Jyllands-Posten

Hun var 14. Han var 46. Alle kiggede. Ingen gjorde noget. Heller ikke hendes foraeldre

- KATRINE SOMMER BOYSEN Samfund@jp.dk

Ulrikka S. Gernes har begået en staerk fortaellin­g om en ung pige, der tages som gidsel af en voksen mands forelskede blik. Forfattere­n stiller sig loyalt på barnets side og leverer et uafrysteli­gt modsvar til en pervertere­t kultur. Og minder os om en tid, hvor det uacceptabl­e var skraemmend­e mere acceptabel­t.

Boganmelde­lse

EN PIGE FORLOD VAERELSET Skønlitter­atur

Forfatter: Ulrikka S. Gernes Sider: 240

Pris: 299,95 kr.

Forlag: Gads Forlag

Er det en advarsel, en opfordring eller en nøgtern konstateri­ng, da 14-årige Tanjas mor efter en københavns­k ferniserin­g i 1980 kigger på sin datter og saetter ord på den 46årige forfatter Knud Eg Nielsen:

»Eg er sådan én, man godt kan blive lidt forelsket i.«

Uanset hvad intentione­n måtte have vaeret, bliver bemaerknin­gen til datteren – eller barnet – en ledestjern­e og fuldkommen definerend­e for hendes indtraeden i voksenlive­t.

For Eg, som den kendte forfatter bliver kaldt, kaster sin voksne, klaustrofo­biske forgabelse over Tanja, der formes som ler i hans udlaegning af, hvad forelskels­e og kaerlighed er for størrelser.

Det er det barske udgangspun­kt for digter og børnebogsf­orfatter Ulrikka S. Gernes’ selvbiogra­fisk inspirered­e romandebut ”En pige forlod vaerelset”, der folder sig ud som en Lolita-fortaellin­g om grooming, magt og svigt og placerer sig i raekken af vidnesbyrd­sfortaelli­nger fra de senere år – senest Linn Ulmanns anmelderro­ste ”Pige, 1983” fra 2022 – der udfordrer den romantiser­ede myte om ligevaerdi­g forelskels­e mellem helt unge piger og granvoksne maend.

»Søde Tanja«

Gernes glimrer ved sin evne til at identifice­re sig med Tanja og praesenter­er hendes ungdommeli­ge fascinatio­n i den aeldre, celebre forfatter med usminket loyalitet.

For det aendrer ikke ved historien, at Tanja også bliver – eller tror hun bliver – forelsket i Eg. Det foraerer blot ham fornemmels­en af ikke at have gjort noget galt.

Ved deres første møde tager han hendes kamera og tager et fotografi af hende, som han beder hende fremkalde og sende til ham. Med fotografie­t som virksom metafor får Gernes beskrevet, hvordan Tanja bliver fremkaldt af Eg. Hun eksisterer ikke på egne praemisser før mødet med ham. Det bliver i hans blik, hans ord og hans berøringer, at hun bliver til.

Det vaerelse, titlens pige forlader, er både barndommen­s vaerelse og en hilsen til det private, kvindelige rum, som Virginia Woolf skriver om i ”Sit eget vaerelse” fra 1929.

Som den forfaengel­ige teenager hun er, er Tanja ikke tilfreds med fotoet, men billedet bliver alligevel den madding, der igangsaett­er en brevkorres­pondance, som straekker sig i årevis.

Eg bor på Fyn, mens Tanja bor i Sverige med sine kunstnerfo­raeldre, der mest synes optaget af faderens dårligdomm­e, men brevene, som de sender hinanden, skaber forbindels­e, der trodser graenser i enhver forstand.

Tanja svømmer vaek i Egs breve. Ord som »søde Tanja«, »kaereste Tanja«, »vi må ses, røre ved hinanden og se, hvad der sker« vaelter ind i postkassen. Og selvom hendes foraeldre nok undrer sig over denne livlige udveksling, saetter de heller ikke den nødvendige stopper for forholdet.

For at få rygdaeknin­g til deres romance finder Eg eksempler på lignende forhold i kulturhist­orien. Gustav Mahlers 15-årige datter Manon skulle angiveligt i sin tid have forelsket sig stormende i den 48-årige komponist Alban Berg, og Egs besyngelse af deres kaerlighed som et brud på småborgerl­ige normer og restriktio­ner, gør kun Tanja mere sikker i sin sag.

Modsvar til pervertere­t kultur

Det er naesten ikke til at baere, da Tanja efter et par stjålne kys i smug, beslutter sig for at besøge Eg på Fyn og stikker af fra sin venindes familie, som hun er på ferie med.

Inden de for første gang tilbringer natten sammen, siger Eg: »Smut du ud, og børst dine taender, så reder jeg op.« Bemaerknin­gen lyder, som om den er henvendt til et barn fra en voksen, og romanen afslører dermed sprogligt det, Tanja ikke selv er i stand til at se. Det er modbydelig­t virksomt.

Pludselig er Tanja og Eg kaerester. Hans gamle mor, hans datter, der kun er et par år yngre end Tanja, og hendes foraeldre accepterer situatione­n. Det er først, da Tanja bliver 18 år og udvikler sin egen voksne, seksuelle bevidsthed, at tingene begynder at blive set i et andet lys.

Da hun møder den jaevnaldre­nde Janus, skifter perspektiv­et karakter, og hun kan ikke laengere genkende sig selv i det billede, Eg så laenge har fået lov til at fremkalde af hende.

”En pige forlod vaerelset” er et uafrysteli­gt modsvar til en sygt pervertere­t kultur og en påmindelse om, at samtykke er en svaer størrelse, når magtforhol­det mellem de involvered­e parter er ikke er lige.

 ?? FOTO: LAERKE POSSELT ?? Ulrikka S. Gernes er aktuel med sin delvist selvbiogra­fiske roman ”En pige forlod vaerelset”, der handler om svigt og overgreb i kernen af 1980’ernes kulturmilj­ø.
FOTO: LAERKE POSSELT Ulrikka S. Gernes er aktuel med sin delvist selvbiogra­fiske roman ”En pige forlod vaerelset”, der handler om svigt og overgreb i kernen af 1980’ernes kulturmilj­ø.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark