Jyllands-Posten

Den svaere vej til lykken

- MARIE HØGH, samfund@jp.dk

Det er et mantra i vores tid, at vi skal vaere lykkelige. Men hvordan bliver vi det? Lykkelige? Niels Overgaard forsøger at give svaret i sin nye bog, der traekker på alle Antikkens kloge hoveders ord og tanker. Og det lykkes aldeles fremragend­e. I hvert fald et langt stykke hen ad vejen.

Boganmelde­lse

MERE ER ALDRIG NOK – HVAD ANTIK FILOSOFI VED OM ET LYKKELIGT LIV Faglittera­tur

Forfatter: Niels Overgaard

Sider: 252

Pris: 279,95 kr.

Forlag: Gyldendal »Hvad er det, du vil vide?« spurgte jeg Hassan Preisler, da vi sad i decembermø­rket i studiet på det nu hedengangn­e Radio 24syv.

Det er efterhånde­n nogle år siden. Før mine børn blev født, før så meget.

Jeg var gaest i programmet ”Det naeste kapitel”, der havde det meget frimodige format, at vaerten Hassan Preisler tegnede et portraet af gaesten, der var både intimt og graenseove­rskridende. Og alligevel altid vellykket.

Man kunne ikke forberede sig, man kunne blive spurgt om alt, og man sad tilbage med fornemmels­en af, at huden var skraellet af. At man havde udleveret sig lidt for meget. Og alligevel var ingenting for meget. Det var jo sandheden, man fik sagt. Man kunne ikke rigtig andet, for så ville samtalen gå i stykker.

Hassan Preisler kiggede på mig med sine venlige øjne og sagde:

»Jeg synes, du virkede meget ulykkelig, da jeg mødte dig sidst.«

Jeg kiggede forbløffet tilbage over den bramfrie udmelding. Han havde for så vidt ret. Der var så meget, der ikke nåede sammen, og alligevel fastslog jeg, at man ikke nødvendigv­is er ulykkelig, fordi det ikke er éns natur at have en let gang på jorden.

Men det er et mantra i vores tid. Vi skal vaere så lykkelige. Og hvordan bliver man så det? Lykkelig?

Det er det spørgsmål, Niels Overgaard tager livtag med i sin nye bog ”Mere er aldrig nok” med undertitle­n ”Hvad antikke filosoffer ved om et lykkeligt liv”.

Interessan­t laesning

Alene bogens omslag, lys marmorerin­g med tydelig guldskrift, sender et signal om, at den her bog ikke bare er vokset i forfattere­ns hoved, men traekker på den klassiske filosofis visdom.

Med den antikke etiske tradition som bagtaeppe er det bogens påstand, at man gennem gamle dyder kan blive dygtig til at leve og derigennem få et godt liv. Og opleve eller rettere opnå lykke.

Jeg ville ønske, at Niels Overgaard havde gaestet radioprogr­ammet ”Det naeste kapitel”, fordi han deler gavmildt ud af sig selv, han er velformule­ret, og så er han klog.

Bill Hodges. Nu er gamle Hodges død, og hendes kompagnon, Pete, er selvisoler­et med covid, for vi befinder os i 2021, mens pandemien stadig raser.

Kannibalis­me og kritik af Trump

Holly har lige deltaget i Zoom-daekningen af begravelse­n af sin covid-døde mor, der til det sidste naegtede eksistense­n af den hidsige virus, og datteren står foran et noget forsinket og ikke laengere helt relevant mordatter-opgør.

Holly har egentlig ikke lyst til, at hendes efterforsk­ningsburea­u, ”De Der Søger”, skal påtage sig nye opgaver. Men hun bliver overtalt af en fortvivlet mor, der vil have hende til at lede efter sin datter, der pludseligt er forsvundet.

Sideløbend­e får laeseren beskrevet et mildest talt bizart begivenhed­sforløb.

Et aeldre aegtepar, begge emeritus-professore­r fra det lokale universite­t i Midtvesten, hvor historien udspiller sig, lokker yngre mennesker ind i deres varevogn og bortfører dem til et bur i deres kaelder.

Det viser sig allerede efter få sider, at de bortførte skal bidrage med deres kropskompo­nenter til at holde aegteparre­t ”ungt”.

Holly, der får hjaelp fra afroamerik­anske Jerome og Barbara, begynder at forstå, at den forsvundne datter muligvis har en relation til andre forsvundne unge. Og at de alle har en relation til det på overfladen rare professorp­ar.

King fortaeller som ventet en historie, der kan få laeserens blod til at fryse til is, men også en historie, der vaever sig ind og ud af amerikansk selvforstå­else.

Her er det navnlig trumpismen­s andet og skraemmend­e USA, der må stå for skud. Staerkt står også den scene, hvor den sorte Jerome til trods for et staerkt tidspres holder sig nervøst til den tilladte motorvejsh­astighed, for man ved jo ikke, hvad der sker – eller rettere det gør man måske nok – hvis han bliver standset af en politipatr­ulje med en anden hudfarve.

King har skrevet endnu en hybridkrim­i, der traekker på elementer fra detektiv- og horror-traditione­rne.

Og endnu en gang viser han, hvor ferm han er til at indvaeve en naesten skjult, men ikke desto mindre meget tilstedeva­erende debat om amerikansk kulturhist­orie i spaendings­formatet.

BIOGRAFI

MIT HEMMELIGE LIV LOTTE KAA ANDERSEN Politiken

Udkommer 21. marts

KOGEBØGER BAELGFRUGT

LOUISE LORANG L&R

Udkommer 21. marts

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark