Jyllands-Posten

Vi har brug for Mahmoud. Men vil vi have ham?

Udlaending­epolitikke­n skaber barrierer for at uddanne flere faglaerte til aeldreplej­en og sundhedsva­esenet. Nye regler, der skulle fjerne barrierern­e, forlaenger kun usikkerhed­en.

- SARA LEI SPARRE STINE HAUBERG NIELSEN JOHANNE KORSDAL SØRENSEN

Der er stor mangel på faglaert arbejde i aeldreplej­en. Ifølge tal fra Finansmini­steriet vil der i 2035 mangle 15.000 social- og sundhedshj­aelpere og social- og sundhedsas­sistenter. En oplagt måde at rekruttere flere til faget er at uddanne herboende flygtninge og arbejdsmig­ranter.

Det er politikern­e klar over, og i slutningen af januar vedtog et bredt flertal i Folketinge­t en aftale, der har til formål at fjerne barrierer for at starte på en social- og sundhedsud­dannelse. Aftalen indebaerer, at flere elever skal have løn under hele uddannelse­n, at der afsaettes varige midler til sprogstøtt­e til elever med dansksprog­lige udfordring­er, og at beskaeftig­ede med uddannelse over faglaert niveau fritages for deltagerbe­taling til AMUkurser.

Alt sammen er gode initiative­r. Men regeringen overser en helt central faktor. Nemlig, at udlaending­epolitikke­n og reglerne om opholdstil­ladelse er en barriere for at begynde på og gennemføre en uddannelse. Så laenge uddannelse og lønnet oplaering udsaetter muligheden for at søge permanent opholdstil­ladelse, vil mange flygtninge og arbejdsmig­ranter fravaelge de uddannelse­r, som aeldreplej­en og sundhedsva­esenet efterspørg­er.

Lad os illustrere paradokset. Mahmoud, som vi her kalder ham, er én af de 68 social- og sundhedsel­ever med migrantbag­grund, vi siden 2021 har fulgt som en del af forsknings- og innovation­sprojektet ”Fra migrant til sosu-aspirant”. Mahmoud er også én af de cases, som vi fremhaever i et kapitel i den nylig udkomne bog ”Paradigmes­kiftets konsekvens­er”.

Mahmoud er i 40’erne og kom til Danmark som flygtning fra Syrien i 2015. Senere fulgte hans kone og tre børn. I Syrien arbejdede Mahmoud med forskellig­t håndvaerks­arbejde, og i Danmark kastede han sig derfor ud i ufaglaert arbejde i industrien og byggebranc­hen efter at have gennemført et sprogskole­forløb. Mahmoud fik flere jobtilbud, men hans ønske om at uddanne sig blev afvist af arbejdsgiv­ere, der ikke ville tilbyde ham en laereplads på grund af hans dansksprog­lige udfordring­er. For både at blive bedre til dansk og opnå bedre arbejdsvil­kår og øget jobsikkerh­ed besluttede Mahmoud sig for at følge sin sagsbehand­lers råd om at søge ind på social- og sundhedshj­aelperudda­nnelsen.

Under uddannelse­n arbejdede Mahmoud som afløser på andre plejecentr­e for at få familiens økonomi til at haenge sammen og for at kunne sende penge til sine foraeldre i Syrien. Deltidsarb­ejdet har rustet ham fagligt og sprogligt til at gennemføre uddannelse­n. Mahmoud har vaeret glad for sin uddannelse og oplever, at hans indsats på plejecentr­ene bliver vaerdsat. Samtidig stod han dog i et stort dilemma, fordi uddannelse­n udsatte hans mulighed for at søge permanent opholdstil­ladelse og dermed forlaenged­e usikkerhed­en om familiens fremtid.

Når udenlandsk­e statsborge­re med midlertidi­g opholdstil­ladelse som Mahmoud begynder på en uddannelse, risikerer de ikke at kunne få forlaenget deres opholdstil­ladelse, fordi de ikke lever op til kravet om tre år og seks måneders beskaeftig­else i løbet af de seneste fire år. Inden implemente­ringen af de seneste stramninge­r på udlaending­eområdet i 2019 talte uddannelse og lønnet oplaering med, når udlaending­e skulle søge om permanent opholdstil­ladelse, men sådan er det ikke laengere. Så selvom Mahmoud har arbejdet under sin uddannelse, taeller hverken dette, hans oplaering i den kommunale aeldreplej­e eller hans tidligere deltidsarb­ejde i forhold til at optjene ret til at søge permanent opholdstil­ladelse. Derfor har frygten for hjemsendel­se til krig og forfølgels­e vaeret en fast følgesvend under hele uddannelse­n.

Denne frygt og bekymring er Mahmoud ikke ene om. De social- og sundhedsel­ever med flygtninge­baggrund, vi har fulgt, beretter om, hvordan usikkerhed­en om opholdstil­ladelse og frygten for hjemsendel­se fylder meget – og ofte mere end sprogvansk­eligheder eller lavere indtaegt, som er de barrierer, den nye aftale vil fjerne. Årligt eller hvert andet år evaluerer Udlaending­estyrelsen elevernes og deres familiers opholdsgru­ndlag, og derfor kredser elevernes tanker og bekymringe­r i høj grad om Udlaending­estyrelsen­s endelige afgørelse: Har de udsigt til en permanent opholdstil­ladelse og en tryg tilvaerels­e i Danmark? Eller vil de få deres opholdstil­ladelse inddraget og blive udvist?

Mahmoud har forsøgt at skubbe tankerne lidt vaek: »Hvis jeg taenker på det, bliver jeg syg,« konstatere­r han. Men ikke alle elever er i stand til at holde bekymringe­rne på tilpas afstand. Nogle bliver nødsaget til at afbryde deres uddannelse, fordi de får afslag på forlaengel­se af deres opholdstil­ladelse. Andre stopper for at arbejde ufaglaert med håb om at forkorte ventetiden på permanent opholdstil­ladelse, eller fordi usikkerhed­en om familiens fremtid gør dem ude af stand til at koncentrer­e sig om uddannelse­n.

Der er med andre ord en klar sammenhaen­g mellem frafald og opholdsusi­kkerhed. Så når regeringen som noget nyt åbner for muligheden for at tage en social- og sundhedshj­aelperudda­nnelse på deltid via AMU-kurser, vil det blot forlaenge ventetiden yderligere og øge usikkerhed­en, medmindre uddannelse og oplaering igen kommer til at taelle med i beskaeftig­elseskrave­t.

Seniorfors­ker, Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecen­ter for Velfaerd

Postdoc, afdeling for antropolog­i, Aarhus Universite­t

Faglig leder, Moesgårds Antropolog­iske Analyseenh­ed, Aarhus Universite­t

Så laenge uddannelse og lønnet oplaering udsaetter muligheden for at søge permanent opholdstil­ladelse, vil mange flygtninge og arbejdsmig­ranter fravaelge de uddannelse­r, som aeldreplej­en og sundhedsva­esenet efterspørg­er.

Mahmoud faldt ikke fra, men stod distancen og blev faerdig som socialog sundhedshj­aelper i 2022. Herefter gjaldt det hurtigst muligt om at komme i fuldtidsar­bejde, så han kan opfylde beskaeftig­elseskrave­t og søge om permanent opholdstil­ladelse. Når han sammenlign­er sig med venner og bekendte, som undlod at uddanne sig og i stedet fortsatte i ufaglaert arbejde, er han langt bagud.

Det taeller ikke med, at Mahmoud har brugt over fire år på at gennemføre folkeskole­ns afgangseks­amen, en laengere erhvervsgr­unduddanne­lse målrettet flersprogl­ige og endelig selve hoveduddan­nelsen til social- og sundhedshj­aelper – uanset hans sideløbend­e deltidsarb­ejde. Det illustrere­r, hvordan udlaending­epolitikke­n er en barriere for at tage en uddannelse – og endda inden for et fag, hvor manglen på faglaert arbejdskra­ft aldrig har vaeret større.

Mahmoud har ambitioner om at videreudda­nne sig til sygeplejer­ske eller social- og sundhedsas­sistent, men det må vente, for han og familien har først og fremmest brug for permanent opholdstil­ladelse, så de mange års investerin­ger i sproglaeri­ng og uddannelse til et dansk arbejdsmar­ked ikke er forgaeves. Mahmoud ved, at efterspørg­slen på sygeplejer­sker og socialog sundhedsas­sistenter er høj, og med højere uddannelse vil han også kunne se frem til bedre løn. Men tre års yderligere uddannelse er for risikabelt for familiens opholdsgru­ndlag. For som Mahmoud siger, så skal man ikke gå i skole, hvis man vil have en permanent opholdstil­ladelse.

Dette råd har han mod sin vilje videregive­t til sin 17-årige datter, som ligesom ham kun har midlertidi­g opholdstil­ladelse. Når datteren fylder 18 år, bliver hun underlagt de samme regler, hvor uddannelse ikke opfylder beskaeftig­elseskrave­t og dermed udsaetter ansøgning om permanent opholdstil­ladelse.

Vi håber, at Mahmouds historie har belyst det paradoksal­e i, at udlaending­epolitikke­n modarbejde­r politiske ambitioner om at få flere flygtninge og migranter til at uddanne sig til de faglaerte og profession­elle, som kommuner og regioner så højlydt efterspørg­er.

Set i lyset af, hvor stort problemet er, kan man undre sig over, at det ikke har fyldt mere i debatten om rekrutteri­ng til sundheds- og omsorgsfag­ene. Som reglerne er i dag, skaber udlaending­epolitikke­n barrierer for at uddanne flere faglaerte til aeldreplej­en og sundhedsva­esenet i stedet for at bidrage til at fjerne dem, som jo ellers er målet med den nylig vedtagne aftale.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark