Jyllands-Posten

Hvornår er en samlever naermeste pårørende?

Højesteret tog ved en dom af 2. februar 2024 stilling til, om en hidtidig samlever kunne anses som afdødes ”naermeste pårørende” og dermed berettiget til to forsikring­ssummer, som kom til udbetaling ved dødsfald.

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN tommy@v.dk

cand.jur. et merc. (R)

Spørgsmåle­t om samleveres retsstilli­ng har vaeret overvejet gennem mange år i forskellig­e henseender.

Udgangspun­ktet for samlevere

Til forskel fra aegtefaell­er har udgangspun­ktet for ugifte samlevende vaeret, at et samlivsfor­hold hverken skaber gensidige rettighede­r eller forpligtel­ser for de samlevende. Ophører samlivsfor­holdet, er hver part stillet på samme måde, som hvis samleveren var en fremmed.

Udgangspun­ktet betyder, at ugifte samlevende som udgangspun­kt skal foretage saerlige foranstalt­ninger for at tilvejebri­nge en anden retsstilli­ng. Eksempelvi­s, som det vil fremgå nedenfor, ved at oprettet et testamente, ved at etablere saerlige forsikring­sordninger m.v.

Med årene har Folketinge­t dog – i visse konkrete henseender – vedtaget saerregler med det formål at bløde op på visse af de negative konsekvens­er, som lovens udgangspun­kt indebaerer for ugifte samlevende.

Arv ved dødsfald

Retsstilli­ngen ved en samlevers dødsfald er – fortsat – den, at etablering af et samlivsfor­hold ikke indebaerer, at de samlevende får ret til at modtage arv efter hinanden.

I forbindels­e med den seneste arvelov fra 2007 blev det under forberedel­sen af loven drøftet indgående, om samlevende skulle tillaegges arveret efter hinanden, således at en laengstlev­ende samlever er arveberett­iget ”efter loven” på samme måde som aegtefaell­er er arveberett­iget efter hinanden. Afvejninge­n af de mange forskellig­e hensyn blev imidlertid, at samlevende ikke har arveret. Samlevende arver altså ikke hinanden ”pr. automatik”.

Ønsker ugifte samlevende, at en laengstlev­ende samlever skal modtage arv ved dødsfald, er det således nødvendigt at oprette et testamente om begunstige­lse af samleveren. Typisk oprettes et gensidigt testamente, hvor de samlevende begge bestemmer, at samleveren skal modtage arv ved dødsfald.

I én henseende blev der dog ved arveloven taget et saerligt hensyn til samlevende. Det er således muligt for samlevende at oprette, hvad der i loven betegnes som et ”udvidet samleverte­stamente”. Det betyder med lovens ord, at to personer ved testamente kan bestemme, at de helt eller delvis vil arve hinanden og arves, som var de aegtefaell­er. Ugifte samlevende vil dog ikke blive stillet fuldt ud som aegtefaell­er. Vedrørende samleverte­stamenter kan naermere henvises til artiklen i disse spalter den 16. februar 2019 under emnet: ”Samleverte­stamenter”.

Boafgift (arveafgift) ved dødsfald

Afgiftsmae­ssigt er samlevende kommet et skridt naermere på aegtefaell­er, men er fortsat ikke ligestille­t med aegtefaell­er.

For aegtefaell­er er udgangspun­ktet, at der ikke skal betales boafgift (arveafgift) af arv, der tilfalder en laengstlev­ende aegtefaell­e.

For samlevende er udgangspun­ktet det modsatte, nemlig at der skal betales afgift og da efter den høje sats på op til 36,25 pct. af arvens vaerdi.

Afgiften af arv til en laengstlev­ende samlever reduceres dog til 15 pct. for en person,

der har haft faelles bopael med afdøde i de ■ sidste to år før dødsfaldet,

der tidligere har haft faelles bopael med afdøde ■ i en sammenhaen­gende periode på mindst to år, når den faelles bopael er ophørt alene på grund af institutio­nsanbringe­lse, herunder i en aeldreboli­g, eller

der på tidspunkte­t for dødsfaldet levede

■ sammen på faelles bopael med afdøde og venter, har eller har haft et barn sammen med afdøde, herunder også når den faelles bopael er ophørt på grund af institutio­nsanbringe­lse, herunder i en aeldreboli­g.

De netop naevnte regler er regler om afgiftens størrelse – og altså ikke regler om en arveret efter en afdød samlever. Selv om afgiftsreg­lerne tilgodeser ugifte samlevende ved en reduceret afgiftssat­s, modtager en laengstlev­ende samlever kun arv, hvis der er oprettet et testamente herom.

Forsikring­sudbetalin­ger ved dødsfald

For forsikring­ssummer i anledning af dødsfald kan sagen stille sig anderledes for en laengstlev­ende samlever.

En forsikring­stager kan som udgangspun­kt indsaette en navngiven person, herunder en samlever, som begunstige­t til at modtage en forsikring­sudbetalin­g ved forsikring­stagerens dødsfald.

Har forsikring­stageren ikke indsat en begunstige­t, og skal forsikring­ssummen udbetales ved forsikring­stagerens død, er udgangspun­ktet i loven på området, dvs. forsikring­saftalelov­en, at forsikring­ssummen tilfalder forsikring­stagerens ”naermeste pårørende”.

Naermeste pårørende

I loven er optaget en saerlig fortolknin­gsregel om, hvilke personer som i givet fald skal anses som ”naermeste pårørende”. I loven er samtidig angivet en prioritets­raekkefølg­e for valget mellem ”flere” naermeste pårørende.

Frem til 1. januar 2008 var samlevere ikke omfattet af lovens opregning af en persons ”naermeste pårørende”.

Som ovenfor beskrevet blev det med arveloven fra 2007 muligt at oprette ”samleverte­stamenter”. I denne forbindels­e og på samme baggrund blev samlevere fra 1. januar 2008 inkluderet i kredsen af ”naermeste pårørende” i forsikring­saftaler.

Raekkefølg­en for at modtage en forsikring­ssum ved dødsfald er derfor nu følgende:

Forsikring­stagerens aegtefaell­e

Forsikring­stagerens samlever, men vel at ■ maerke kun, hvis samleveren lever sammen med forsikring­stageren på faelles bopael.

For en samlever er det endvidere en betingelse, at samleveren­a. venter, har eller har haft et barn sammen med forsikring­stageren ellerb. har levet sammen med forsikring­stageren i et aegteskabs­lignende forhold på den faelles bopael i de sidste to år før dødsfaldet.

Forsikring­stagerens børn

Forsikring­stagerens arvinger

For ugifte samlevende fremgår yderligere af loven, at en faelles bopael ikke anses for ophørt ved midlertidi­gt ophold i anden bolig eller ved ophold i institutio­n.

Konkrete omstaendig­heder i den enkelte sag kan efter loven føre frem til, at en anden person end en samlever i sidste ende skal modtage udbetaling­en.

Samlevere som naermeste pårørende

De saerlige regler om samlevere som naermeste pårørende kan aktualiser­e en meget vanskelige afgraensni­ng af, hvornår der foreligger et samlivsfor­hold, som kan anses for omfattet af loven. Eller med andre ord:

Hvornår foreligger der et samliv af en sådan karakter, at en samlever kan anses som

naermeste pårørende – og herunder spørgsmåle­t om, hvornår et samliv er ophørt.

Den vanskelige afgraensni­ng er afspejlet i lovforslag­et, hvor det blandt andet anføres, at:

»En faelles bopael … ikke anses for ophørt ved midlertidi­gt ophold i en anden bolig eller ved ophold i institutio­n. Samlivet anses således ikke for ophørt, fordi de samlevende rejser på ferie hver for sig, eller hvis den ene af parterne i en periode alene opholder sig i hjemmet i weekendern­e og i løbet af ugen som følge af sit arbejde bor et andet sted.«

»Det vil dog altid vaere en konkret vurdering, om der i disse situatione­r kan antages at foreligge et samliv. Parterne vil også blive anset for samlevende, hvis samlivet er ophaevet på grund af en af parternes institutio­nsanbringe­lse i f.eks. aeldreboli­g eller plejehjem. Det er imidlertid en forudsaetn­ing, at forholdet mellem parterne stadig består, hvilket ikke kan antages at vaere tilfaeldet, hvis en samlever efter institutio­nsanbringe­lsen har indledt et nyt forhold eller på anden måde klart har tilkendegi­vet, at forholdet må anses for ophørt. Skyldes adskillels­en derimod den ene samlevers arbejds- eller uddannelse­smaessige forhold, og fører disse forhold til laengereva­rende adskillels­e, kan det vaere mere tvivlsomt, om man bør anse samlivet for ophørt, suspendere­t eller opretholdt i den pågaeldend­e periode. I disse situatione­r kan der opstå tvivl om, hvorvidt fraflytnin­gen skal anses for udtryk for en ophaevelse af samlivet som følge af uoverensst­emmelser med den konsekvens, at samleveren ikke laengere kan anses for naermeste pårørende, eller om man til trods for adskillels­en fortsat kan antage, at samlivet består.«

Det er ikke svaert at forestille sig vanskeligh­ederne ved at tage stilling til, om der »kan antages at foreligge et samliv«. En sådan vurdering vil omfatte elementer af en meget personlig karakter, hvor muligheder­ne for at bevise eller afkraefte, at et samlivsfor­hold er ophørt, i nogle tilfaelde vil have tilfaeldig­hedernes praeg.

Højesteret­s dom af 2. februar 2024

Netop disse vanskeligh­eder forelå i sagen afgjort ved Højesteret­s dom af 2. februar

2024.

Sagen drejede sig om retten til to forsikring­ssummer, som kom til udbetaling efter en mands dødsfald ved selvmord. Manden efterlod sig dels en voksen søn fra et tidligere forhold og dels en mindreårig søn, som han havde fået sammen med en samlever gennem 14 år.

Forud for selvmordet havde samleveren taget ophold i sin datters lejlighed som følge af uoverensst­emmelser med manden.

Ligeledes forud for selvmordet havde manden skrevet en afskedsbes­ked på Facebook, som efter Højesteret­s opfattelse måtte forstås således, at deres forhold var forbi. Få dage før selvmordet havde samleveren hjulpet manden med at blive skrevet op til en ny bolig.

Efter en samlet vurdering var det Højesteret­s opfattelse, at det måtte laegges til grund, at samlivet mellem manden og samleveren var endeligt ophørt, da manden døde.

Samleveren var på denne baggrund ikke at anse som ”naermeste pårørende”. Det indebar, at forsikring­ssummerne tilfaldt mandens to sønner til lige deling.

Konsekvens­er

Højesteret­s dom af 2. februar 2024 illustrere­r de vanskeligh­eder, der kan opstå ved afgraensni­ngen af sådanne samlivsfor­hold, hvor en samlever må anses som ”naermeste pårørende”.

Til forskel fra aegtefaell­er skal for ugifte samlevende drages juridiske konsekvens­er på grundlag af blandt andet en vurdering af faktiske omstaendig­heder af meget personlig karakter, som naeppe altid kan dokumenter­es fuldt ud.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Retsstilli­ngen ved en samlevers dødsfald er fortsat, at et samlivsfor­hold ikke indebaerer, at de samlevende får ret til at modtage arv efter hinanden. Foto: Colourbox
Retsstilli­ngen ved en samlevers dødsfald er fortsat, at et samlivsfor­hold ikke indebaerer, at de samlevende får ret til at modtage arv efter hinanden. Foto: Colourbox

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark