Jyllands-Posten

Thomas Helmig har en hemmelig genvej, og Lars Muhl tjente 1 mio. kr. på tre minutter

En ny Aarhus-guidebog er fuld af guldkorn som Thomas Helmigs hemmelige genvej gennem Aarhus, sandheden om Gnags, og dengang Lars Muhl tjente 1 mio. kroner på tre minutters sangskrivn­ing.

- BENTE TAHMASBI HANSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r bente.t.hansen@jyla.dk

I byens nye Aarhus-guide for røverhisto­rier fra storbyengl­ene, der skaber smilets by, er der private minder, glemte fortaellin­ger og en enkelt hemmelig genvej, som Thomas Helmig benytter, når han hurtigt skal fra Frederiksb­jerg til midtbyen.

Lars Muhl bidrager i afdelingen for private minder med følgende:

For naesten 40 år siden var Lars Muhl i fuld gang med sin karriere. Perioden med Warm Guns var slut, og han var gået solo.

I 1986 udgav han sit første soloalbum med titlen ”The Glorious Art of Breaking Little Girls’ Hearts and Blowing Big Boys’ Brains”. Det blev indspillet i Gangsstudi­et, Genlyd. Og på det var en af hans mest kendte sange: ”One More Minute”. Lis Sørensen synger den på dansk som ”Indtil dig igen”.

Han så ikke selv det store potentiale i sangen og var taet på slet ikke at indspille den.

»Jeg var i tvivl, om jeg selv skulle indspille ”One More Minute”. Den tog lige så lang tid at skrive, som sangen varer. Giv og tag nogle få minutter. Den sang gjorde mig til millionaer på mindre end et år. Sådan er der så meget,« slutter Lars Muhl den historie og fortsaette­r med en glemt fortaellin­g.

Det var slet ikke Gnags

Det er almindelig­t kendt, at Gnags etablerede byens første pladeselsk­ab, men det er ifølge Lars Muhl rent faktisk slet ikke tilfaeldet. Det første pladeselsk­ab hed Circle Records og blev bygget af Palle Brøgger fra Boom og fotografen Jack Fridthjof i 1969.

»De stod bag indspilnin­gen af Daisys første single, som kort efter udgivelsen blev kåret som ugens single på Radio Luxembourg i samme uge, hvor både Led Zeppelin, Black Sabbath og Deep Purple udgav singler. Daisy turnerede i Sverige, Tyskland og Israel og fik tilbud fra både engelske og tyske pladeselsk­aber og musikforla­g,« siger Lars Muhl. Han mindes også, dengang Gnags kom til Aarhus, fordi her allerede var et summende musikliv. De blev en del af en musikscene, som allerede var i fuld sving med at saette sig selv på landkortet og ifølge Lars Muhl havde vaeret det siden 1960’erne.

»Da Per Frost blev medlem af Gnags, fik det en musikalsk profil. Per Frosts musikalite­t, Jens G. Nielsens overblik og Peter A.G.s stålsatte vilje blev grundlaget for det ”aarhusians­ke” Gnags,« mener han.

Helmigs hemmelige genvej

Også Thomas Helmig bidrager til den nye Aarhus-guide. Han deler en meget alternativ genvej.

Popkongen fortaeller, hvor han holder allermest af at vaere og at cykle, og at han har mange yndlingsst­eder i sin by.

»Et af dem er i hvert fald Sankt Pauls Kirkeplads. Min ultimative cykeltur går fra Frederiksb­jerg forbi rådhuset, videre ad Hans Hartvig Seedorffs Straede og fuld skrue ned gennem Busgaden (ved godt, jeg ikke må), og vupti … så er man i midtbyen,« skriver Thomas Helmig i bogen.

Han har også en klar idé om, hvilken ret på menuen Aarhus vil vaere:

»En vellavet ristet hotdog med det hele indtaget ved Børnenes Kontor,« er musikerens bud.

 ?? ?? Lars Muhl, der er født i 1950, skrev i 1980'erne en sang på cirka tre minutter – lige så lang tid som det tager at spille den. "One more minute" blev et kaempehit. Arkivfoto: Thomas Wilmann
Lars Muhl, der er født i 1950, skrev i 1980'erne en sang på cirka tre minutter – lige så lang tid som det tager at spille den. "One more minute" blev et kaempehit. Arkivfoto: Thomas Wilmann
 ?? ?? »Hvis Aarhusmusi­kken var et menneske, var den det barn i skolegårde­n, der holdt øje med, at alle var med i en leg,« mener tv-vaerten og faellessan­geren Katrine Muff. Arkivfoto: Alexander Banck Pedersen
»Hvis Aarhusmusi­kken var et menneske, var den det barn i skolegårde­n, der holdt øje med, at alle var med i en leg,« mener tv-vaerten og faellessan­geren Katrine Muff. Arkivfoto: Alexander Banck Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark