Jyllands-Posten

Forsvaret skal fortaelle, hvad vaerneplig­ten (også) kan

Tiden, der bliver brugt som vaerneplig­tig, har ikke kun betydning for Forsvaret, men også for den enkeltes livsbane og for samfundet som helhed.

- TORBEN TRANAES STEPHANIE VINCENT LYK-JENSEN

Vaerneplig­ten finder sted på et meget vigtigt tidspunkt i de unges liv. Her traeffes vigtige beslutning­er om uddannelse og arbejdsmar­ked. Derfor er der grund til at zoome ind på, hvad tiden som vaerneplig­tig betyder for den enkelte, og hvordan den påvirker deres videre livsbaner.

I den offentlige debats store fokus på vaerneplig­ten har diskussion­en primaert gået på spørgsmål som vaerneplig­tens laengde, og hvorvidt kvinder også skal aftjene den. Og i mindre grad på selve indretning­en af tjenesteti­den, og hvilke kvalifikat­ioner alle de vaerneplig­tige, som ikke bliver i Forsvaret, tager med sig videre i deres arbejdsliv.

Indledning­svis er der grund til at haefte sig ved, hvad formålet med vaerneplig­ten skal vaere i fremtiden. Handler det om at give Forsvaret et godt rekrutteri­ngsgrundla­g i en tid, hvor trusselsbi­lledet aendrer sig, og Forsvaret ligesom andre dele af samfundet har svaert ved at tiltraekke nok arbejdskra­ft? Eller er det (også) en måde at bringe unge mennesker sammen på tvaers og give dem faelles vaerdier i tilgift til grundlaegg­ende militaertr­aening?

Svaret er formentlig et både-og. Det er vigtigt at huske på, at ikke alle vaerneplig­tige fortsaette­r i Forsvaret (i øjeblikket er det kun ca. 25 pct.) – og af dem, der gør, er det langtfra alle, der bliver der resten af arbejdsliv­et. Det er derfor saerligt vigtigt, hvad vaerneplig­ten betyder for en, når man er tilbage i det civile liv.

Vive har gennemført flere forsknings­studier af den danske vaerneplig­t i perioder, hvor den i gennemsnit var dobbelt så lang som i dag, og hvor flere var tvunget til at aftjene. De studier kan derfor sammenlign­e effekten for dem, som ved lodtraekni­ng blev tvunget til at gøre tjeneste, men som ellers ikke ville have meldt sig frivilligt, med dem, som trak frinummer og ikke meldte sig frivilligt. Derfra ved vi, at tiden som vaerneplig­tig både kan have positive og negative konsekvens­er for den enkelte. Konsekvens­er, der i høj grad afhaenger af ens baggrund.

Vores forskning viser, at tiden som vaerneplig­tig øger laese- og regnefaerd­igheder. Vi kan se, at det isaer er de vaerneplig­tige, som scorer i den lave ende ved deres test ved sessionen, der efterfølge­nde øger deres laese- og regnefaerd­igheder som følge af vaerneplig­tstiden. Det er bemaerkels­esvaerdigt, idet der ikke indgår undervisni­ng eller andre aktivitete­r, der sigter mod at styrke den type faerdighed­er i vaerneplig­ten.

Den positive effekt viser sig da også først 10 år senere ved de generelle PIAAC-faerdighed­smålinger. Mekanismen er, at vaerneplig­ten påvirker de unges videre uddannelse­svalg ved at øge tilmelding til erhvervsud­dannelser på bekostning af tilmelding til videregåen­de uddannelse­r, isaer for maend med lav-/mellemscor­e fra sessionste­sten. Og disse maend gennemføre­r så i højere grad den valgte uddannelse. Herved får de styrket (også) deres boglige faerdighed­er.

Implikatio­nen er blandt andet, at hvis man haever barren for, hvor gode resultater der kraeves til sessionste­sten for at blive erklaeret egnet, vil man samtidig afskaere nogle af dem, som netop ville have størst faerdighed­s- og uddannelse­smaessig glaede af vaerneplig­ten.

National samhørighe­dsfølelse, forståelse for civile dyder og en discipline­rende effekt på unge mennesker. Det er nogle af de øvrige funktioner, som militaertj­eneste også kan sigte mod i tilgift til de direkte formål om øget militaer grundkapac­itet i befolkning­en og styrket rekrutteri­ng.

Derfor er det også undersøgt, om tiden som vaerneplig­tig kan få unge på kanten af loven til at aendre livsbane og droppe kriminalit­eten. Og det er der noget, der tyder på, at den kan. I hvert fald for nogle grupper. I Vive har vi lavet flere studier af spørgsmåle­t, og vi kan se, at for dem, der traekker i trøjen med en ren straffeatt­est, har vaerneplig­ten ingen betydning i forhold til deres sandsynlig­hed for senere at begå kriminalit­et.

Men et af studierne finder, at tiden som vaerneplig­tig har en god indvirknin­g på de unge, der allerede var dømt for kriminalit­et inden vaerneplig­tstiden. For denne gruppe ses et fald i antal domme for straffelov­sovertraed­elser i op til fem år efter, at de har påbegyndt vaerneplig­t. Opholdet i militaeret påvirkede dog kun berigelses­kriminalit­et, ikke øvrige former for kriminalit­et.

Den tid, som unge mennesker bruger på at aftjene vaerneplig­t, kunne de ellers have brugt på at påbegynde uddannelse eller tjene penge i det civile. Et nyere studie undersøger derfor, hvad vaerneplig­ten betyder for den samlede livstidsin­dtaegt, hvilket selvfølgel­ig er relevant for den enkelte, men også for samfundet som helhed. Der kan vi se, at maend, der aftjener vaerneplig­t, fordi de på grund af lodtraekni­ng er nødt til det, tjener omkring 2,5 pct. mindre i alderen 25-35 år, end de ellers ville have gjort.

For maend, der ud fra baggrundsk­arakterist­ika og sessionste­st har udsigt til at klare sig bedst på arbejdsmar­kedet, er effekten størst med 7 pct. lavere indtjening i alderen 25-35 år. Det svarer til en reduktion i livsindkom­sten på ca. 150.000 kr. pga. forsinket uddannelse­sforløb. For de maend, der klarede sig i den lave ende ved sessionste­sten, har tiden brugt på vaerneplig­t ingen betydning for livsindtae­gten.

Betydninge­n af sociale interaktio­ner er endnu et element, der er vaerd at fremhaeve i en tid, hvor den danske vaerneplig­t kan vaere under forandring.

Et studie fra 2017 viser, at familiemed­lemmer kan have stor indflydels­e på hinanden. Yngre brødre har i snit 7 pct. større sandsynlig­hed for at aftjene vaerneplig­t, hvis deres aeldre bror har aftjent vaerneplig­t, fordi han blev udtrukket til det, men ellers ikke ville have meldt sig frivilligt. Dels melder disse yngre brødre sig oftere frivilligt, dels vaelger de sjaeldnere at naegte at aftjene vaerneplig­t.

Det skyldes ikke bare den faelles baggrund – den pilles datamaessi­gt ud af ligningen – men specifikt den sociale interaktio­n og overleveri­ng af informatio­n og oplevelser. Kan man få afdaekket, hvad det typisk er for informatio­n og erfaring, der på den måde er med til at praege holdningen til vaerneplig­t blandt yngre brødre, kan der ligge noget laering i det i forhold til at styrke rekrutteri­ngen til vaerneplig­t og militaertj­eneste i det hele taget.

Forsknings­direktør, Vive – Det Nationale Forsknings­og Analysecen­ter for Velfaerd

Seniorfors­ker, Vive – Det Nationale Forsknings­og Analysecen­ter for Velfaerd

Perspektiv­er, som dem fra studiet om brødre er måske saerligt vigtige, hvis vi kaster et blik ind i fremtiden og fokuserer på, hvad der kan tiltraekke unge mennesker til at melde sig til et forsvar med øget rekrutteri­ngsbehov, sådan at man også kan tiltraekke uden det element af tvang, der ligger indlejret i vaerneplig­ten. Her kan vi også se, at typen af opgaver kan spille en rolle. Vi ved, at missioner i Irak og Afghanista­n har vaeret med til at tiltraekke unge mennesker.

Det er vigtigt, at Forsvaret samarbejde­r med uddannelse­sinstituti­oner og arbejdsgiv­ere for at fremme anerkendel­sen af de faerdighed­er, der er erhvervet under militaertj­eneste for at lette overgangen til ny karriere og uddannelse. Hvis man styrker muligheder­ne efter afgang fra tjeneste, vil det også gøre det lettere at saelge billetter ved indgangen.

 ?? ?? Tiden som vaerneplig­tig kan både have positive og negative konsekvens­er for den enkelte. Konsekvens­er, der i høj grad afhaenger af ens baggrund, skriver indlaegget­s skribenter. Arkivfoto: Henriette Daehli
Tiden som vaerneplig­tig kan både have positive og negative konsekvens­er for den enkelte. Konsekvens­er, der i høj grad afhaenger af ens baggrund, skriver indlaegget­s skribenter. Arkivfoto: Henriette Daehli

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark