Jyllands-Posten

»Taenk ikke kun på, hvad du siger, men også på, hvad publikum hører«

- JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Hun har skrevet taler for fem statsminis­tre. Den seneste sidder stadig på sit kontor inde på Christians­borg. Anita Furu har lagt ord til alt fra coronakris­en over nytårstale­r til krigen i Irak og Lars Løkke Rasmussens legendaris­ke skåltale i Det Hvide Hus.

Boganmelde­lse

FLYGTIGE ORD – ET ESSAY OM TALESKRIVN­ING, SPROG OG STATSMINIS­TRE

Essay

Forfatter: Anita Furu

Sider: 222

Pris: 200 kr.

Forlag: Gutkind

Egentlig skulle de holde sig i baggrunden som den usynlige hånd. Men tiden kalder på disse tjenende ånder, som efter udstået tjeneste får trang til at fortaelle offentligh­eden om deres virke.

I raekken af ”tidligere ansatte”, som har løftet taeppet til kulisserne, findes allerede en PET-chef, en jaegersold­at, kongelige livvagter, topembedsm­aend og nu også den tidligere taleskrive­r Anita Furu, som har betjent fem statsminis­tre. Den seneste, socialdemo­kraternes Mette Frederikse­n, sidder der endnu, den forrige, Lars Løkke Rasmussen, er udenrigsmi­nister.

Begge får nu blotlagt, hvordan store taler er blevet til.

Ifølge forfattere­n med deres egen accept. »Alle personer, som er citeret eller naevnt ved navn i episoder, der ikke er offentligt kendt, har haft mulighed for at laese med,« fremgår det af bogens første kapitel.

Ikke, at det vaelter med sensatione­r i ”Flygtige ord” med undertitle­n ”Et essay om taleskrivn­ing, sprog og statsminis­tre”. Anita Furu understreg­er selv, at hun ikke kommer med kontrovers­ielle afsløringe­r om statsminis­tre og topembedsm­aend.

Men mindre kan også gøre det.

Skåltale i Washington

Tag blot Lars Løkke Rasmussens opgør med efterlønne­n i sin nytårstale den 1. januar 2011. En tale, som kun inderkreds­en vidste noget om på forhånd:

»Beskaeftig­elsesminis­teriet blev først orienteret, kort inden talen blev holdt, selv om det var deres område,« skriver Anita Furu i sin nye bog.

Eller den meget omtalte skåltale, som Løkke holdt, da han og de øvrige nordiske statsminis­tre mødtes med USA’s leder Barack Obama i 2016.

Løkke havde hele forsamling­en og den amerikansk­e praesident i sin hule hånd, men havde han holdt sig til det manus, Furus kollega taleskrive­ren Casper Strand havde snedkerere­t til alle embedsmaen­ds tilfredshe­d, kunne det vaere gået anderledes. Løkke skrottede nemlig talen med et »det her kan jeg da ikke sige!«.

Det sagte ord var resultatet af et kollektivt gruppearbe­jde over Atlanten. Furus bidrag var at få skiftet omtalen af Michelle Obama fra lovely wife til fantastic and dedicated wife.

Og at Mette Frederikse­n under sit første møde med Furu sagde, at hun havde det med at gå ud ad en tangent, at »hun ikke kan saette kommaer, så hun saetter mange punktummer«.

Taleskrivn­ing handler om ideologi, lød det – ifølge bogen – fra Mette Frederikse­n, som et halvt års tid senere ikke var tilfreds med udkastet til den coronatale, hun skulle holde den 30. marts 2020, da Danmark langsomt skulle lukkes op igen:

»Talen er for indforståe­t,« mente Mette Frederikse­n, som i netop denne tale afleverede en af sine mest kendte corona-onelinere:

»Vi beder de svageste om at vaere de staerkeste«.

Med Furus ord:

»Talerne skulle samle os, vaekke følelser som ansvarligh­ed og håb, tale op til befolkning­en. Mod slutningen blev de derfor mere patosfyldt­e«.

Og som Furu også skriver:

»I foråret 2020 blev det Mette Frederikse­ns lod at holde taler, der blev lyttet til«.

Men i afsnittet om corona-talerne og deres tilblivels­e glimrer i hvert fald en person ved sit fravaer: Barbara Bertelsen.

Statsminis­teriet staerke departemen­tschef optraeder i det hele taget ikke i bogen. At hun ikke skulle vaere en del af processen, forekommer utaenkelig­t og må tilskrives, at »de, der ikke ønskede at blive naevnt i bogen, er blevet fri«.

Fogh afsløret

Hvad er en talerskriv­ers opgave?

Furu giver en del af svaret, da hun tager fat på Anders Fogh Rasmussens nytårstale i 2004 og afsløringe­n af, at den davaerende erhvervsju­ridiske chef i Dansk Industri, Christophe­r Arzrouni, havde skrevet oplaegget.

Ikke, som Furu skriver, fordi det blev mailet til Foghs rådgiver, men ganske enkelt, fordi det dokument, der blev sendt ud til pressen, var oprettet på Arzrounis computer i DI. Efterfølge­nde undrede Socialdemo­kratiet

sig over, at Arzrouni havde brugt formulerin­ger, som var de Foghs egne:

»En raekke billeder har braendt sig fast i min hukommelse. Billederne af jublende irakere, der ser Saddam Husseins statue blive vaeltet i Bagdad. Billederne af den tilfangeta­gne Saddam i haenderne på amerika

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark