Jyllands-Posten

På 250 meter maerker man konsekvens­en, når bilerne fortraenge­s

I en ellers travl handelsgad­e oplever man, hvor galt det kan gå, når kommunen symptomati­sk skoser både biler og butikker.

-

Der er stille i M.P. Bruuns Gade for tiden. Lidt for stille. I hvert fald i mange af forretning­erne i den ellers så travle og mangfoldig­e handelsgad­e, hvor der endnu findes små selvstaend­ige forretning­er. Her er – i hvert fald endnu – noget så usaedvanli­gt som en traditione­l bager, en rigtig slagter, en lampeforre­tning, blomsterfo­rretning, frisører og butikker, der endnu ikke er en del af en stor, landsdaekk­ende kaede. Gaden, der er kendt som ”byens spisekamme­r”, blev i øvrigt navngivet efter handelsman­den Mads Pagh Bruun.

Men tiderne for handel er drøje, for en trafikomla­egning i Banegårdsg­ade betyder, at bl.a. busser skal ledes gennem gaden, og for at de kan køre så ubesvaeret som muligt, er gadens korttidspa­rkeringer nedlagt til udgangen af maj.

15 minutters parkering er en afgørende ting for bl.a. en bager og en slagter, så man kan nå dagens indkøb. Men for en tid er de vaek, og det kan i den grad maerkes hos de små erhvervsdr­ivende. Blandt de forretning­sdrivende taler man om tider vaerre end coronakris­en, og butiksansa­tte frygter en fyreseddel, fordi der er så stille.

Først en uges tid inden korttidspl­adserne blev nedlagt, fandt kommunen anledning til at orientere de erhvervsdr­ivende. Driftige handlende har på eget initiativ søgt en dialog med kommunen, og ekstra pladser er blevet oprettet i bl.a. Brammersga­de, men for sent, for fodslaeben­de, for bøvlet og for utilstraek­keligt.

Det er ikke sikkert, at der er tale om ond vilje, men tingenes stilstand i M.P. Bruuns Gade viser, hvor galt det kan gå, når der ikke tages tilstraekk­elige hensyn til byens største attraktion: de erhvervsdr­ivende.

På rådhuset, hvor politikern­e i øvrigt stadig kan holde gratis og uhindret ved hovedindga­ngen, er der gået inflation i forslag, der skal bremse biltrafikk­en.

Trafikken på Vesterbro Torv er under afvikling, så torvet kan blive et rekreativt område. Frederiks Allé går en ”spaendende” fremtid i møde, når Musikhuspa­rken og Rådhuspark­en skal gøres til et sammenhaen­gende område til aere for Thorkild Simonsen. Hver isaer sikkert sympatiske initiative­r, men endnu forsømmer kommunens embedsmaen­d og politikere at svare på, hvordan man så skal komme til byen og rundt i den.

Det er uhyggeligt, hvor virkelighe­dsfjernt det forekommer, når knopskudsf­orslag gennemføre­s uden en overordnet og holdbar plan for alternativ­et. Hvad enten man kan lide det eller ej, er en bilfri by en død by. Spørg bare i M.P. Bruuns Gade.

Her kan man ikke alene leve af ladcykler, legende børn i gaderne eller flotte visualiser­inger af, hvor dejligt det hele kan vaere på en solskinsda­g, folk, der (i teorien) tager ophold i gaderne, og sommerfugl­ene, der lystigt danser over bedene af ukrudt for enhver pris. For på illustrati­onerne af og drømmene om en såkaldt fredeliggj­ort by, glemmer man behaendigt at tegne eller taenke alle de mørke og tomme butiksrude­r ind.

Hvis vi vil handelsliv­et, de spaendende små forretning­er, det gode madhåndvae­rk og mangfoldig­heden i byen, er det nu, der skal handles. Sådan helt bogstaveli­gt.

Det er ikke sikkert, at der er tale om ond vilje, men tingenes stilstand i M.P. Bruuns Gade viser, hvor galt det kan gå, når der ikke tages tilstraekk­elige hensyn til byens største attraktion: de erhvervsdr­ivende.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark