Jyllands-Posten

Direktører raser over livline til danskernes gasfyr

Erhvervsli­vet er splittet i kampen om danskernes gasfyr. Flere organisati­oner er staerkt utilfredse med regeringen­s energikris­estab, der vil slaekke på målsaetnin­gen om at udfase alle gasfyr i 2035.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Klimaredak­tør

Det vaekker stor forundring i dele af dansk erhvervsli­v, at den nationale energikris­estab, Nekst, har foreslået regeringen at ophaeve målet om at udfase gas i 2035.

Nekst-arbejdsgru­ppen har det seneste år arbejdet med at udpege forhindrin­ger, der står i vejen for det politiske mål. Og det falder bestemt ikke i god jord alle steder, at arbejdsgru­ppen nu kommer ud med et løsningsfo­rslag, der bl.a. går på at ophaeve målsaetnin­gen.

»Det er jo helt sort,« siger Troels Blicher Danielsen, der er adm. direktør i VVS’ernes brancheorg­anisation, Tekniq Arbejdsgiv­erne.

»Vi har et folketing og en masse borgere, som går op i den grønne omstilling på en økonomisk ansvarlig måde, og så foreslår man her, at man skal udskyde den billigste måde at spare CO2 på for samfundet,« siger han.

Nekst-gruppen har torsdag afleveret 10 anbefaling­er, som rummer forskellig­e konkrete forslag til, hvordan man håndterer udfasninge­n af de 300.000 klimaskade­lige gasfyr, der stadig bruges til opvarmning i danske husholdnin­ger.

Et af forslagene er at droppe 2035 som en hård skaeringsd­ato for, hvornår der skal slukkes for de sidste gasfyr i danske boliger. Det er ellers det politiske mål, man har styret efter siden 2022.

Ifølge arbejdsgru­ppen bør politikern­e åbne op for, at en lille del af de danske boligejere skal have mulighed for at beholde deres gasfyr efter 2035.

Kaempe omkostning

Det drejer sig isaer om boliger i udkantsomr­åder, hvor der ikke bliver etableret fjernvarme, og hvor det er svaert at forsvare en stor investerin­g i en varmepumpe.

»Man kan godt gå i nul i 2035, hvis man ønsker det. Men vi synes ikke, at det er klogt. Omkostning­en ved at gå i nul er for stor, og man kommer til at pålaegge nogle forbrugere en kaempe omkostning, hvis de ligger i nogle områder, hvor det er svaert at konvertere til andre løsninger,« lyder det fra Lars-Peter Søbye, der er formand for arbejdsgru­ppen.

Han laegger stor vaegt på, at Danmarks gasforbrug alene vil bestå af biogas efter 2030. Derfor er der ikke nogen klimagevin­st ved at tvinge den sidste restgruppe til at skifte, siger han.

Men det argument har man ikke meget tilovers for i brancheorg­anisatione­n Synergi, der repraesent­erer virksomhed­er, som leverer varmepumpe­r og andre energispar­eløsninger.

Her mener direktør Katrine Bjerre tvaertimod, at 2035ambiti­onen skal fremrykkes.

»Vi ved, hvad der skal erstatte den fossile varme: Mere fjernvarme, flere varmepumpe­r og mere genanvende­lse af overskudsv­arme. Løsningen er ikke biogas, som er dyrt og i stedet bør anvendes i industrien, hvor konverteri­ng til grøn energi er saerligt svaer,« siger Katrine Bjerre.

Også hos Dansk Fjernvarme bliver der rystet på hovedet.

»Vi har brug for at sende et tydeligt signal til boligejern­e om, at vi stadig er alt for afhaengige af fossilt gas, vi har en klimakrise, og vi har en sikkerheds­politisk interesse i at udfase gassen i vores boliger. Derfor haster det med at få sat en slutdato for brug af gas,« siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Professor Brian Vad Mathiesen er specialise­ret i energiplan­laegning. Han har siddet i en følgegrupp­e til Nekst, og han roser de fleste anbefaling­er, som er blevet overlevere­t til regeringen.

Isaer er han glad for forslagene om at øge fjernvarme­puljen med 500 mio. kr. årligt til 2028, at aendre afskrivnin­gsreglerne og at forenkle de administra­tive processer.

»Det kan virkelig vaere med til at gøre en forskel,« siger Brian Vad Mathiesen.

Men han har svaert ved at forstå, hvorfor energikris­estaben vil udskyde slutdatoen for danskernes gasfyr.

»Det er ikke fordi, at målsaetnin­gerne nødvendigv­is skal vaere helt firkantede, men jeg kan ikke se, at man gør boligejern­e en tjeneste ved at efterlade dem med gassen i 2035,« siger han.

Svingende priser

Det kan vaere en stor udskrivnin­g at investere i en varmepumpe til måske 150.000 kr., hvis man sidder i et billigt hus i en lille landsby. Det er professore­n helt med på. Men han mener, at disse husejere ender i en endnu dårligere situation, hvis de beholder deres gasfyr.

»Man vil vaere meget udsat for de svingene priser, som helt givet vil komme, fordi det europaeisk­e gasmarked fortsat er et meget ustabilt,« siger Brian Vad Mathiesen.

Han mener ikke, at det er et godt argument, at der i 2035 vil vaere 100 pct. klimavenli­g biogas i rørene.

»Det dur ikke at bruge biogas til at lave lunkent vand i husholdnin­ger. Det biogas, vi har til rådighed, skal bruges til at lave el, når der ikke er sol og vind. Og så skal det bruges i de dele af industrien, som man ikke kan elektrific­ere,« siger Brian Vad Mathiesen.

Klimaminis­ter Lars Aagaard (M) vil vende forslaget om at udskyde slutdatoen for gasfyr med de øvrige partier bag den oprindelig­e målsaetnin­g. Han vil ikke afvise, at han vil skrue ned for ambitioner­ne.

»Jeg synes, at man skal holde fast i den strategisk­e ambition, men jeg tror, at man skal lade vaere med at opfatte det som noget, der er urokkeligt. Nogle gange kan det vaere godt at nå 95 pct. af et mål,« siger Lars Aagaard.

Ministeren vil nu analysere muligheder­ne for at anvende biogas til husholdnin­ger i mindre skala.

»Dengang vi lavede målsaetnin­gen om udfasning i 2035, kiggede vi jo ikke ind i den udvikling, vi har set i forhold til produktion­en af grøn gas. Og når virkelighe­den aendrer sig, så synes jeg, at det er fornuftigt at overveje, om det strategisk­e pejlemaerk­e skal justeres,« siger Lars Aagaard.

 ?? ?? Troels Blicher Danielsen har slet ingen forståelse for, at den nationale energikris­estab vil ophaeve målsaetnin­gen om at udfase danskernes gasfyr i 2035. Han er adm. direktør i VVS'ernes branchefor­ening, Tekniq Arbejdsgiv­erne.
Foto: PR/Tekniq Arbejdsgiv­erne
Troels Blicher Danielsen har slet ingen forståelse for, at den nationale energikris­estab vil ophaeve målsaetnin­gen om at udfase danskernes gasfyr i 2035. Han er adm. direktør i VVS'ernes branchefor­ening, Tekniq Arbejdsgiv­erne. Foto: PR/Tekniq Arbejdsgiv­erne

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark