Jyllands-Posten

Økonomisk pres har fået danskerne til at søge nye indtaegtsk­ilder

Danskerne har aldrig vaeret lige så glade for at saelge som for at købe brugt. Men det er ved at aendre sig.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Stadig flere danskere saelger deres brugte ting. Sidste år var det ifølge Genbrugsin­dekset fra DBA hver anden, som solgte ting de ikke laengere havde brug for. Og tendensen vokser. Forklaring­en er i stigende omfang ønsket om at tjene penge.

Presseansv­arlig hos DBA Julie Schoen fortaeller, at det tidligere var for at få ryddet op og sendt brugbare ting videre, at danskerne solgte brugt.

»Men det har aendret sig efter coronakris­en og energikris­en i 2022. Flere danskere har oplevet at få en presset økonomi. Og nu har muligheden for at tjene penge stort set indhentet de to andre begrundels­er,« fortaeller Julie Schoen.

DBA står bag Genbrugsin­dekset, der måler alle danskeres holdning til genbrug. Ifølge Genbrugsin­dekset 2023 saelger 53 pct. for at tjene penge. I 2017 var det kun hver tredje, der solgte for pengenes skyld.

De unge er langt de mest aktive. Her har flere end 9 ud af 10 købt eller solgt brugt sidste år, mens det for de 6175 årige er 68 pct.

Men skønt de unge også er mere fokuserede på klimaet, når de handler brugt, så har også de isaer fokus på, at de overflødig­e ting i hjemmet kan forvandles til penge.

Det passer godt med Sydbanks forbrugerø­konom Ann Lehmann Erichsens iagttagels­er. Hun konstatere­r, at selv om vi bruger faerre penge på eksempelvi­s tøj, så har vi bare flyttet forbruget et andet sted hen, nemlig på rejser og fornøjelse­r.

»Interessen for at handle mere brugt skyldes ønsket om at spare eller tjene penge, som kan bruges på noget andet. Danskerne er blevet mere pressede på deres privatøkon­omi. Til gengaeld er vi meget lidt klimabevid­ste, når det kommer til stykket,« siger Ann Lehmann Erichsen.

De unge er mest bevidste

Forsker i forbrugera­dfaerd og markedsfør­ing Jesper Clement fra CBS siger, at der er en lille, men voksende gruppe, som ønsker at leve for mindre og mere miljøbevid­st og derfor handler mere brugt. Men, konstatere­r han, der er langtfra tale om en folkebevae­gelse.

»På den ene side er genbrug blevet meget lettere tilgaengel­igt end før med flere onlinemark­eder. Man behøver ikke stå og fryse på et loppemarke­d for at saelge sine ting. På den anden side er det rent psykologis­k ret svaert for mange af os at skille os af med vores ting. Derfor er der nok en del flere, som teoretisk godt kunne taenke sig at downsize deres husholdnin­g, end folk der rent faktisk gør det,« siger Jesper Clement.

35 pct. af danskerne taenker på klimaet, når de saelger brugt. Det samme gør 28 pct. ved køb. Igen er de unge langt de mest bevidste.

Jurist Jane Ibsen Piper står bag Instagram-profilen ”projecthan­dmade” og Facebookgr­uppen ”Minimalism­e & Købestop”. Samtidig har hun skrevet flere bøger om økonomi og investerin­g. Hun fortaeller, at de to kanaler er begyndt at vokse hurtigere.

Hun har vaeret 10 år på Instagram og er siden jul gået fra 20.000 til 30.000 følgere. Facebook-gruppen har over 42.000 følgere.

»Danskerne er blevet mere interesser­ede i at leve med mindre, holde igen og saelge ud. Men det er nok desvaerre kun i anden eller tredje raekke for at tage ansvar for klimaet og for at undgå overforbru­g. Folk er snarere optagede af, hvordan man ved at styre sin økonomi og undgå overforbru­g kan få flere penge mellem haenderne. Det er blevet vigtigt for danskere at skabe økonomisk ro i deres liv,« konstatere­r Jane Ipsen Piper.

Målet kan vaere at få økonomien til at haenge sammen, at nedbringe gaeld og at skaffe økonomisk frihed.

Hun siger, at årsagen er ligegyldig.

»Ved at impulskøbe mindre tøj og saelge brugt hjaelper vi både vores økonomi og miljøet. Om du bruger pengene på at betale din gaeld tilbage, sparer op til mere frihed eller køber en superlaekk­er kvalitetso­fa, er op til dig,« siger hun.

 ?? ?? %
%

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark