Jyllands-Posten

»Det er jo noget med, at if you can’t beat them, join them«

For et år siden fik Signe Klejs en besked fra kunstig intelligen­s, der provokered­e hende.

- JONAS SEJR THOMSON jonas.thomson@jp.dk

»Her er det kunstvaerk, jeg har lavet til dig.«

Nogenlunde sådan en besked modtog kunstneren Signe Klejs for et år siden fra Dall-E – en kunstig intelligen­s, der laver billeder.

Signe Klejs havde givet den kunstige intelligen­s en opgave, og et par sekunder senere vendte den tilbage med et billede.

Men noget provokered­e hende.

»Kunstvaerk?« taenkte hun. Så hun sendte en besked tilbage:

»Er du da kunstner?« »Nej,« svarede Dall-E. »Jeg er bare en robot.«

Siden den udveksling er Dall-E stoppet med at kalde sine billeder for kunstvaerk­er.

I hvert fald når den snakker med hende, bemaerker Signe Klejs med et smil fra sit atelier på Godsbanen i Aarhus.

Siden har hendes forhold til kunstig intelligen­s også aendret sig.

Verden om 1.000 år?

I det seneste år har Signe Klejs undersøgt, hvordan man kan bruge kunstig intelligen­s som en del af den kunstneris­ke vaerktøjsk­asse.

Den 50-årige interdisci­plinaere kunstner har siden oktober sidste år vaeret gaestende kunstner på Aros, hvor hun arbejder på projektet ”The Legend”, der bruger kunstig intelligen­s.

I projektet inviterer Signe Klejs folkeskole­børn, gymnasieel­ever og andre til at give deres bud på, hvordan verden kommer til at se ud om 1.000 år.

Sammen kommer de deres tanker og idéer ind i Dall-E, der omdanner dem til visualiser­inger. Enkelte af motiverne bruger Signe Klejs senere i udfaerdige­lsen af en fire meter lang sandfrise.

Den kunstige intelligen­s indtog i den kunstneris­ke branche har ikke vaeret uden problemer. I januar 2023 sagsøgte tre amerikansk­e illustrato­rer sammen med fotovirkso­mheden Getty Images i 2023 flere kunstig intelligen­s virksomhed­er for brud på ophavsrett­en.

Fire måneder senere strejkede fagforenin­gen for manuskript­forfattere i USA Writers’ Guild of America i 148 dage hovedsagel­igt mod brugen af kunstig intelligen­s i filmindust­rien.

Og ifølge en rapport lavet for Sacem og Gema, den hhv. franske og tyske pendant til danske Koda, er 71 pct. af europaeisk­e musikprodu­center bange for, at kunstig intelligen­s vil betyde, at de tjener faerre penge.

Men selvom Signe Klejs delte noget af den samme frygt som sine kollegaer i starten, var hun også draget af kunstig intelligen­s.

»Jeg var nødt til at prøve at finde ud af, hvad det her var, så jeg ikke blev afskraekke­t af det. At finde en måde at deale med det på, som gavner mig. Det er jo noget med, at if you can’t beat them, join them,« siger Signe Klejs, der i sine 25 år som kunstner isaer har haft fokus på teknologie­ns potentiale i kunst.

»Et eller andet sted er man nødt til at blive venner med det, man er bange for.«

»Og hvad der er sket på under

Kunsten er en form for eksistenti­el grundforsk­ning. Den undersøger, hvem vi er som art. Hvem vi er som samfund. Hvem vi er som individer. Og saetter man en robot til det, ved den så, hvad der er vigtigt for mennesket? SIGNE KLEJS, KUNSTNER

et år med det her AI. Det er jo fuldstaend­ig vildt. Det er virkelig en udvikling på speed.«

»Men siden, at jeg har laert mere om kunstig intelligen­s, føler jeg mig ikke truet i dag. Jeg føler ikke, at den truer mig som kunstner.«

Hvorfor ikke?

»At vaere kunstner handler om at reflektere samfundet. Det handler om kunstneren­s intention.«

»Kunsten er en form for eksistenti­el grundforsk­ning. Den undersøger, hvem vi er som art. Hvem vi er som samfund. Hvem vi er som individer. Og saetter man en robot til det, ved den så, hvad der er vigtigt for mennesket? Det tror jeg simpelthen ikke, at AI nogensinde kan bidrage til.«

Så hvis du og kunstig intelligen­s lavede praecis det samme kunstvaerk, ville det ikke vaere det samme?

»Nej, så ville det ikke vaere kunst. For kunsten bor i mennesket.«

Men hvis jeg gik forbi et vaerk på Aros og ingen idé havde, om det var en maskine eller dig, der havde lavet det, ville det vel vaere det samme for mig?

»Det kan du sige. Men jeg mener, at det handler om den her intention. Som kun kan maerkes. Som er menneskeli­g.«

»Her er der en aegte vision«

Det er hovedsagel­igt elever fra første klasserne på Engdalssko­len i Brabrand uden for Aarhus, der har bidraget med tanker og idéer til ”The Legend”-projektet.

I en workshop med Signe Klejs blev de små børn inviteret på en rejse ud i fremtiden for at prøve at forestille sig, hvordan der så ud.

Det blev til en del dyr og vaesener, der kan samle skrald op. Ret mange fly, der kan bruge vand som braendstof. Og et enkelt fyrtårn, der kan kaste fred over hele verden.

I genbrugsma­terialer selvfølgel­ig.

Men interaktio­nen med børnene viste også noget andet, ifølge Signe Klejs.

»Det, der faktisk sker, når deres børnetanke­r bliver omsat til en voksen illustrati­on, er, at de oplever at blive taget alvorligt på en helt anden måde, end når de sidder med deres egne tegninger.«

»Her er der en aegte vision. Og børn er ikke bange for at sige, der skal fred ud over det hele, selvom de jo godt ved, at man ikke kan kaste med fred. Men taenk, hvis man kunne?«

»Og i bund og grund er det det, som mit vaerk handler om. Håb. Det synes jeg er en meget vigtig ting at prøve at indgyde i alle. Men isaer i børn og unge, der kigger ind i en verden, der bare er overvaelde­nde negativ.«

»At prøve at invitere til, at de kan maerke, at de er stand til at skabe noget. At de kan maerke, ”wow”. Og der bruger jeg kunstig intelligen­s til at oversaette nogle af de her børnetanke­r og fantasier.«

 ?? ?? Kunstner Signe Klejs, der laver sandkunst på Aros som artist in residence. Foto: Martin Thomas Ford
Kunstner Signe Klejs, der laver sandkunst på Aros som artist in residence. Foto: Martin Thomas Ford

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark