Jyllands-Posten

Coloplast vender tilbage til hverdagen – nu skal opkøb fordøjes

Efter år med pandemi og inflation begynder medicosels­kabets regnskabst­al igen at ligne det, der har gjort det populaert blandt investorer­ne. Men i modsaetnin­g til tidligere forudsaett­er vaeksten nu, at Coloplast også kan håndtere opkøbte virksomhed­er.

- STEN THORUP KRISTENSEN

Cand.polit. og journalist

De seneste år har som bekendt vaeret turbulente, og man kan ikke saette en praecis dato på, hvornår man er tilbage ved noget, som man kan kalde hverdag. Skal man alligevel prøve for Coloplasts vedkommend­e, er første kvartal i selskabets regnskabså­r 2023/24 et godt bud.

Coloplast var relativt hårdt ramt af pandemien, der en tid satte en begraensni­ng på, hvor mange nye patienter der begyndte at bruge selskabets produkter.

Efterfølge­nde kom problemern­e med tilstopped­e forsynings­kaeder og generelle prisstigni­nger. Det betød en overgang, at omkostning­erne voksede hurtigere end indtjening­en.

Førstekvar­talsregnsk­abet, der blev afleveret i begyndelse­n af februar, viste imidlertid gode takter. Det overrasked­e positivt i forhold til de forventnin­ger, selskabet selv havde udmeldt i forbindels­e med årsrapport­en tre måneder forinden, og det blev antydet, at en kommende opjusterin­g ligger i kortene.

Den organiske vaekst landede på de ca. 8 pct., som Coloplast historisk har praesteret år efter år, og som man også satser på at nå i fremtiden.

Vaerdiskab­else eller ej

Driftsmarg­inalen er endnu under det historiske niveau. Inflatione­n gør mindre ondt nu, men til gengaeld er der ekstraordi­naere forhold omkring tilkøbte virksomhed­er, der traekker ned.

Netop disse opkøb er i fuldt fokus nu, hvor Coloplast altså overvejend­e har lagt de midlertidi­ge udfordring­er med pandemi og inflation bag sig.

Selskabet købte med virkning fra 2022 Atos Medical, der laver hjaelpemid­ler til patienter med halsstoma, og senest er islandske Kerecis, der udvikler sårplejemi­dler af fiskeskind, kommet ind i gruppen.

Det strategisk­e rationale er, at man kunne forudsige lavere vaekstrate­r i salget af de gamle aktivitete­r i forhold til isaer stomi og inkontinen­s, så hvis man skulle holde vaeksten oppe, måtte man købe sig til den.

Dette er, hvad man må forholde sig til som aktionaer: I sig selv er vaekst på toplinjen ikke et mål. Opkøb skal vaere vaerdiskab­ende på bundlinjen, også efter at de købte selskaber er betalt, før der er en positiv kurseffekt.

Blandt dem, der forholder sig til Coloplast-casen, er kapitalfor­valteren Artha. Her forklarer aktiechef og partner Lars Hytting, at der, set med investorøj­ne, er forskellig­e typer af opkøbsstra­tegier.

God start

I den ene ende af skalaen er der et selskab som Lundbeck, hvor opkøb er en simpel nødvendigh­ed, hvis man skal overleve på langt sigt. Hovedaktio­naeren har valgt, at det skal man. Det er måske strengt taget ikke økonomisk rationelt, men de mindre aktionaere­r kan indrette sig efter, hvad den store har besluttet.

I den anden ende af skalaen finder man DSV, der har foretaget talrige opkøb, og som har vaeret ekstremt dygtig til at få vaerdi ud af det. De tilkøbte aktivitete­r er blevet markant mere profitable, end de var under de tidligere ledelser.

Coloplast er sandsynlig­vis naermere DSV end Lundbeck. Selskabet har vist store evner i henseende til at opnå en kontakt til, og dermed loyalitet fra, slutbruger­ne, og den evne kan man forhåbentl­ig også bruge i de tilkøbte selskaber.

Man mangler dog endnu at bevise, at man kan skabe mervaerdi gennem opkøbene, og i givet fald hvor meget det handler om.

»Udfaldsrum­met (for opkøb, red.) er ret stort. Det kan gå godt, det kan gå skidt, og det kan gå midtimelle­m. Der skal helst vaere noget synergi, så opkøbet giver mening. Man skal ikke købe op bare for at gøre det. Men når det gaelder Coloplast, er jeg langsigtet ret positiv, også på opkøbsstra­tegien. Det er ikke en Lundbeck-situation, hvor man død og pine er nødt til at gøre det, og bedømt ud fra regnskabst­allene er det seneste opkøb integreret ganske fint. Det vil helt sikkert give mod på mere,« siger Lars Hytting.

»Jeg tror heller ikke, at aktionaere­rne vil løbe skrigende vaek, selvom Coloplast annoncerer et nyt opkøb. Sådan har jeg det i hvert fald ikke selv,« tilføjer han.

Man mangler dog endnu at bevise, at man kan skabe mervaerdi gennem opkøbene, og i givet fald hvor meget det handler om.

Nye lanceringe­r

Nu og her er der dog naeppe nye opkøb på vej. Topchef Kristian Villumsen har betegnet 2024 som ”lanceringe­rnes år” med henvisning til saerligt to nye produkter – Biatain Silicone Fit til pleje af dybe sår og Peristeen Light til tarmskylni­ng.

Man må forstå, at der er store forventnin­ger til begge produkter, men for investorer og andre laegfolk er det svaert at forstå potentiale­t, og hvor meget det fylder i den samlede forretning.

Denne forretning er blevet kompleks. Den består nu af fem divisioner mod tidligere tre, men to af de gamle, stomi og inkontinen­s, har tilsynelad­ende også, i hvert fald i den interne forståelse, en egen overbygnin­g, der betegnes Chronic Care.

»Der bliver bygget en division på for hvert selskab, der bliver tilkøbt. Dermed bliver det også svaerere og svaerere at regne på. Der er flere og flere bolde, man skal have i luften. Også ledelsesma­essigt. Her er det mere håndgribel­igt for f.eks. DSV, hvor det i bund og grund altid handler om fragt,« siger Lars Hytting.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark