Jyllands-Posten

Engang advarede man om, hvad baelgfrugt­er betød for tarmaktivi­teten

Baelgfrugt­erne er i dag en fremmed ”fugl”, men har lange rødder i dansk madkultur.

- BETTINA BUHL madhistori­ker og museumsins­pektør på Det Grønne Museum jpaarhus@jp.dk

Der går ikke en dag uden, at ordet ”baelgfrugt” naevnes i en eller flere overskrift­er. Vi skal indtage flere baelgfrugt­er, for den lille grønne ”frugt” kan gøre gavn både for menneskets sundhed og for klimaet.

Baelgfrugt­erne, som er en faelles betegnelse for aerter, bønner og linser, indeholder store maengder af maettede proteiner og kan derfor med fordel erstatte kød, hvilket kan gavne klodens klima. Hovedparte­n af de baelgfrugt­er, vi indtager, kommer fra fremmede himmelstrø­g. Det gaelder linser og kikaerter, som bliver dyrket langt fra vores breddegrad­er og skal transporte­res tusindvis af kilometer, før de lander i min naerbutik.

Er det sund fornuft? Jeg spørger bare. Er det klimavenli­gt? Det kan da godt vaere, vi med baelgfrugt­er kan reducere danskernes kødindtag, men til gengaeld kan vi så laegge udstødning­sgas oven i CO2-regnskabet. Generation­er tilbage var aerten velkendt. Imidlertid kan den lille klimahelt virke lidt fremmed for os at bruge i madlavning­en. Medmindre man vil leve af hummus syv dage om ugen. Og hvordan går det så lige som køderstatn­ing? Baelgfrugt­er er måske nok lidt eksotiske på køkkenbord­et i dag, men går man blot et par generation­er tilbage, var de yderst almindelig­e. Den baelgfrugt, som ubetinget har haft størst betydning for dansk madkultur, er aerten. Ikke den friske, søde, grønne haveaert – men de tørrede og modne frø af aerter, også kaldet kogeaerter eller markaerter. I gammelt kildemater­iale omtales hvide og grå aerter, hvortil der var knyttet en del undervaria­nter. De hvide aerter blev i folkemunde kaldt gule aerter og hørte til den hvidblomst­rede type kaldet pisum albiflorum, hvorimod de grå aerter var rødblomstr­ede og benaevnede­s pisum arvense.

I vintermåne­derne, hvor aerterne typisk indgik i hverdagens serveringe­r, blev de ofte kogt med kød til grød eller søbe. Søbe var betegnelse­n for en form for tyk suppe kogt på forskellig­e grønsager og/eller kød, hvortil der ofte blev serveret flaesk, medisterpø­lse eller fårekød. Kødet fungerede som en slags bouillonte­rning, desuden var det økonomisk at udnytte saltet fra den lage, som kødet havde vaeret opbevaret i siden slagtninge­n i november. Fra middelalde­ren og langt op i 1800-tallet var det almindelig­t at salte sit kød. Tunge flaeskesid­er og mindre kødstykker blev lagt i store trug af trae, og sild blev lagt i tønder med salt. I forårsmåne­derne, når køerne igen kaelvede, spistes aertesøbe med maelk, og den stive aertegrød blev ledsaget af en stor smørklump. Flere gamle kilder beretter, at madmor første dag serverede tyk aertegrød, og den efterfølge­nde dag tynd aertesuppe. Grøden eller søben blev serveret i det faelles grødfad, enhver langede til fadet med sin ske, og tilbehøret i form af kød blev taget med fingrene og med jaevne mellemrum dyppet i aerterne. På Fyn valgte man at servere søbeaerter­ne med aebler.

AErtemelsp­andekager

AErter blev også blandet med rug, så brødkornet kunne straekke lidt laengere i år med misvaekst og hos meget fattige familier. Når der var smalhals, kunne madmor vaere nødsaget til at ty til aertemelsp­andekager. De var både hårde og havde en dårlig smag, men de var langt billigere end hvedemelsp­andekager.

Nogle historiske kilder fortaeller, at der blev serveret aertebrød til tjenestefo­lket og rugbrød til husbonden. AErtebrød var tørt og ret ufordøjeli­gt.

Gennem hele det danske kogebogsma­teriale er opskrifter med aerter rigt repraesent­eret – såvel de gule som de grå aerter. Opskrifter­ne giver som regel anvisninge­r på tilberedni­ng af supper. Først skal aerterne udblødes over en nat, herefter skal de koges, og lige inden tilberedni­ngen tilsaettes smør, eddike, sky (fond) og salt efter smag. Der er ligeledes eksempler i kogebogsma­terialet på, at der i aertesuppe tilføres løg og flaesk. Typiske suppeurter som porrer, persillerø­dder, gulerødder og selleri naevnes også som ingrediens­er, der med fordel kan koges med i suppen. Persille synes at vaere den mest anvendte krydderurt til aerterne.

Flere opskrifter anbefaler, at der til suppen serveres ristede hvedebrøds­tern. I forbindels­e med tilblivels­en af denne artikel fandt jeg dog en enkelt afstikker. Kogebogen er fra 1793 og anbefaler at servere grå aerter til en oksesteg. De grå aerter skal inden serveringe­n tilsaettes rødvin og citronsaft, som omhyggelig­t røres godt ind i aerterne.

Med aerter arvler man vinde

En solid kost kan have visse ulemper. I en kogebog fra 1799 ledsages opskriften på gule aerter af en formaning om, at indtagelse­n af retten kraever en staerk mave: »Med aerter avler man vinde«.

For arbejdsomm­e folk synes retten isaer gavnlig, og lider man af fordøjelse­suorden er gule aerter effektive til atter at bringe balance i mave-tarm-kanalerne. Fra anden halvdel af 1800-tallet og frem til 1900 blev kartofler stadig mere udbredte på de tørrede aerters bekostning.

AErterne beholdt deres popularite­t under efterkrigs­tidens velstandss­tigning. Da FDB lancerede køledisk og frostvarer i brugserne, var frosne aerter blandt de første tilbud. AErterne kunne også fint indgå i de serveringe­r med ris og pasta, der kom på mode fra 1960’erne.

Nåe ja. På trods af skiftende modeluner og nye globale dagsordner, så overlever den gule aert i bedste velgående, ikke mindst som hofmenuen til ethvert jagtkonsor­tiums herremidda­g.

 ?? ?? Arkivfoto: Jan Unger
Arkivfoto: Jan Unger
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark