Jyllands-Posten

»Det føles ret skørt, at pengene naermest er gratis«

DR’s vejrvaert Louise Gade Sig vil det kommende år saelge mindst 100 ting fra sine gemmer med et bestemt formål.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Louise Gade Sig har altid haft en svaghed for supermarke­dernes rodehylder. Dem med uundvaerli­ge dimser og vaser til at pynte i hjemmet. Men nu er det slut. I år ryger tingene i stedet ud af hjemmet i Aarhus, som hun deler med sin kaereste og deres tre børn.

Hun har nemlig udfordret sig selv. Inden udgangen af 2024 vil hun saelge 100 ting fra hjemmet. Indtaegten skal bruges på baeredygti­ge aktier.

»Når man som mig er taet på de 40 år, har man anskaffet sig rigtig mange ting. Og efter at have gennemgået huset efter ting at saelge, er jeg er blevet meget bevidst om, at vi ikke mangler flere dimser herhjemme. Derfor har jeg simpelthen ikke lyst til at slaebe nye ting hjem,« fortaeller Louise Gade Sig.

Hun er uddannet journalist og har siden 2018 vaeret vejrvaert for DR.

Med #Saelg 100 har hun stillet sig et kinderaeg af en udfordring. Den rummer både et drys minimalism­e med faerre ting og mindre rod i hjemmet. Hun tjener penge på ting, der bare fylder op. Og hun bliver medejer af virksomhed­er, der vil bekaempe klimaprobl­emer.

Udfordring­en om at saelge 100 ting blev i 2019 introducer­et af den norske finfluence­r Lise Vermelid Kristoffer­sen, der står bag bloggen og Instagram-profilen ”Pengesnakk”.

Ifølge bloggen har flere tusinde gennemført udfordring­en en eller flere gange.

Lise Vermelid Kristoffer­sen fortaeller på bloggen, at hun selv har gennemført udfordring­en flere år i traek. Det har skaffet hende en ekstraindt­aegt på gennemsnit­ligt 40.000 norske kroner om året.

Saelger det overflødig­e

Beslutning­en om at investere indtaegten fra udfordring­en grønt er Louise Gade Sigs egen tilføjelse til udfordring­en.

»Mine år som vejrvaert har gjort mig opmaerksom på, at det haster med at få gjort noget for klimaet. Det seneste år har vejret hele tiden slået nye rekorder. Mest regn, højeste temperatur etc. Jeg har laenge lovet mig selv, at jeg ville i gang med at investere mere baeredygti­gt, end jeg gør i den lille portefølje, jeg har i forvejen. Det her er en god lejlighed,« siger Louise Gade Sig.

Derfor investeres pengene i en billig global investerin­gsforening, som er en såkaldt klasse 9-fond. Det er fonde, der ud over et mål om at tjene penge også investerer med et egentlig baeredygti­gt formål.

Louise Gade Sig har som så mange andre handlet børnetøj og børneudsty­r brugt.

»Men jeg har ikke tidligere prøvet at saelge det overflødig­e i skufferne, som vi aldrig er kommet i gang med at bruge eller i hvert fald ikke bruger mere. Derfor blev jeg inspireret af bloggen. Tanken om at omsaette overflødig­e ting til penge tiltaler mig. Og skønt 100 er et højt tal, må det vaere muligt at nå på et år,« vurderer Louise Gade Sig.

Som vestjyde er hun vokset op med jagten på den gode handel. Vestjyllan­d er ifølge DBA’s Genbrugsin­deks den del af Danmark, hvor den største andel af indbyggern­e handler brugt.

Papirudgav­en af Den Blå Avis med de mange småbitte salgs- og købsannonc­er lå ofte slået op på spiseborde­t i hendes barndomshj­em. Her handlede Louise Gade Sigs foraeldre møbler og ting til hjemmet.

»Dengang gik man ikke bare ind og købte tøj brugt. Så var man fattig. Men synet på det har heldigvis aendret sig. Når jeg i dag er ude som konferenci­er, kraever det ofte paene kjoler. Og her leder jeg altid genbrugsma­rkedet igennem først. Du kan få rigtig gode maerker til ingen penge,« konstatere­r hun.

En af udfordring­erne for de virkelige hardcore minimalist­er er at leve med så få ejendele som muligt. Gerne med maksimalt 100 ting. Det bliver ikke Louise Gade Sig. Hun er ikke minimalist.

Men hun siger, at hun maerker en lettelse efterhånde­n, som hun og hendes kaereste har vaeret igennem en raekke af husets rum og nede i skufferne for at finde ting at saelge.

»Jeg har laest, at rodeskuffe­r og ting, vi har købt, men ikke bruger mere, opleves af hjernen som en uafsluttet opgave og dermed er med til at give os en stressføle­lse. Et par af de ting, der er solgt, har vaeret meget synlige – eksempelvi­s en sengegavl. Og salget af dem har givet luft – både i virkelighe­den og rent mentalt,« fortaeller Louise Gade Sig.

Giver det glaede?

Når det afgøres, om en ting skal blive eller saelges, har hun søgt inspiratio­n hos Marie Kondo.

Den japanske superorgan­isator siger – lidt forenklet – at man skal vurdere, om hver ting i hjemmet er nødvendig eller giver glaede. Hvis det ikke er tilfaeldet, bør den vaek. Og hvis den sandsynlig­e salgsvaerd­i er højere end glaeden ved at beholde en ting, så skal den saelges.

Undervejs deler Louise Gade Sig med sine knap 8.000 følgere på Instagram, hvordan det går. Og flere har valgt at gøre hende kunsten efter, selv om de måske har andet, de ønsker at bruge indtaegten fra salg på end aktier.

Udfordring­en er kommet temmelig godt fra start med salg af elektronik, kunst og børnetøj m.m.

»Jeg har solgt over 50 ting og havde ved udgangen af februar solgt for 5.500 kr. Jeg har oprettet en månedsopsp­aring, hvor indtaegten saettes ind i slutningen af hver måned. Og den første måned var afkastet på 1,86 pct. Det er mere, end de fleste får i banken på et år. Og det føles ret skørt, at pengene naermest er gratis. Jeg kan investere uden at risikere vores egne penge,« konstatere­r hun.

Hen over sommeren vil parret gennemgå klaedeskab­ene og redskabssk­uret. Hun er spaendt på, om salgene bliver ved med at gå så godt som nu.

»Måske har jeg bare fået solgt de bedste ting først. Måske mister jeg selv pludselig pusten. Men det kan da også ende med, at jeg haever mit mål og saelger 100 ting mere,« siger Louise Gade Sig.

! " $ %

! !

 ?? ?? Louise Gade Sig har besluttet sig for, at hun i år vil saelge 100 ting og bruge pengene på baeredygti­ge aktier. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Louise Gade Sig har besluttet sig for, at hun i år vil saelge 100 ting og bruge pengene på baeredygti­ge aktier. Foto: Emilie Toldam Futtrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark