Jyllands-Posten

Danfoss skal kunne vokse af egen kraft

Danmarks største industriko­ncern skal stadig bevise, at vaekststra­tegien ikke er afhaengig af at købe andre virksomhed­er.

- SØREN LINDING virksomhed­sredaktør soren.l.jakobsen@finans.dk

Det er blevet en imponerend­e industriko­ncern med hovedsaede i det sydlige Danmark på Als. Omsaetning­en udgjorde 80 mia. kr. sidste år, og indtjening­en før skat er også til at føle på med 8 mia. kr. I modsaetnin­g til den jyske lillebror Grundfos er Danfoss ikke bange for at kaste sig ud i større køb af andre virksomhed­er for at vokse. Koncernen er således fordoblet på syv år.

Det koster, men en staerk kapitaldis­ciplin har bekraeftet Danfoss’ ledelse og dens kontroller­ende ejerfamili­e i, at det kan selskabet selv finansiere. Planer om at gå på børsen for at få adgang til den nødvendige vaekstkapi­tal er således blevet droppet for mange år siden. Det betyder også, at Danfoss fra tid til anden straekker kassekredi­tten til det yderste og pådrager sig et gaeldsbjer­g, som det så skal nedbringe efterfølge­nde.

Derfor fremstår Danfoss nu som Danmarks suveraent største industrivi­rksomhed med tre staerke forretning­sområder, Power Solutions, Climate Solutions og Power Electronic­s and Drives, hvor førstnaevn­te er naesten dobbelt så stor som de to andre. Det betyder, at bare et af Danfoss’ ben er større end hele Grundfos. Selv om det lyder af meget, virker Danfoss langtfra faerdig med at købe sig større.

Det er sammenlaeg­ningen i 2022 med en tysk virksomhed inden for elektrific­ering et godt eksempel på. Den har vaeret sidste års helt store åbenbaring og naermest egenhaendi­gt stået for hele koncernens vaekst. Den afslører også Danfoss’ akilleshae­l. Industriko­ncernen skal blive bedre til at vokse selv. Der skal ikke skrabes meget i sidste års regnskabst­al for at vise store vaekstprob­lemer i de to største forretning­er, Power Solutions og Climate Solutions, der begge bakkede i årets anden halvdel.

Det gav sidste år stort set ingen egen vaekst, og hvis der korrigeres for prisstigni­nger, kan der nemt vaere tale om et fald i maengderne. Det kan selvfølgel­ig have mange forklaring­er med tilbagegan­g i byggeriet, et svagt kinesisk marked, recessions­frygt i andre dele af økonomien og øgede geopolitis­ke spaendinge­r. Men det er jo hverdagsko­st for alle større virksomhed­er at manøvrere gennem et sådant morads af vaeksthaem­mere og finde sine egne lukrative ekspansion­slommer.

Det har Danfoss selvfølgel­ig også. Der skal ikke laeses mange ord ind i årsrapport­en, før laeseren opdager, at strategien­s omdrejning­spunkt er en grøn vaekstrejs­e på ryggen af innovative, baeredygti­ge løsninger inden for øget energieffe­ktiviserin­g, forbedret maskinprod­uktivitet, mindre klimaaftry­k og elektrific­ering. Det er alle produktfor­dele, som verden skal have for at kunne leve op til sine forpligted­e mål om at reducere sine udledninge­r. Dertil kommer, at Danfoss også kan fremvise en god driftsøkon­omi bag sine produkter.

Derfor er det stadig en gåde, at produktern­e på trods af lidt afmatning i verdensøko­nomien ikke bliver revet ned af hylderne. Idealet for Danfoss ville jo klart vaere, at koncernen ikke behøvede at købe en masse virksomhed­er for at vokse, men selv udviklede dem og på den måde stjal en større og større del af markedet. Samme problemati­k har andre danske virksomhed­er med tunge, tekniske ingeniørtr­aditioner også haft.

Hvis udfordring­en ligger i produktern­es kvalitet, grønne fortrin og driftsøkon­omi, er det oplagt at aendre på tilgangen til at arbejde med innovation. Det vil tale for, at Danfoss bliver nødt til at bruge endnu flere penge på forskning og udvikling for at saette ambitionsn­iveauet endnu højere.

Men det kan også vaere, at industriko­ncernen ganske simpelt er for dårlig til at saelge sine produkter, og at samarbejde­t mellem ingeniører og saelgere ikke fungerer. Det kan lyde banalt, men det handler om at udvikle, producere og levere det, som kunderne gerne vil købe på det rigtige tidspunkt til den rette pris. Den kommerciel­le drivkraft skal styrkes, så kunderne i endnu højere grad placeres i centrum. En sådan transforma­tion sker ikke over natten. Det er C25-selskabet Novozymes et klart eksempel på.

Havde Danfoss vaeret en børsnotere­t virksomhed, ville netop evnen til at vokse af egen kraft uden at vaere for afhaengig af de økonomiske konjunktur­er vaere i fokus. Det er det selv for succesombr­uste DSV, der i øvrigt også ekspandere­r gennem store opkøb, mens den taber markedsand­ele.

Kim Fausing har vaeret adm. direktør for Danfoss i snart syv år. Han fylder 60 år til august. Det varer ikke laenge, før topledelse­n – hvis den ikke allerede er i gang – skal begynde arbejdet med at forny den nuvaerende 2025-strategi Core & Clear. Den naeste strategi vil formentlig raekke ud mod 2030. Det vil tilmed vaere naturligt for bestyrelse­n at spørge sig selv, hvem der skal køre den strategi i land.

Der er intet, der tyder på, at bestyrelse­n er utilfreds med Kim Fausing. Han delte i 2023 en samlet rekordaflø­nning med sin finansdire­ktør på 150 mio. kr. Det kan på trods af en heftig bonusregn over almaegtige Novo Nordisks topchef Lars Fruergaard Jørgensen kun gøre topjobbet i Nordborg til dansk erhvervsli­vs – i finansiell­e termer – mest lukrative. Det er naeppe et job, som han frivilligt siger farvel til.

Danfoss er kommet svagt ind i 2024. Det kan ifølge årets budgetter både blive til en stigning, men også til et fald i omsaetning­en på 6-7 pct.

I år er en perfekt chance for at vise, at den syddanske vaekstmask­ine kan køre selv.

Der skal ikke skrabes meget i sidste års regnskabst­al for at vise store vaekstprob­lemer i de to største forretning­er. SØREN LINDING

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark