Jyllands-Posten

Øv – jeg skal have 2.309 kr. tilbage i skat

Vi må ikke lade os presse af Skats skamløse spinmaskin­e, der skaber skattestre­ss og er med til at skabe en fortaellin­g om, at institutio­nen er handlekraf­tig og effektiv. Det er den ikke.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Øv - jeg skal have 2.309 kr. tilbage i skat. Jeg har vaeret så dum at låne Skat mine penge, fremfor at have haft dem til rådighed til forbrug eller opsparing med et højt afkast.

Jeg er ikke alene. Det vurderes, at knap 4 mio. andre danskere skal have penge tilbage, og de skal have langt flere end jeg. Jeg er ikke i tvivl om, at det er et symptom på, at vi mangler overblik over privatøkon­omien.

Lørdag eftermidda­g talte jeg 784.580 i kø for at logge på Skat. Jeg skal understreg­e, at jeg kun tjekkede af nysgerrigh­ed. Torsdag eftermidda­g, hvor jeg loggede på for selv at tjekke, var køen på 422, og jeg kom til på under et minut.

Et par facts: Fristen for at aendre i årsopgørel­sen er 1. maj. Der er med andre ord halvanden måned at reagere på. I realiteten er fristen endnu laengere. Årsopgørel­sen for sidste år kan aendres frem til 1. maj 2027. Det kraever en ansøgning, der kan sendes digitalt. Ansøgninge­n skal begrundes, og bilag vedhaeftes. Der er altså over tre år at løbe på.

Jeg har selv brugt den lange frist for nogle år siden, da jeg havde undervurde­ret mit befordring­sfradrag i flere år.

Det er bekymrende - meget bekymrende. Vores økonomiske dagligdag er blevet langt mere kompleks end tidligere. Vi taler om gennemgrib­ende aendringer på disse områder: Skat, fradrag, private pensioner, modregning i folkepensi­oner, og jeg har formentlig glemt noget.

Dertil kommer den kompleksit­et, som udefra kommende omstaendig­heder har påført os. Stigende fødevareog ikke mindst energipris­er, firedoblin­g af boligrente­n på under to år, usikkerhed om boligskatt­ereformen og nye vurderings­principper for samme reform.

Det er en stor mundfuld.

De mange danskere, der har lånt penge ud til Skat i 2023, får i gennemsnit omkring 6.000 kr. tilbage. Vi holder fast i udtrykket ”får penge tilbage”. Nej. Der er tale om, at vi har overladt vores egne penge til en statslig myndighed. Denne ”opsparing” giver en rente på 0,8 pct., fremgår det af Skats hjemmeside.

Til sammenlign­ing er det toneangive­nde danske aktieindek­s OMXC 25 steget med knap 14 pct. over en et-årig periode. Det var altså den forrentnin­g, man kunne have sikret sig ved at investere i en pulje, der følger indekset fremfor at lade pengene visne hos Skat.

Fortaellin­gen om skat er vendt på hovedet, og det er en ren foraering til de skandalera­mte skattemynd­igheder.

Stolt stod vores skattemini­ster Jeppe Bruus i et tvindslag foran sine medarbejde­re, der var travlt optagede af at svare på telefonhen­vendelser. Selvfølgel­ig havde de travlt. De er ansat i en myndighed, der har pustet en stemning af panik og tidspres op.

Og skal det nu vaere en historie, at man i Skat passer sit arbejde? Åbenbart.

Skattemynd­ighederne har ansvaret for panikken, tag ikke fejl af det. ”Nedtaellin­gen til årsopgørel­sen er i gang”, hedder det således i en pressemedd­elelse ugen, før der åbnes for årsopgørel­sen. ”Snigpremie­re på årsopgørel­sen for 2023”, hedder det i en anden.

Må jeg foreslå en pressemedd­elelse med overskrift­en. ”Vi åbner for årsopgørel­sen, men du har god tid til at tjekke den”.

Vi må ikke lade os presse af Skats skamløse spinmaskin­e, der skaber skattestre­ss og er med til at skabe en fortaellin­g om, at institutio­nen er handlekraf­tig og effektiv. Det er den ikke. Selvfølgel­ig vil der vaere pres på telefonern­e, når en myndighed bruger udtryk, som nedtaellin­g og snigpremie­re.

Igen: Vi har halvanden måned til at korrigere årsopgørel­sen.

Den digitale tidsalder, som jo nok er kommet for at blive, har gjort os til økonomiske analfabete­r. Vi surfer lige så hurtigt hen over årsopgørel­sen som en youtube-video, hvor en kattekilli­ng falder ned fra et sofabord.

I gamle dage, og det var mange penge dengang, og ja, jeg har taget skade, var situatione­n en helt anden. Da fik vi alle økonomiske oplysninge­r på papir. Det gav ligesom en printavis - så fik jeg den ud af aermet - et suveraent overblik. Vi laeste papirerne igennem og fandt måske lommeregne­ren frem for at kontroller­e tallene.

Kom vi i tvivl, kunne vi finde papirerne frem, strege tal over og skrive nye på og tjekke alle igen og igen uden ”netvaerksp­roblemer”, MitID eller Facebook som baggrund på mobilen.

Alt er digitalt. Det betyder, og det er en tilståelse­ssag herfra, at vi ikke får laest tingene ordentlig igennem. Hvem laeser for eksempel betingelse­rne for en opdatering, før den godkendes med et klik eller et svirp?

Jeg kender ingen.

Én ting er måske vigtigere at få overblik over. Det er pension. Jo tidligere, man kommer i gang, desto bedre.

Men man skal saette sig ind i baggrunden. Pensionsse­lskaberne anbefaler, at man har 80 pct. af sin lønindkoms­t, når man går på pension. Dermed kan man bevare sin levestanda­rd.

Venter man til 40-årsalderen med at tilpasse sin pension, risikerer man at skulle betale op mod 25 pct. af sin indkomst resten af sin arbejdskar­riere for at nå det mål, har Spar Nord beregnet. Det behøver ikke vaere pension alene. Opsparing ved siden af eller i bolig hører med i det samlede billede som et supplement.

Pension kan ikke stå alene, og beslutning­er omkring den skal altid sammenhold­es med hele økonomien. Den tid er givet godt ud.

PS.: Min undskyldni­ng for at have lån Skat penge er et resultat af, at 2023 var et komplicere­t år med salg af foraeldrek­øb og deraf følgende skatteregn­ing samt underskud i virksomhed­sordningen. Det sker ikke igen forhåbentl­ig.

Og skal det nu vaere en historie, at man i Skat passer sit arbejde? Åbenbart.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark