Jyllands-Posten

Boligmarke­det har klaret rentestorm­en i flot stil

Trods store stigninger i renter og inflation er boligmarke­det de fleste steder i landet endt i en blød landing. Det ser også ud til at gaelde for den samlede danske økonomi.

- SØREN KRISTENSEN

Cheføkonom i Sydbank

Det danske boligmarke­d har indtil videre klaret den storm af renteforhø­jelser, som vi har set i 2022 og 2023 i flot stil. Man kunne ellers godt have vaeret nervøs for, at det ikke havde vaeret tilfaeldet. Det skyldes en høj gaeld hos mange boligejere, omkring halvdelen af alle lån med variabel rente og ikke mindst, at boligriser­ne i årene op til rentestign­ingerne var steget kraftigt.

Boligmarke­det og boligprise­rne har dog heller ikke vaeret helt upåvirkede. Fra toppen i begyndelse­n af 2022 til bunden omkring begyndelse­n af 2023 faldt boligprise­rne på det brede boligmarke­d med omkring 7-8 procent. I de dyreste områder, f.eks. København, faldt priserne faktisk med helt op omkring 15 procent. Forskellen

afspejler blandt andet, at de modvinde, jeg naevnte tidligere, blaeser lidt kraftigere i og omkring de store byer.

Prisfald i den størrelses­orden var i grove traek i tråd de forventnin­ger, jeg og de fleste andre økonomer havde, da renterne begyndte at stige. Det var altså med andre ord ikke specielt overrasken­de. Det har det dog til gengaeld vaeret, at boligprise­rne nu igen har fået luft under vingerne. På trods af, at renterne stadigvaek er markant højere end for få år siden.

En del af forklaring­en kan vaere overgangen til de nye boligskatt­er, men den forklaring holder kun for de dyreste områder. For langt størstedel­en af boligmarke­det sender det et opløftende signal om, at markedet mere eller mindre har rystet chokket over de højere renter af sig. Sådan tolker vi det i hvert fald. Også selvom knap en fjerdedel af boligejern­e stadig har enten F3eller F5 lån, hvor renten fortsat eller stadig er negativ eller meget taet på at vaere det.

Faktisk er det vores vurdering, at boligmarke­det er endt i den bløde landing, som det også ser ud til vaere der, hvor den samlede danske økonomi lander i kølvandet på store rente- og inflations­stigninger.

Årsagerne til vores konklusion er, at boligprise­rne har udviklet sig i trit med resten af økonomien og de lønninger, vi har.

Det måler vi med boligbyrde­n, som viser, hvor stor en andel af en gennemsnit­lig indkomst, vi bruger på at bo. Det tal er lige nu omkring 25 procent, og det er stort set gennemsnit­tet siden årtusindsk­iftet. Eller sagt med andre ord: Det danske boligmarke­d er i balance, og hvis ellers arbejdsmar­kedet holder skindet på naesen, kan boligejern­e godt se frem til små prisstigni­nger i 2024.

Undtagelse­n er boligarked­erne i de store byer, hvor nye boligskatt­er og en haesblaese­nde afslutning på 2023 betyder, at 2024 ser noget mere udfordrend­e ud. Det gaelder saerligt i København, hvor 2024 samlet set kan byde på mindre prisfald.

Her er boligbyrde­n for både huse og ejerlejlig­heder også markant større end gennemsnit­tet for dette årtusinde. Her er boligmarke­det altså lidt ude af trit med økonomien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark