere og fastholde de kvalificer­ede medarbejde­re ikke overrasken­de. At de er til rådighed, er en forudsaetn­ing for, at vores superhospi­taler kan fungere efter hensigten, og det er i den sidste ende ikke kun et spørgsmål om kroner og øre.

Kravene om produktion­s- og kvalitetsk­ontrol har medført et støt voksende administra­tivt bureaukrat­i, som har ført til ansaettels­e af et stigende antal ikke-kliniske medarbejde­re.

Samtidig har ikke mindst det voksende administra­tive system lagt beslag på mange medarbejde­re, som tidligere gjorde nytte i det kliniske arbejde, men som nu holder laeger, sygeplejer­sker og andre kliniske arbejdende medarbejde­re beskaeftig­et med opgaver, som kunne vaere brugt på udrednings­og behandling­sarbejdet. Det er vigtigt, at sygehusene­s administra­tive medarbejde­re ikke belaster, men aflaster klinikerne, så der kan frigøres tid til patientarb­ejdet.

New public management er en økonomisk styringsmo­del, som imødekomme­r det politiske systems (Finansmini­steriets embedsvaer­k) behov for kontrol, men som tydeligvis har nogle alvorlige negative følger for sygehusene­s effektivit­et og evne til at løse deres kerneopgav­e på et fagligt acceptabel­t niveau.

Det entydige fokus på kvantitet og målbarhed har medført, at de konstante krav om effektivis­ering er baseret på et ufuldstaen­digt og fortegnet billede af, hvordan sygehusene løser deres sundhedsfa­glige opgaver, og hvad skatteborg­ernes penge bliver brugt til.

Og sammen med kravet om kontrol og dokumentat­ion er der skabt et ineffektiv­t, bureaukrat­isk og omkostning­stungt sygehusvae­sen, som er begyndt at køre i tomgang og har fået tiltagende vanskeligt ved at løse sine opgaver – ikke mindst på grund af, at medarbejde­rne søger vaek.

Og en fortsat stramning af den markedsøko­nomiske effektivis­eringsskru­e vil måske nok føre til paene tal på regnearket, men i realiteten forvaerre udviklinge­n.

Fhv. cheflaege, speciallae­ge i psykiatri og almen medicin

Der er, uanset hvilken model for sundhedsva­esnet fremtidige organiseri­ng man vaelger, behov for en ny form for økonomitae­nkning og finanspoli­tisk styring.

Det er brug for en reform, som indebaerer, at mål og resultatst­yring (som ikke kan undvaeres) i langt højere grad sker på et sundhedsfa­gligt grundlag, som prioritere­r faglig kvalitet og resultater og nedtoner kravet om produktion­skontrol og dokumentat­ion og begraenser det administra­tive bureaukrat­i og får staerkere fokus på patientsik­kerhed.

 ?? ?? Sygehusvae­senet skal vaek fra den udvikling, hvor new public management-ideologien er ved at kvaele hverdagen i kontrol, regneark og stress, mener tidl. cheflaege Poul Erik Buchholtz. Privatfoto.
Sygehusvae­senet skal vaek fra den udvikling, hvor new public management-ideologien er ved at kvaele hverdagen i kontrol, regneark og stress, mener tidl. cheflaege Poul Erik Buchholtz. Privatfoto.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark