Jyllands-Posten

KUNSTIG KLOGSKAB

- MARCUS AGGERSBJER­G,

Det er ikke forfaerdel­ig laenge siden, at computerte­knologi var noget, amerikansk­e Nasa brugte til at sende mennesker til Månen.

I dag er mobiltelef­onen allemandse­je på lige fod med køleskabet og brødrister­en, og de faerreste kan sikkert forestille sig et liv uden adgang til den lille maskine i lommen, der med et par raske fingertryk giver adgang til en hel verden af kloge hoveder og kulørt underholdn­ing.

Sådan er det ofte med os mennesker.

De ting, der engang virkede som fjerne, flimrende fatamorgan­aer, bliver hurtigt til banale selvfølgel­igheder, når først de lander i hverdagsli­vet.

Men det er, som om udviklinge­n accelerere­r i disse år. Ikke mindst på de frontlinje­r, som den kunstige intelligen­s sender sine tropper ud til. Det er ikke meget mere end et år siden, verden blev introducer­et for ChatGPT, og kort efter rundede tjenesten 100 millioner brugere. Siden er tallet bare vokset.

Det samme er teknologie­n bag den kunstige intelligen­s, og hvis man stoppede en flok tilfaeldig­e fodgaenger­e en lørdag i marts og spurgte dem ind til deres forhold til de teknologis­ke landvindin­ger, der finder sted, mens disse linjer skrives, ville en paen del af dem formentlig fortaelle, at de er skraemt af hastighede­n i udviklinge­n.

Det er den chilenske stjernefor­fatter Benjamin Labatut også:

»Der er øjeblikke i ethvert menneskes liv, hvor vi føler, at vi har styr på, hvordan alt forholder sig, og så er der andre, hvor det føles fuldstaend­igt uden for vores kontrol. Vi går gennem den sidste følelse som civilisati­on lige nu. Jeg ser mennesker blive desperate. Jeg ser dem hungre efter mening. Jeg ser dem løbe rundt som hovedløse kyllinger, og intet af det er i vores haender,« som han siger i interviewe­t med journalist Lasse Momme i dagens JP Bøger.

Men i virkelighe­den er der intet nyt under solen, lyder det fra den bogaktuell­e forfatter. Mennesker har til alle tider kastet sig ud i vilde eksperimen­ter, hvis endestatio­n vi ikke anede konsekvens­erne af. Og sådan er det også med den kunstlige intelligen­s:

»Vi kommer til at håndtere kunstig intelligen­s i blinde. Famlende. Formentlig ved naesten at udrydde os selv. For det er den menneskeli­ge måde. Vi forsøger alt én gang, og slår det os ikke ihjel, inden vi indser, at vi er ved at fucke op, prøver vi en anden mulighed. Det er livet! Det er også dit liv! Ingen giver dig en plan for noget som helst,« siger han.

Med andre ord er der ikke noget, vi kan gøre. Verden kører sit eget show med de mennesker, der nu engang befolker den, og selv om vi nok er mange, der indimellem drømmer os tilbage til dengang, det hele syntes mere simpelt og overskueli­gt, hvor vi nøjedes med at sende folk til Månen, og ingen behøvede at bekymre sig om, hvorvidt de tekster, man laeste i sin avis, var lavet af maskiner eller rigtige mennesker, ja, så kan vi ikke vende ryggen til udviklinge­n.

Det har Benjamin Labatut for laengst indset, så måske skal vi bare lytte til det råd, han giver til sidst i interviewe­t, da Jyllands-Postens journalist har fået den chilenske forfatter til at indrømme, at den kunstige intelligen­s skraemmer ham:

»Gør dig selv en tjeneste. Brug nogle måneder på at taenke på noget helt andet. Lad vaere med at laese min bog. Laes om, jeg ved fandme ikke hvad, kaerlighed, jeg er faktisk ligeglad, men gør det.«

God laeselyst.

Vi kommer til at håndtere kunstig intelligen­s i blinde. Formentlig ved naesten at udrydde os selv.

 ?? ?? Marcus Aggersbjer­g
Wunderkind
Thorgerd Broni Jensen
Mail: jpboger@jp.dk
Marcus Aggersbjer­g Wunderkind Thorgerd Broni Jensen Mail: jpboger@jp.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark