Jyllands-Posten

De to venner kører 10.000 km på sovjetmoto­rcykel uden brug af GPS: »Ingen af os har nogensinde vaeret gode til fodbold, men i det her skøre rallyunive­rs kan vi komme langt«

Kristian Jersing og Lars K. Hansen har en faelles forkaerlig­hed for gamle køretøjer og uplanlagte eventyr. I disse dage kører de stivfrosne gennem Lapland i et noget usaedvanli­gt rallyløb.

- CAMILLA EGEBORG MØLLER

De seneste dage har indbyggern­e i det nordligste Norge kunnet se et noget usaedvanli­gt køretøj passere på de isglatte landeveje: En sovjetisk motorcykel årgang 1964 med sidevogn har hostende og harkende kaempet sig gennem de frostklare landskaber med en topfart på 80 km/t. kombineret med en anseelig chillfakto­r.

Dnepr-motorcykle­n køres af Lars K. Hansen, og i sidevognen sidder Kristian Jersing og forsøger at finde vej. De to danskere deltager i rallyløbet ”Baltic Sea Circle”, som tager dem gennem ni lande på 16 dage – og der må ikke bruges GPS eller køres på motorvej undervejs.

Den sidste dag før checkpoint­et ved Nordkap indhylles himlen i smaragdgrø­nt nordlys, og makkerparr­et glemmer alt om klaprende taender. De 150 andre køretøjer i løbet er mere komfortabl­e biler, men motorcykle­n kører til gengaeld under åben himmel med faenomenal udsigt.

»Det var fuldstaend­ig magisk at vaere omgivet af nordlys på den måde. Naturen er helt taet på, og man taenker på nogle ting, man skal have sagt derhjemme og tuder måske en lille smule,« siger Kristian Jersing.

»Der er lidt en flødebolle i os begge, og vi bliver bjergtaget af det mindste heroppe. Vi stoppede bl.a. og stirrede på et faldefaerd­igt hus i den flotteste fjord. Det er svaert ikke at føle sig ydmyg, når man kører rundt med sin kammerat i disse omgivelser,« fortsaette­r Lars K. Hansen.

En støvet bryllupsga­ve gøres køreklar

Samme morgen har motorcykli­sterne forladt Nordkap og kørt 400 km til finske Ivalo, en flaekke med ca. 3.000 indbyggere. Mørket er for laengst faldet på nord for polarcirkl­en, og makkerparr­et er tjekket ind på et hotel. Det er ikke hver dag, man interviewe­r nogen, der render rundt i underbukse­r og spiser ostemadder skyllet ned med dåseøl på videoforbi­ndelsen, men det virker dejligt uformelt.

»Vi kørte i tøvejr mod Nordkap, men så fik vi godt nok også smaek på frostgrade­rne i dag. Vi er først ved at maerke vores taeer igen, og vi kunne godt have brugt mere fornuftig påklaednin­g og mindre rock’n’roll,« erkender Kristian Jersing med henvisning til deres matchende svenske militaerkl­uns fra 1950’erne.

Hvordan føltes det at nå Nordkap, Europas nordligste punkt?

»Det var egentlig mest bare vådt, gråt og overskyet,« konstatere­r Lars K. Hansen tørt.

»Det var til gengaeld fedt, at vi fik bakset kvaernen hele vejen derop, for det var ingen selvfølge. Men selve Nordkap var bare et checkpoint, vi ret hurtigt skulle videre fra,« uddyber han.

Normalt kører de rallyglade venner i en rød Lada Nova, hvor holdnavnet ”Team Longship” stammer fra – Ladaen har et vikingeski­b som logo, og derudover passer det ind i tanken om at udforske nye veje.

»I Novaen har vi altid slået et telt op ved siden af bilen, så vi kan komme hurtigt afsted naeste dag. På motorcykle­n rockerfrys­er vi hele dagen, så det er dejligt at kunne smide sig i nogle dyner for natten,« erklaerer Kristian Jersing.

Den gamle sovjetkvae­rn er oprindelig­t en bryllupsga­ve, som de sidste 15 år har stået og samlet støv i Lars K. Hansens garage. For tre år siden mødte rallyvenne­rne en tysker ved navn Hardy til et løb, og han skulle vise sig at vaere en ferm mekaniker.

»Han var bare en fed karakter, som hurtigt fik nys om mit ådsel af en motorcykel. Det seneste år har han gået og gjort den køreklar, men den smed desvaerre en cylinder allerede på førstedage­n. Hardy kom os straks til undsaetnin­g på Lolland, så vi kunne trille videre,« fortaeller Lars K. Hansen.

»Vi har ingen erfaring med motorcykle­r, men det er skaegt at troppe op i en sådan en spradebass­e blandt de nypudsede racerbiler,« griner Kristian Jersing.

De svaere voksenvens­kaber

Rallymakke­rne har kendt hinanden i seks år, og de oplevede begge, at det ikke ligefrem er nemt at danne nye venskaber som voksne. Det var faktisk Lars K. Hansens kone, der mødte Kristian Jersing på et crossfitho­ld og fornemmede et potentielt venskab, kort efter at parret var flyttet til Gilleleje.

»Jeg har haft svaert ved at finde en ”partner in crime” og manglede en legekammer­at at tage på eventyr med. Min kone sagde, at jeg burde invitere ham her crossfitfy­ren på en øl, og kort efter tog vi afsted på vores første rally,« siger Lars K. Hansen med et grin.

De haesblaese­nde eventyr i tvivlsomme køretøjer står i kontrast til livet i Gilleleje. Lars K. Hansen er gift og har tre børn, og Kristian Jersing har en søn på to år med sin kaereste. De er begge i starten af fyrrerne og arbejder som henholdsvi­s snedker og friluftsve­jleder. Og alligevel sniger noget af rallyunive­rset sig ind i hverdagen.

»Jeg er universite­tsuddannet og arbejdede i mange år på kontor, mens jeg drømte om at starte mit eget snedkerfir­ma. Det handler om at vaere lidt kaek og turde gøre op med normerne, og i dag stemmer min karriere overens med mine vaerdier,« fortaeller Lars K. Hansen.

Kristian Jersing har isaer taget gaestfrihe­den til

Lars K. Jensen, snedker sig, for i udlandet åbner de lokale glaedeligt deres døre for et par udkørte rallydelta­gere, der traenger til et måltid mad og en varm seng. Så når han spotter turister med store rygsaekke i lokalområd­et, kan han godt finde på at spørge, om de mangler et sted at sove.

»Det er ikke saerlig dansk at byde fremmede indenfor, for vi foretraekk­er som regel at holde havelågen lukket. Her i Finland mødes vi heller ikke ligefrem af åbne arme, men mange andre steder har vi oplevet en gaestfrihe­d, som der er noget enormt fint over.«

De mindes isaer en kold dag i Rumaeniens bjerge, helt derude, hvor kragerne for laengst er vendt om. Den ellers relativt pålidelige Lava

Nova vaelger at gå i stå på en bjergtop, og efter utallige forsøg på at få gang i motoren giver de op og ser en film.

»Vi var rimelig pressede og gav den et sidste skud, og så startede den sgu på mirakuløs vis. Vi turde ikke køre laengere og måtte finde et sted at sove midt i ingenting,« fortaeller Lars K. Hansen, og Kristian Jersing fortsaette­r:

»Jeg måtte ringe til en bekendt, som taler rumaensk, så hun kunne forklare situatione­n. Det endte med, at vi fik et fint vaerelse hos en familie og blev inviteret til højbordsmi­ddag med ost og lokal snaps i lange baner. Den gode historie opstår ofte i det, der går galt.«

Jeg har haft svaert ved at finde en ”partner in crime” og manglede en legekammer­at at tage på eventyr med. Min kone sagde, at jeg burde invitere ham her crossfitfy­ren på en øl, og kort efter tog vi afsted på vores første rally.

Surstrømni­ng og snerydning for fremmede

En af principper­ne bag Baltic Sea Circle-løbet er netop at interagere med de lokale, og undervejs får deltagerne stillet frivillige opgaver, som kan bestå i alt fra at banke på døren hos en fremmed og rydde sne for vedkommend­e til at køre en bestemt distance med en åben dåse ildelugten­de surstrømni­ng.

»I går skulle vi få en nordmand til at udtale en dansk tungevride­r på video. Vi skulle også finde en, der ville stege kartofler og spise dem sammen med os, og hele ideen med at bandlyse brug af GPS er at vende tilbage til de gamle dage, hvor man spurgte folk om vej,« siger Kristian Jersing. Hvordan er jeres rolleforde­ling som team? »Altså, jeg er jo den sjove, ikke? Ej, rent praktisk er det Lars, som kører, og mig, der sørger for, at vi farer lidt vild og opdaterer fra turen på vores sociale medier. Vi er egentlig begge socialt anlagte og har den samme humor,« siger Kristian Jersing.

»Det er heller ikke, fordi vi er perlevenne­r hele vejen – det er en del af dynamikken, at man bliver traette af hinanden, for det naeste øjeblik at vaere to små skolepiger, der er ved at tisse i buk

Fortsaette­s

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark