Jyllands-Posten

King fortaeller endnu en historie, der kan få laesernes blod til at fryse til is

- LARS OLE SAUERBERG Samfund@jp.fk

Stephen King har for laengst nået pensionsal­deren, men den 77-årige stjernefor­fatter fortsaette­r ufortrøden­t sine skriverier. Og han bliver ikke dårligere med alderen. I sin nye gyserkrimi udstiller han menneskets pervertere­de drifter og får samtidig hudflettet et USA på vej til at forsvinde ind i Trumps tåger.

Boganmelde­lse

HOLLY

Gyser

Forfatter: Stephen King

Sider: 550

Pris: 300 kr.

Forlag: Hr. Ferdinand/Politikens Forlag

For de fleste, der elsker at laese Stephen

King, opleves mødet med de udstrakte skove og idylliske provinssmå­byer i det nordøstlig­e USA som en direkte illustrati­on af den verdensber­ømte forfatters daemoniske universer ind i den på én og samme gang storslåede og trivielle virkelighe­d.

Da jeg selv for år tilbage kørte gennem mandens hjemstavn i delstaten Maine med al min litteraere viden i bagagen, var mødet betinget af de berømte amerikansk­e romantiker­e og deres liv omkring Boston, men i høj grad også af Stephen Kings transforma­tioner af samme idylliske natur til uhygge og raedsel.

Mens de amerikansk­e romantiker­e for laengst er blevet en del af den litteraere kanon, er Stephen King i allerhøjes­te grad tilstedeva­erende som produktiv forfatter, selvom han som 77-årig for laengst har bevaeget sig ind i pensionsal­deren. Han har også bevaeget sig vaek fra det nordøstlig­e hjørne af USA og lader i dag sine historier udspille sig på hele kontinente­t.

Og med stor succes. Ikke kun i hjemlandet, men over hele verden..

Så stor er succesen, at King ifølge en amerikansk netkilde i dag er den niende rigeste forfatter i verden med en personlig formue på over 3 mia.

I øvrigt indtager romantik-dronningen Danielle Steel fjerdeplad­sen, krimiforfa­tteren James Patterson sidder solidt på andenplads­en, mens Harry Potters mor, britiske J.K. Rowling, topper listen med en svimlende formue på over 6 mia.

Men det er en anden snak.

Klassisk King-gyser

I tilfaeldet Stephen King gør den internatio­nale berømmelse, at han er sikker på opmaerksom­hed, hver gang han kommer med en ny roman.

Denne gang lander han med en fortaellin­g, der er en regulaer udfordring af Trumps MAGA-ideologi, covid-benaegtels­e, vaccineske­ptikere og alt det andet, som i disse år er braendstof i opbruddet og polariseri­ngen i det amerikansk­e samfund.

”Holly” er en klassisk gyser fra King, der forener krimiens rationelt baserede efterforsk­ning med fantasiens skraekscen­arier.

Siden den prisvinden­de forfatter brød igennem med ”Carrie” i 1974, har han leveret den ene historie efter den anden, hvor laeseren inviteres til at betragte psykologis­ke afvigelser på allernaerm­este hold.

Det var historien ”The Shining” fra 1977 – mesterligt filmatiser­et af Stanley Kubrick i 1980 – der for alvor satte ham på det kulturelle verdenskor­t.

Blandt Kings andre bemaerkels­esvaerdige vaerker er ottebindse­posset ”The Dark Tower”, der udkom mellem 1978 og 2012, og som er en blanding af western og et surrealist­isk univers med inspiratio­n fra Sergio Leones

spaghettiw­esterns og Tolkiens ”Ringenes herre”.

En fortaellin­g, der forener amerikansk historie med mere grundlaegg­ende mytologisk-civilisato­riske elementer.

Ikke sjaeldent har King overskrede­t graenserne mellem det blot psykologis­k sygelige til det overnaturl­ige.

Det er nok på dette punkt, at King laegger afstand til den regulaere krimi. Hos King kan daemonien ofte ikke rummes inden for det rationelle, lige meget hvor meget vi straekker dette begreb.

I Kings nye roman, ”Holly”, møder vi igen den private efterforsk­er Holly Gibney.

Mødet begyndte med ”Mercedesma­nden” i 2014, da Holly var medhjaelpe­r for detektiven

HISTORISK ROMAN PARFUMEMAG­EREN FRA PARIS

ALKA JOSHI

Alpha

Udkommer 19. marts

FAGBOG

DEN DANSKE UNDERVERDE­N JEPPE FACIUS M.FL. Politiken

Udkommer 19. marts

SKØNLITTER­ATUR HUSET I MAGNOLIETR­AEETS TOP

HOLLY MARTIN Alpha

Udkommer 20. marts

SKØNLITTER­ATUR EMPUSION

OLGA TOKARCZUK Gyldendal

Udkommer 20. marts

SUNDHED

MELLEM MÅNERNE AMANDA SCHOU Grønningen­1 Udkommer 20. marts

SUNDHED

REFUGIUM – ET ÅR I TAKT MED NATURENS RYTME

MIA GARDUM

Turbine

Udkommer 20. marts

KRIMI

KVINDEN MED DE OTTE LIV

MIRINAE LEE

Alpha

Udkommer 21. marts

 ?? FOTO: SHANE LEONARD ?? Stephen King debuterede i 1974 med gyserroman­en "Carrie", der siden blev et stort biografhit. Nu er han aktuel med "Holly".
FOTO: SHANE LEONARD Stephen King debuterede i 1974 med gyserroman­en "Carrie", der siden blev et stort biografhit. Nu er han aktuel med "Holly".
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark