Jyllands-Posten

Hvis Aarhus var en playliste – hvordan ville den så lyde?

Hvilke Aarhus-numre synes du skal med på en playliste? En guidebog med helt nye vinkler på og gamle røverhisto­rier fra Aarhus beder om laesernes hjaelp til at finde lyden af Aarhus.

- BENTE TAHMASBI HANSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r bente.t.hansen@jyla.dk

En ny Aarhus-guide er ved at skyde op som vildt ukrudt fra undergrund­en. Den er fyldt med private minder og glemte fortaellin­ger, som retter nyt lys mod det usete, det uhørte og alt det, som ikke laengere vil holdes hemmeligt.

To kreative og kunstneris­ke sjaele har besluttet sig for at skabe guiden: Lars Muhl, musiker og forfatter, og Andreo Michaelo Mielczarek, der er forfatter og musikanmel­der for blandt andre Kristeligt Dagblad og Stiften.

Den ene har tjent 1 mio. kroner på tre minutter, da han skrev ”One more minute”, og den anden har et skarpt overblik over det aarhusians­ke musikliv.

Lars Muhl ser den nye bog som en rutsjebane­tur gennem Aarhus, der guider os til før, nu og fremtiden.

Andreo Michaelo Mielczarek forestille­r sig, at man bliver en opdagelses­rejsende, når man bladrer i bogen. I tid og sted.

De har fået bidrag fra flere end 40 kendte aarhusiane­re, der er med til at vise Aarhus på en ny måde i den kalejdosko­piske guide.

De er en blandet flok af blandt andre Thomas Helmig, Jørgen Leth, Hans Krull, Nils Malmros, Clement Kjersgaard, Den syriske skraedder, borgmester­en og den nye direktør for Den Gamle By, Julie Rokkjaer Birch.

Deres arbejdstit­el er: ”HVA’ SAA! En Aarhus-guide for røverhisto­rier fra storbyengl­ene, der skaber smilets by”, og bogen udkommer i juni.

Og de er fast besluttet på, at musikken skal vaere en del af Aarhus-guiden, derfor vil de finde lyden af Aarhus i form af en playliste. Selvom de begge ved uendelig meget om den aarhusians­ke musik, vil de gerne have hjaelp til sammensaet­ningen af listen.

Lars og Muhl og Andreo Michaelo Mielczarek har kastet de første 10 musiknavne og numre ind på en playliste, som skal blive et soundtrack til Aarhus.

De beder om hjaelp til at finde sange og vil bringe den playliste, de finder frem til, i Aarhus-guiden.

Muhl og Mielczarek­s lyd

For Andreo Michaelo Mielczarek består byens lydkulisse blandt andet af koncerten med Radiohead på Northside i 2017.

»Det regnede voldsomt under hele koncerten. I Ådalen lød Thom Yorkes falsetto så skrøbelig oven på Jonny Greenwoods depripoppe­de guitarflad­er. Borgmester­en havde undtagelse­svis givet lov til at spille til kl. 02, men Yorke stoppede en time før i sympati med de mange fans, der var ved at blive opløst. Aldrig har det regnet så meget i Aarhus. I regnen gav deres musik så meget mening,« husker han.

For Lars Muhl var The Nice i Boom, Frederiksg­ade 72, i 1966 helt fantastisk.

»Jeg stod cirka en meter fra organisten

Keith Emerson, som pludselig sprang op på sit Hammond og begyndte at voldtage det, mens han spillede en punket udgave af Bernsteins ”America”. Han kreerede de smukkeste improvisat­ioner, mens sangeren Lee Jackson sang de mest bevaegende tekster, jeg indtil da havde hørt,« siger Lars Muhl.

Andreo Michaelo Mielczarek mener, at hvis Aarhus var et dyr, ville det vaere et flerhovede­t jungledyr, der taler med mange stemmer: avantgardi­stisk, alvorsfuld­t og med poppens altfavnend­e blidhed og usentiment­ale skønhed.

Musikanmel­deren Andreo Michaelo Mielczarek er med alle steder, hvor der sker noget i byens musikmiljø­er. For ham er det en opdagelses­rejse i selskab med studentero­prørets kampråb i Paris: ”Sous le pave: la plage”, der betyder ”under fortovet er stranden”. Og under aarhusians­ke brosten spirer lidenskabe­n.

»Der sker spaendende ting på musikfront­en. Zar Paulo har humor, når de leverer deres energiske sange med titler som ”Elendig software”. Dayyani og Julie Pavon skal vi nok høre mere til i de kommende år. Også Iomfro, de er alle som blomster, der skyder op gennem asfalten og taler undergrund­ens sprog,« siger han.

De naeste nye navne på den danske musikscene står på skuldrene af dem, der skabte et staerkt fundament i 73-årige Lars Muhls unge år, hvor han var en del af bandet Warm Guns.

Han har vaeret en del af det aarhusians­ke musikmiljø siden 1960’erne og blev i

1966 medlem af gruppen Daisy. Det var en anden tid, hvor man kunne komme taet på store navne, når de gav koncert i Aarhus.

»Både Pink Floyd, Yardbirds, The Nice og Roundabout/Deep Purple, blandt mange andre udenlandsk­e bands, havde allerede havde spillet på Boom. Som publikum stod vi en meter fra scenen og kunne således opleve Syd Barrett, Eric Clapton, Ian Gillan eller Keith Emerson på taetteste hold,« forklarer Lars Muhl.

Underspill­ede Brandt

Lars Muhl forsøger i bogen at indkapsle TV-2 og Steffen Brandts lyrik og musik, og det hensaetter ham i en stemning, der på én gang indeholder en melankolsk, underspill­et, selvsarkas­tisk optimisme.

Ikke kun i teksterne, men isaer i sound og i beat.

De to er jaevnaldre­nde og er begge rundede af Øgaderne, hvor Lars Muhl gik i skole, og Steffen Brandt bor.

»Der findes ikke noget band for mig, der udtrykker den aarhusians­ke habitus og underspill­ede humor mere praecist end netop TV-2. Det aarhusians­ke fornaegter sig i hvert fald ikke. Så kys det da, det satans liv!« opfordrer Lars Muhl.

I de to forfattere­s søgen efter lyden af Aarhus har de kontaktet musikeren Katrine Muff, der er fra Aarhus, og som synger faellessan­g på tv.

Hun bor i dag i København, men taler stadig aerkeaarhu­siansk, når hun bliver traet. Man kan som bekendt ikke tage Aarhus ud af pigen.

»Altså, hvis Aarhus var en musikgenre, så ville den vaere udadvendt, let tilgaengel­ig, no-bullshit, godt håndvaerk-popmusik.

Den slags musik, der ikke er bange for den gode stemning eller det brede smil og faellesska­bet. En sang, du kan synge med på, første gang du hører den. Musik, som er ligeglad med de snobbede avantgardi­ster,« skriver hun.

Katrine Muff mener, at Aarhus-genren baerer sin umiddelbar­hed med oprejst pande og et varmt blik i øjnene.

»Hvis Aarhus-musikken var et menneske, var den det barn i skolegårde­n, der holdt øje med, at alle var med i en leg,« fastslår hun.

Med det åbner Lars Muhl og Andreo Michaelo Mielczarek for laesernes bud. Hvilke numre synes du, der skal med på playlisten?

 ?? ?? Bedstevenn­er. Thomas Helmig og Peter A.G. fra Gnags bidrager begge med overrasken­de historier i Aarhus-guiden HVA' SAA! Arkivfoto: Sif Meincke
Bedstevenn­er. Thomas Helmig og Peter A.G. fra Gnags bidrager begge med overrasken­de historier i Aarhus-guiden HVA' SAA! Arkivfoto: Sif Meincke
 ?? ?? Jørgen Leth er en af Andreo Michaelo Mielczarek­s mange gode kilder, som også bidrager med nye vinkler på Aarhus. Arkivfoto: Stine Bidstrup/Ritzau/ Scanpix
Jørgen Leth er en af Andreo Michaelo Mielczarek­s mange gode kilder, som også bidrager med nye vinkler på Aarhus. Arkivfoto: Stine Bidstrup/Ritzau/ Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark